Kan hij het echt niet of laat hij het niet zien? Hier een dametje die in het geheim tegen haar knuffels nog wel eens meer laat zien dan ze aan volwassenen laat zien. Op het kdv hebben ze lang gedacht dat ze achter liep, qua taal. Thuis hield ze (stiekem) hele monologen tegen haar poppen. Volzinnen, grammaticaal helemaal correct, ik wist niet wat ik hoorde. Neemt niet weg dat als je je zorgen maakt (en volg vooral je moedergevoel daarin) het mij verstandig lijkt om alvast met de huisarts/cb in overleg te gaan. Ervaring leert dat hulpverleningstrajecten niet van de ene op de andere dag zijn opgestart (zeer niet in deze tijden) en je kan er beter te vroeg dan te laat bij zijn. Gaf mij destijds (ging overigens om iets anders) bovendien de geruststellende gedachte dat er íets in gang was gezet, ook al benutte we die hulp op dat moment nog niet.
Spraken jullie als dreumes/peuter misschien ook wat later? Ik wel, volgens mijn moeder praatten mijn zussen veel eerder, maar ik begreep wel alles. Mijn dochter kon heel vroeg goed praten. Mijn zoon zei met zijn tweede verjaardag ook bar weinig, de helft ook verkeerd uitgesproken. Hoewel het verschil met mijn dochter enorm was, heb ik me nooit zorgen gemaakt en ik heb er niets mee gedaan, omdat ik zag dat hij alles prima begreep, ook opdrachten als ‘pak de bal maar’. Daarnaast was ik ook een late prater. Kort na zijn tweede verjaardag ging hij praten, in een razendsnel tempo kwamen er elke dag woordjes bij. Sterker nog, hij zong zelfs complete liedjes die ze blijkbaar op het kdv ofzo zongen. Er zit gewoon een enorm verschil in spraak- en taalontwikkeling bij kinderen. In de meeste gevallen is het rond de zes jaar gewoon recht getrokken.
Mijn zoon zei op die leeftijd ook maar enkele woorden. Met 2 jaar meteen met logopedie gestart. De logopedist heeft toen aangeraden om ook meteen het traject te starten bij het audiologisch centrum. Dat was maar goed ook, want de wachtlijst was toen der tijd een half jaar. Met 2,5 het audiologisch onderzoek gehad en daar kwam uit dat hij tos heeft. We hadden mazzel dat hij meteen kon starten met de vroegbehandeling, maar ik had begrepen dat het ook wel eens voorkwam dat er een lange wachtlijst voor is. Nu is hij 3 en gaat met sprongen vooruit. Of het met de vroegbehandeling te maken heeft weet ik niet, maar hij heeft het naar zijn zin. Zelf krijgen wij ook cursussen en begeleiding, wat erg prettig is. Wat ik mee wil geven is dat als het je lekker zit om actie te ondernemen en iemand mee te laten kijken of er iets ondernomen moet worden. In het allerergste geval heb je iets opgestart wat achteraf niet nodig was, maar als het wel nodig is ben je er zo vroeg mogelijk erbij zodat jullie en je kind de juiste begeleiding krijgen.
Hier hetzelfde en tussen 2 en 2,5 wel echt sprongen gemaakt. Is van november 2017 en begint nu 3 woordzinnnen te maken terwijl ze een half jaar geleden max 10 woorden kende. Wat ik heel lastig vind is dat ik niet weet wat nou gemiddeld is , ik weet dat ze wat achterloopt maar wanneer loop je nou te ver achter ? Cb al gebeld maar die zien nu niemand door corona (alleen spoed of vaccinaties).
Mijn oudste zoon begon ook laat met praten, met twee zei hij ook praktisch niets. Wel liep hij motorisch voor op veel leeftijdsgenoten. Ze zeggen wel eens dat ze niet alles tegelijk kunnen. Hij heeft tot hij naar school ging heel erg gemompeld. Afgelopen week heeft hij de rollende r geleerd. Supertrots. Hij is in januari vier geworden. Ter vergelijking konden mijn drie dochters de rollende r met ruim twee, tegen de drie aan. Ze gaven ons als tip tegen de frustratie heel veel voorlezen.
Ik zou ook even in gesprek gaan met de huisarts, t kan gewoon een kleine vertraging zijn in de ontwikkeling en dat t over een paar maand ineens vooruit schiet maar... kan ook daadwerkelijk extra begeleiding bij nodig zijn. Nichtje van ons sprak amper met 2 en nu met 2,5 kan ze ineens al met woorden een simpele zin maken 'mama pak pop' bv. Maar zoon van vriendin is 4,5 en heeft nog wekelijks logopedie vanaf 2,5 omdat die vooruitgang niet kwam. Was wel een wachtlijst en eerst audiologisch onderzoek. In de kleuterklas van zoon zitten 16 kids en 2 hebben nog steeds logopedie. Ook gestart vanaf 2,5.