Zoontje 3 praat slecht, integrale vroeghulp (autisme?)

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door xfifix, 19 jun 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. xfifix

    xfifix Actief lid

    23 sep 2008
    402
    0
    16
    Vandaag adviesgesprek gehad met Integrale Vroeghulp en moet even ventileren ;)

    Ik zal het zo beknopt mogelijk proberen samen te vatten.
    Sonnie heeft van baby af wat 'eigenaardigheden' gehad. Moeilijk uit te leggen. Wil bepaalde dingen niet eten (brood bv, gaat dan kokhalzen) en ook met het aanraken van dingen als gras en papier ging hij kokhalzen. Ook had hij veel rituelen die hij herhaalde. Ik grapte toen wel eens dat ik misschien zelf een autistje had (omdat ik zelf werk met kinderen met autisme).

    Zijn spraak ontwikkelde in eerste instantie normaal, rond zijn eerste verjaardag zei hij papa en mama en al vlug volgde woorden als opa, oma en bal. Maar daar bleef het heeeeeel lang bij. Rond zijn tweede jaar sprak hij enkele woorden erbij, maar wel heel onduidelijk.
    Qua gedrag was/is het een heel lief behulpzaam mannetje, heel knuffelig en contactgericht. Daardoor had ik ook zoiets van: hij kan haast geen autisme hebben, misschien wel wat kernmerken.
    Wel heeft hij altijd moeite gehad met bepaalde overgangen, bv als hij nieuwe schoenen krijgt of als we van winter naar zomerkleren gaan (DRAMA!!). Maar veranderingen door de dag toont hij geen enkele emotie bij, hij vind alles best, vind een hele dag met mama op pad naar hier en daar juist reuze gezellig.

    Met 2,5 nog weinig vooruitgang qua spraak dus gestart met Logopedie. Deze verwijst hem naar 6 sessies door naar audiologisch centrum omdat Sonnie totaal niet wil meewerken (houdt lippen stijf op elkaar en werkt niet goed mee me opdrachten, typisch voor Sonnie)
    Bij audiologisch centrum komt hij goed door de gehoortest, voor taalbegrip scoort hij 95 (100 is gemiddeld) alleen qua taal laat hij niks los en dus een ernstige spraak-taalachterstand. Advies is een speciale peuterspeelzaal. Wij hebben hier niet voor gekozen en hem op zijn vertrouwde psz gelaten met 2 keer logopedie per week. De reden hiervoor is dat hij toen inmiddels bijna 3 was en hij bijna drie kwart jaar heeft moeten wennen op de peuterspeelzaal. Wij hadden zoiets van als dat nu weer zolang gaat duren is hij daar eenmaal gewend en dan wordt hij alweer bijna 4. Ook is het best een stuk rijden voor ons en zijn opa's en oma's waar hij ook door de weeks is niet altijd in het bezit van een auto om hem op te halen. Dus wij dachten we kijken nog een half jaartje aan.

    Hij praat nu wel een stuk meer maar heel onduidelijk, bijna alle woorden beginnen met een T. Ondertussen op advies van cb ook Integrale Vroeghulp ingeschakeld. De orthopedagoog komt een uur op school observeren en een uur thuis voor een iq test. (maand geleden ongeveer) Bij dat uurtje thuis had Sonnie totaal geen oog voor haar en haar klapper met plaatjes. Zoals ik gewend ben wilde hij totaal niet meewerken.

    Gister hadden we bij het audiologisch centrum een herhalingsonderzoek en daar doet Sonnie boven mijn verwachting een heel uur lang ALLES wat die vrouw hem vraagt! Hij scoorde hier een taalbegripsscore van 107! Qua gesproken taal liet hij wederom niks horen.

