Vruchten- en notenbrood

Discussie in 'Voeding' gestart door Omelet, 11 nov 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Mijn broodbakmachine draait op volle toeren.. ik bak een vruchten- en notenbroodje met gedroogde pruimen, abrikozen en appel, en als noten walnoten en hazelnoten en amandelen.

    Nu is het brood gemaakt van bloem en met bruine suiker, dus gezond is het niet. Maar ik vroeg me af of ik mijn zoontje van 10 maanden morgen wel een klein stukje kan geven? Normaal bak ik gewoon volkoren bruin met zonnenbloem- en pompoenpitten.

    Ik was even benieuwd :)
     
  2. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Hazelnoten... Dat zou ik nog niet doen voor het jaar... Eigenlijk... Maar ik wil wel een stukje? :)
     
  3. Babel44

    Babel44 Niet meer actief

    Dat is idd het advies. Hoewel mijn vriend allergisch is voor noten, maar gebakken gaat het wel.

    Als de noten nog heel zijn of in grote stukken kun je ze natuurlijk wel eruit vissen.

    Maar ik zou eerder nog eens een broodje bakken met de vruchten erin, en volkoren meel + vlokken van bijvoorbeeld tarwe en haver. Dat geeft ook lekker structuur, en is te koop bij de natuurwinkel - maar dat wist je vast wel ;)

    En natuurlijk de suiker dan gewoon lekker weglaten, met die vruchten is het al lekker zoet genoeg lijkt mij!
     
  4. Babel44

    Babel44 Niet meer actief

    Trouwens, is dat veel werk? Duurt het lang? Veel schoonmaakwerk? Lijkt mij ook wel eens leuk, maar vaak verkijk je je op die dingen ;)
     
  5. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Ik vind het zelf niet veel werk hoor! De broodmachine doet hier het meeste werk :)
     
  6. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Hij was héérlijk maar na een hapje wist ik al dat ik het te zoet vond voor mijn baby. Ja die noten daar twijfelde ik een beetje over, maar beter wachten dus.
    Het is trouwens helemaal niet veel werk, wij eten hier geen gekocht brood meer, ik mik om de avond wat meel en toebehoren in het bakje, druk op start en voila, vers broodje is een feit ;)
     
  7. sweetchocolate

    sweetchocolate Niet meer actief

    Heerlijk, niks beter dan een eigen gemaakte brood. Jammergenoeg hebben wij zo'n machine niet:( Stuur maar stukkie brood naar omgeving Utrecht:)
     
  8. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Haha ik zal het proberen ;)
     
  9. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Klinkt heerlijk! Maar waarom die suiker; de rozijnen enzo maken het brood toch al zoet genoeg?
     
  10. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Ja was een recept, ik volg altijd de eerste keer het recept en kijk daarna verder. De volgende keer idd geen suiker, totaal niet nodig, het leek wel cake..
     
  11. Babel44

    Babel44 Niet meer actief

    Hebben jullie nog tips voor welke machine wel of juist niet te kopen?

    En rijst het brood dan ook, gebruik je gist, of worden het van die baksteentjes? :D
     
  12. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Uiteraard gebruikt je gist ;)

    Let bij het kopen van een machine op:
    - liever lang dan diep bakblik (want meer knapperige kost)
    - dat je 3 gewichten kunt kiezen (500/750/1000 gram)
    - dat je de kostkleur kunt kiezen (licht-normaal-donker)
    - evt dat je ook programma's hebt voor pizzadeeg (jum), pastadeeg (jum) en jam bijvoorbeeld.
    - timerfunctie (dat je 's avonds in kunt stellen dat je 's ochtends vers brood hebt).

    Volkorenbrood bakken van 750 gram kost hier ongeveer 4 uur, incl rijzen.
     
  13. Babel44

    Babel44 Niet meer actief

    Thx, goeie tips! Kan jouw machine dat allemaal? (Merk, prijs ;) )

    Haha domme vraag van dat gist blijkbaar ;) Kan het niet ook met desem?
     
  14. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Alles kan, het is een kwestie van proberen en receptjes oefenen en bijschaven naar je eigen smaak.
    Tja domme vraag of niet: ik eet niet graag bakstenen ;)

    Je moet ongeveer €100 rekenen voor een broodbakmachine, dan heb je een goede om mee te oefenen. Wij hebben er een van Philips (paars, pardon lavendelkleurig, erg lelijk maar bevalt goed)
     
  15. Bri

    Bri Niet meer actief

    Als er een verhoogde kans op voedselallergie is (bijvoorbeeld als een van de ouders allergisch is voor noten), zou ik bij een zo jong kind zeker geen noten geven. Zelf hield ik 2 jaar aan voor de introductie van noten (en nootachtigen).

    Ik heb zelf een milde notenallergie, mijn zoon een heftige cashew- en pistacheallergie. Of noten zo gegeten worden of verwerkt (gebakken/verhit) zijn maakt bij ons geen donder uit, de reactie is er vrijwel meteen.

    Wat de aanbevolen leeftijd is om met hazelnoten en walnoten te beginnen als er geen verhoogde kans op allergie is, weet ik eerlijk gezegd helemaal niet. Zou daarmee minimaal wachten tot 1 jaar.

    Lekker hoor, zelf brood bakken!
     
  16. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Dank je Bri!
     

Deel Deze Pagina