    Vandaag hadden we dan het adviesgesprek van Integrale Vroeghulp.
    Mevrouw de orthopedagoog zegt dan dat er een algehele ontwikkelingsachterstand is. Sorry hoor maar je hebt mijn zoon een uurtje gezien??? Ja hij moest de blokkentoren van mevrouw namaken maar weigerde. Hij moest een puzzel maken maar hij weigerde. Score was dus een 2. Ja zegt ze, ik ga er dan vanuit dat hij dat niet kan. Ik zeg mevrouw dat ligt eraan dat u vreemd voor hem bent! Mijn zoon maakt puzzels van wel 20 stukjes en met memory maakt hij me in! Zo!
    Ja zegt ze, de test is ook niet geheel betrouwbaar omdat hij niks mee wilde doen, maar of dat onmacht of onwil is?
    Ik verteld dat hij gister bij het audiologisch centrum WEL meewerkte en zelfs boven gemiddeld scoorde (je had die ogen moeten zien :D).

    Maargoed om een erg lang verhaal kort te maken: Zij zag ook kenmerken van autisme in hem terug (eigenlijk alleen uit mijn verhaal) en zou dit toch willen laten onderzoeken.
    Advies van hen: Sonnie bij Adelante in een peuterklasje waar dus heel erg taalgericht gewerkt wordt. OF Sonnie bij Kentalis in een peuterklasje, waar naast het taalgerichte ook erg naar gedrag wordt gekeken (diagnostiek). Of op zijn oude peuterklasje blijven met wellicht extra ondersteuning EN daarnaast apart laten onderzoeken naar het stukje autisme.

    Ik weet niet wat we moeten doen, wat het beste is voor Sonnie.
    Ik weet ook niet wat ik met dit verhaal wil, vooral even ventileren en misschien tips of soortgelijke verhalen horen?
     
  2. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Wat vinden ze dan bj het audiologisch centrum?
    Kunnen die geen verslag maken met hun ervaringen.

    Hier ook een gup die gewoon niet meewerkt als ze je niet aardig vind.
    En niks autistisch aan..
    En misschien is hij het ook wrl... Maar autistisch ben je altijd, ook bij mensen die wel aardig zijn.

    En het audiologisch centrum heeft veel verstand van autisme.

    Ik denk... (En k ben verder geen expert maar heb wel ervaring met een gedragsonderzoek) dat je het misschien wel verder moet laten onderzoeken.... Maar wel belangrijk dat dit is bij iemand die daadwerkelijk een klik met hem heeft.
    Als hij niet autistisch blijkt te zijn... Maar ook zeker als hij wel autistisch blijkt te zijn.

    Als hij niet meewerkt dan kun je er weinig positieve suggesties aan koppelen tenslotte.
     
  3. tuc

    tuc Niet meer actief

    #3 tuc, 19 jun 2014
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 jun 2014
    Het is voor ons onmogelijk om te bepalen of jouw zoontje autistisch is. Maar ik wil wel aangeven dat het bij die testjes die hij moest doen, het absoluut niet vreemd is dat hij die weigert te doen. Bij een vreemde hebben veel peuters dat. En ik vind het nogal kort door de bocht van die mevrouw om dan maar in te vullen dat hij het niet kan. Ze zou zich beter wat inleven in zijn wereld en bv op een afstand gaan zitten en jou het laten vragen aan hem. Dikke kans dat hij het dan wel wil doen..met zn meest vertrouwde persoon. Ik vind het niet echt handig aangepakt van haar.

    Of een gedragsonderzoek zin heeft weet ik niet. Ik zou van te voren informeren wat de gevolgen zijn van zo'n evt onderzoek, naar wie die info allemaal gaat bv. En ik zou aangeven dat je wel een objectief onderzoek wil...dus niet net als dit dat een vreemde hem een opdracht geeft en op het moment dat hij weigert dat dan geconcludeerd wordt "dat hij het dan wel niet zal kunnen".
     
  4. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @tuc: waar het verslag heen gaat is heel simpel. Je moet toestemming geven voor het buiten de muren van het onderzoeksbureau mag komen.
    Dus ook bijv om het naar de huisarts te sturen.

    Wij waren het niet eens met het verslag (ook omdat er weinig klik was tussen de tester en dochterlief en dat er de hele test brandweerauto', politie en een lifeliner voor het raam stonden waar ze zat)
    Dus dat verslag hebben wij en het psychologisch bureau maar verder niemand.
     
  5. Romy1979

    Romy1979 Niet meer actief

    Ik vind het ook nogal kort door de bocht hoor.

    Is je zoon net 3 of ruim 3? Duimt hij of heeft hij nog een speen oid? Kan nl ook van invloed zijn.
     
  6. xfifix

    xfifix Actief lid

    23 sep 2008
    402
    0
    16
    Bedankt voor de reacties, heb het ook even moeten laten bezinken en gaan nu rustig nadenken over de te nemen stappen. Mijn zoontje is bijna 3,5 en heeft nooit een duim of speen gehad
     
  7. Romy1979

    Romy1979 Niet meer actief

    Misschien dat doorverwijzen voor autisme niet nodig is, maar ik zou wel kijken wat je kan doen met de spraak. Over een half jaar is hij 4 en het zou prettig zijn als hij dan ieder geval een fijne start kan maken op de basisschool.

    Mijn zoon zit op het kdc en begon daar met 3,5 met een enorme achterstand. Die hij 3 maanden later volledig had ingehaald. Nu oefenen we alleen nog op de uitspraak. Door de persoonlijke begeleiding in kleine groepen is die ontwikkeling heel snel gegaan. Mijn zoontje gaat na de zomer wel naar so, maar er zijn er ook die gaan daarna naar het regulier of sbo. Misschien zou zoiets toch ook wel iets zijn voor jouw zoontje hoor.

    Is hij ook wel eens onderzocht door kno? Met betrekking tot de amandelen?
     
  8. xfifix

    xfifix Actief lid

    23 sep 2008
    402
    0
    16
    Wat knap dat hij dat zo snel heeft ingehaald zeg!! Zie dat hier niet zo gauw gebeuren, doe zelf zoveel eraan maar hij maakt weinig vooruitgang. Het enige wat hij goed doet zijn de klinkers en in combi met de context weet ik wat hij bedoeld maar een vreemde hoort alleen toe taa too zeg maar. Hij telt bv zo tot 10: ee tee tie bie pij teh tee tah tee tien

    Nooit bij kno geweest, wel gewone gehoortest. Probleem bij zo'n onderzoek is dat ze hem zullen moeten vastbinden of onder narcose moeten brengen want Sonnie werkt met niks en niemand mee 😔 die hij niet kent dan.
     
  9. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm mijn broertjes spraken vroeger een compleet eigen taal...
    Met 3 jaar gingen ze naar een speciale school...
    In groep 3 terug naar een normale school.

    Dus zeg nooit nooit :)
     
  10. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    En misschien stomme vraag hoor... Maar als hij wel meewerkt met jou... Is dat natuurlijk een overweging.

    Maar feit dat hij met niemand kan/wil meewerken... Is wellicht 1 van de redenen dat ze aan autisme denken :)
    Niet enkel zijn spraakgedrag.
     
  11. Romy1979

    Romy1979 Niet meer actief

    Idd, wat Saskia zegt: zeg nooit nooit. Je eigen kind kan je ineens zo verbazen. Misschien moet er gewoon een soort van knop bij hem op. Het doorkrijgen hoe het praten werkt. En dan blijkt ineens dat hij alles wat hij heeft gehoord de afgelopen jaren zo eruit gooit. Het kan echt. En misschien heeft hij een beetje extra hulp nodig, dat is ook helemaal niet erg.

    Toch zou ik wel een bezoek aan de kno arts overwegen. Om eerst het medische uit te sluiten. De kno arts kan redelijk snel zien of het wel of niet goed zit. En dje hebben ook vast wel ervaring met kinderen die niet mee willen (durven) werken.
    Eet/drinkt hij goed?
     
  12. doedie1991

    doedie1991 Bekend lid

    28 mei 2014
    660
    0
    16
    Hoi hoi

    Ik herken zeker dingen die je hier zegt over je kindje. Mijn zoontje begon ook aardig met woordjes tot hij 1.5 jaar was groeide hij volgens mij normaalr, vanaf 1.5 toonde hij vreemder gedrag. Hij was verslaafd zeg maar aan letters hij moest en zal het alfabet leren en dat kon die dan ook. Hij was nooit boos. Hij renee altijd van de ene kant van de kamer na de andere. Kon totaal ook niet tegen veranderingen als ik bv een vaasje op een andere plek zette en hij kwam van bv peuterspeelzaal verplaatse hij het direct terug. Hij had moeite met communiceren gebruikte woorden die moeileijker klinken. Op peiterspeelzaak wist hij het engelse alfabet al van z tot a en nederlands alle kleiren en vormen in enels en nederland en ga zo maar door. Wou absoluut geen conract met andere kinderen en was alleen bezif met leren niet met spelen. Toen hij 4 jaar was heb ik bij kidZtower in nieuwegein testen gehad op autisme erg vroeg maar dat kan dus al en ja hoor syndroom van asperger. Zegt natuurlijk niet dat jouw kind autisme heeft maar herken het verhaal van de zomerkleding na de winterkledint. Had hij ook moeite mee in de zomer liep hij nog met een wintermuts:D

    Succes met de kleine

    P.s ben met me telefoon dus sorry voor de spelfouten
     
  13. humptydumpty

    humptydumpty Fanatiek lid

    9 apr 2014
    3.637
    1.193
    113
    Ik heb zelf geen ervaring met een autistisch kindje, maar wel een autistisch broertje. Ik ben zelf vooral bij lichtere vormen van, eigenlijk welke afwijking dan ook, een beetje huiverig voor teveel diagnostiek. Als het "probleem" bij jouw zoontje op dit moment vooral taal is, dan zou ik me daarop richten en hem of op die school met extra aandacht voor taal doen of zelf extra aandacht aan taal besteden al dan niet thuis of in klasjes. Het lijkt me niet nodig om hem op zo'n jonge leeftijd al volledig laten te diagnosticeren. Als je echt gaat zoeken naar afwijkend gedrag, dan vind je dit ook vaak, terwijl de mate van afwijking soms zo licht is dat je je moet afvragen of je het niet gewoon moet accepteren als een eigenaardigheidje dat bij je kind hoort. Je kunt hem als het nodig blijkt altijd op latere leeftijd nog door de molen halen (klinkt onaardig, maar je snapt me wel ;)). Op deze jonge leeftijd zit er nog zoveel variatie in het gedrag, dat het gewoon moeilijk is om te zeggen of iets problematisch afwijkend of gewoon een beetje anders is- maar dat is mijn grotendeels ongeschoolde mening (ben psycholoog, maar niet gespecialiseerd in klinische ontwikkeling).
     
  14. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Plus.. Veel peuters vertonen "autistisch gedrag".
    Meestal trekt dat in de loop van de jaren wel bij.
     
  15. doedie1991

    doedie1991 Bekend lid

    28 mei 2014
    660
    0
    16
    Ja misshien tonen veel peuters autistisch gedrag maar er zit echt wel een verschil in. Ik ben zelf blij dat hij de diagnose had gekrgen omdat iesereen tegen mij zei ach is nog klein verandert nog of elk kind is anders. Ik was zelf wel jong toen ik de eerste kreeg 16 jaar en was ook erg onzeker. Ij ben blij dat ik de diagnose kreeg zoeatbik hulo kreeg hoe ermee on te gaan en hem zo goed mogelijk te begeleiden. Op me 20 namelijk een tweede kindje bijgekregen die me eerste kind echt niet kon uitstaan had echt hulp nodig. Ik denk volg je hart en denk dat een peuterspeelzaal gericht op taal wel goed voor je kindje kan zijn.
     
  16. mich87

    mich87 Bekend lid

    7 nov 2011
    599
    38
    28
    NULL
    NULL
    Mijn oudst zoon heeft klassiek autisme en een verstandelijke beperking. Als er sprake is van autisme moeten er, naast soms problemen op taalgebied, ook nog andere zaken spelen op andere ontwikkelingsgebieden. Het gaat niet alleen om opvallendheden, maar echt om grote afwijkingen in gedrag en ontwikkeling die de ontwikkeling van jouw kind in gevaar brengen, vertragen of bemoeilijken. Autisme is een spectrumstoornis, dus je kind hoeft niet op elk gebied opvallendheden te hebben. Denk aan dingen als:
    - slecht contact maken (geen oogcontact, geen ervaringen delen, contact alleen op zijn initiatief, functioneel contact)
    - opvallend spelgedrag (niet spelen, speelgoed alleen sorteren of stapelen, speelgoed niet gebruiken waarvoor het bedoelt is, constant met hetzelfde spelen)
    - tics (fladderen, springen, heen en weer rennen, hoofdbonken, handenbijten...)
    - niet reageren op zijn naam, buiten jou niet in de gaten houden en geen oogcontact maken, wegrennen en jou lijken te vergeten
    - sterke voorkeur voor rituelen en vaste omstandigheden
    - emoties van anderen niet lijken te begrijpen, dus bv niet adequaat reageren als jij boos of verdrietig bent. Ook emoties bij zichzelf niet voelen (wanneer voel ik pijn, wanneer ben ik boos of verdrietig?)
    - prikkelgevoeligheid (bv problemen met eten/geur/geluid/kleding)

    Nou ja...zo kan ik nog wel even doorgaan. Herken je iets in bovenstaande kenmerken? Ik denk dat je als moeder heel goed aanvoelt wanneer iets niet pluis is. Idd alle peuters (en alle mensen) hebben wel iets van bovenstaande kenmerken. Maar een kind met autisme heeft het allemaal en zeer verterkt... Peutergedrag x 10 zeg maar.

    Volg je gevoel en vertrouw erop dat je al moeder het beste zult kiezen!
     
  17. chantal1985

    chantal1985 Niet meer actief

    Mocht je meer willen weten over Kentalis, bericht maar even. Mijn dochter zit in een Diagnose Behandelgroep, ook i.v.m. taal/spraak/communicatieproblemen en verdenking autisme. Ze heeft het er enorm naar d'r zin en gaat met sprongen vooruit.
     
  18. Storm

    Storm Niet meer actief

    Mijn zoontje met ass en ernstige spraak en taal moeilijkheden zit op een cluster 2 school. Bij hem in de klas zit een jongetje die alleen maar AAA kon zeggen. Die is niet autistisch. Hij kan de woorden niet vormen. Op weg van hersenen naar mond gaat er iets niet helemaal goed. Zijn moeder heeft het me uitgelegd, maar heb het niet helemaal onthouden. Hij moest met elke letter zo'n beetje leren hoe hij zijn mond moest gebruiken. Het jongetje is via de taaltrein op cluster 2 terecht gekomen. Hij gaat nu met sprongen vooruit, maar is er nog niet.
    Mijn zoontje praatte bijna niet. Wat hij zei was redelijk te verstaan, maar er kwam gewoon heel weinig uit. Zijn uitspraak is ook niet helemaal goed en nog steeds praat hij heel veel in eigen taal ervan uitgaande dat jij dat wel begrijpt.
     
  19. xfifix

    xfifix Actief lid

    23 sep 2008
    402
    0
    16
    Ow wat slecht van me, helemaal vergeten dit bericht nog eens terug te kijken (krijg geen mail ofzo wanneer er een reactie komt, bestaat dat wel?).

    We hebben volgende week donderdag een afspraak bij Kentalis en Adelante om naar de diagnose behandelgroepen te gaan kijken en informatie inwinnen.

    Mich87 de dingen die je opsomt ken ik allemaal wel en weet je als ik dat lees denk ik: Nee dat is Sonnie absoluut niet. Sonnie speelt wel degelijk en ook met verschillend speelgoed, heeft geen tics als fladderen of op zijn tenen lopen, maakt juist heeeeel duidelijk oogcontact en zou nooit wegrennen ofzo. Het is echt een voorbeeldig kind. Bedoel dat niet om op te scheppen maar hij luisterd ZO goed dat ik af en toe denk: Kom Sonnie geef eens wat tegengas, doe eens wat stouts :)
    Ook emoties kan hij goed herkennen.
    Het enige wat wel overeenkomt is de prikkelgevoeligheid EN de rituelen... Ofja hoe leg ik het uit. Nu is het bijvoorbeeld zo dat als Flin naar bed gaat vraag ik aan Sonnie: krijgt Flin nog een kus? De ene dag zegt ie Nee mama Taaaa (en zwaait dan alleen) en de andere dag is het JA! Maar dan komt dus zijn ritueeltje (wat hij dus bij iedereen doet). Eerst een knuffel, dan neusje neusje doen, dan 3 zoenen 2 op de wang en 1 op de mond. Als Flin dat niet wil begint Sonnie echt te huilen en tieren hij MOET EN ZAL dat dan doen.
     
  20. Mamzie

    Mamzie VIP lid

    29 jun 2006
    7.318
    0
    0
    prov. Groningen
    autisme heeft vele gezichten.
    Onze oudste heeft ook autisme en die is juist extreem timide.
    Heel braaf. Toen ie klein was al. Zou nooit 1 stap bij me vandaan gaan. Was extreem op mij gericht.
    Maakte ook wel oogcontact maar was wel anders dan normaal oogcontact ( moeilijk uit te leggen )
    Hij was echt het voorbeeldigste kindje dat er bestond voor de buitenwereld. Opvallend was zijn sociale angsten. Andere kinderen speelde hij nooit mee. Als er maar een ander kind in de buurt kwam dan bevroor ie. Nu nog steeds. Nu heeft ie er medicatie voor.

    Hij kon zich vele uren, weken, maanden vermaken met 1 hetzelfde ding.

    Eten was een groot probleem en al snel zat ie onder de -2 lijn. De normale opvoedtactieken werkte totaal niet bij hem.

    Maar goed, niemand die dacht aan autisme bij hem toen ie klein was. Wij wisten wel dat er IETS was. Maar wat??
    Pas toen zijn jongste broertje de diagnose klassiek autisme kreeg en zn vader ( vermoedelijke ) diagnose Asperger is bij hem ook het balletje gaan rollen.

    En toen kwam er dus toch autisme uit.
    Met het verstrijken van de jaren word het steeds duidelijker en duidelijker.

    Dus er zijn wel wat basiskenmerken hoor. Maar niet altijd zo overduidelijk aanwezig als bij klassiek autisme. Bij pdd-nos zijn niet alle kenmerken aanwezig of niet overduidelijk.
    Bij Asperger valt juist het heel goed spreken en wijs spreken enorm op.
    Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten. Bij de kids met klassiek autisme en mentale beperking valt het duidelijk op voor iedereen. Maar ook daar zit veel variatie in. Niet alle klassiek autisten rennen buiten meteen weg bijvoorbeeld. Je hebt ze die enorm angstig zijn en niet bij ouder weg te slaan zijn.
    Ik ken klassiek autisten die WEL oogcontact maken. Sommige vluchtig, anderen juist extreem doordringend en gradaties ertussenin.
     

Deel Deze Pagina