Hallo dames, ik ben lekker slim geweest . Bij de term "voorschoolse educatie" stelde ik me meteen voor dat dat iets was voor snel lerende kindjes, die al een beetje een "schoolse setting" aankunnen; zoiets als de kleuterschool - veel spelen, maar ook al een beetje bezig met letters en cijfers enzo. Leek me helemaal te gek voor mijn leergierige dochter... Dus ik heb haar aangemeld bij een peuterspeelzaal met VVE. Kom ik er later pas achter dat een VVE juist voor kindjes met een taal-/ontwikkelingsachterstand is. *oeps* Dus nu vroeg ik me af of zo'n peuterspeelzaal ook geschikt is voor, en genoeg stimulans biedt aan mijn dochter (ter indicatie: die met net 2 jaar alle kleuren correct benoemt, in 4/5/6-woords zinnetjes praat, puzzels van 25 stukjes legt, uitgebreide rollenspellen speelt en ongeveer de helft van het alfabet (alleen kapitalen) kent)? Want als ze nu al beter communiceert dan de driejarigen die daar zitten heeft ze er ook niet veel aan. Lijkt me voor haar leuker en leerzamer om te kunnen praten met kindjes die op ongeveer hetzelfde of boven haar niveau zitten. Of zal dat allemaal wel meevallen? Gaan er ook veel "gemiddelde kindjes" naar zo'n VVE speelzaal, en zorgen de leid(st)ers voor genoeg stimulans op ieders niveau?
Verkeerd geredeneerd! Mijn zoontje heeft ook een ontwikkelingsvoorsprong en lift juist mee op het VVE-programma. Hij 'helpt' de VVE-juf, hoe cool is dat! Bijna allemaal VVE-kindjes trouwens. Vind het goed voor zijn sociaal IQ dat hij ook met dit soort kindjes om leert gaan en niet alleen met kindjes die net zo zijn als hij. Gelukkig is hij heel sociaal en is dat geen enkel probleem. En vergeet niet dat je het over een peuter hebt, die straks nog twee jaar gaat kleuteren en wsl meer gelijk gaat lopen met leeftijdgenoten.
volgens mij moet je het niet zo zien. Waarom wil je dat je dochter alleen met kindjes omgaat van haar eigen niveau. Hier ook een vve psz en dat is een gewone psz met kindjes van verschillende niveaus. Mijn kindje is volgens de psz leidsters wat laat met praten hij klapt op school gewoon dicht want thuis is het een heel ander kind. Maar door de vve gaat ie dadelijk een ochtend meer kostenloos. Ze doen hetzelfde als met alle andere kindjes en hij krijgt geen speciale begeleiding oid. Alleen nu komt ie nog een dag meer met taal(niet dat we thuis niets met hem doen hoor)in aanraking. Het is echt niet zo dat ze op een speciale psz zitten ofzo het kdv is ook vve. Het gaat gewoon meer mee in de lijn van de basisschool. Problemen worden eerder gesignaleerd enz
oja we hebben niet eens keuze in div psz. Bij ons is het zelfs zo dat we een combi groep hebben van de psz en kdv
Volgens mij zijn bijna alle peuterspeelzalen VVE. In de zin van, er zijn gewone groepen en VVE-groepen. Hier gaat mijn oudste twee keer per week naar een groep, en de meeste kindjes van die groep komen nog twee keer extra in de week en dat zijn de VVE-dagen. Die groepen zijn ook kleiner. Plus dat niveau hem natuurlijk niet alleen in zit in goed kunnen praten. Sommige kindjes zijn juist sociaal of lichamelijk veel verder. Juist die mix vind ik belangrijk. Denk ook niet dat je snel een psz zal vinden met kindjes van een 'hoger' niveau; de meeste kinderen zijn nou eenmaal gemiddeld . Ook al denken ouders daar vaak anders over
Even voor de duidelijkheid... voor ik mezelf als snob hier neerzet In mijn omgeving heb ik al relatief veel kindjes die vrij/erg laat zijn in hun ontwikkeling. (kindje met autisme, thuis verwaarloosd pleegkindje) Dus begrijp me niet verkeerd: ik vind het juist heel goed en ben ook blij dat ze met allerlei "niveaus" in aanraking komt. Juist de wat vlottere kindjes, waar ze zich aan op kan trekken, heb ik niet echt in mn omgeving (alleen een paar die al jaren ouder zijn, dus dat is ook geen "peer group"). Vandaar dat me dat voor haar ook wel eens fijn leek. @zogelukkig: als jij zoon zoon een ontwikkelingsvoorsprong heeft, wat is dan de reden dat je hem hebt aangemeld voor een PSZ met VVE?
Ieder kind is ergens anders weer beter in. zo is mijn zoon wel weer goed met fijne motoriek. En is hij is heel zelfstandig. Kan zijn brood smeren aan en uit kleden ook blouses en hij is hel pienter maar praten dat doet ie pas sinds zijn 2de. En alles bij elkaar zijn kindjes gewoon gemiddeld. Zoals eylem zegt.
Ik had geen idee wat VVE was, had er nog nooit van gehoord. Dit was gewoon een psz in de buurt. Psz-en die VVE-programma's bieden wil niet zeggen dat kindjes die het niet nodig hebben daar niet heen mogen.
@Eylem: hier zijn er wel gescheiden VVE en niet-VVE-peuterspeelzalen, dus ze gaat echt naar een VVE groep. En ze hoeft van mij ook echt niet tussen alleen maar snelle kindjes te zitten! Maar ik ben misschien een beetje bang dat ze zich gaat zitten vervelen omdat ze slecht met de anderen kan communiceren. En omdat de meesten een taalachterstand hebben en sommigen wellicht ook een sociaal-emotionele achterstand, ze misschien veel "fysieker" reageren, waar mijn - zeer verlegen en overgevoelige - dochter, naar ik vrees, ook niet blij van wordt.
Nee, dat weet ik. Ik was gewoon nieuwsgierig... Misschien had je vantevoren al wel het idee dat het goed voor hem zou zijn om ook met kindjes van een ander niveau om te gaan, en pakte dat inderdaad ook goed uit zo.
Vve wil niet zeggen dat het kindje perse een achterstand heeft of een lager niveau! Mijn zoontje zit al een jaar op de peuterspeelzaal, en heeft sinds 6 weken een vve verklaring. Enkel en alleen om hem wat strakker in 't gareel te krijgen, meer regelmaat. Hij was erg onrustig bij 2 dagdelen in de week en trok daar de hele groep mee in gedrag. Nu gaat hij 3 dagdelen en wordt zijn gedrag ook rustiger. Verder zit hij gewoon in dezelfde groep als voorheen. Dus vve kindjes en kindjes zonder vve gewoon gezellig met elkaar.
Ik denk eigenlijk dat mama er meer last van heef t! de juffen zijn er ook nog om dingen aan te pakken. Kindjes kunnen zelf onderling ook veel oplossen. En in hun verdere leven zullen ze ook met div soorten kindjes om moeten leren gaan
Hier moet er door het cb eerst een vve verklaring afgegeven worden voordat het kindje als vve-er geplaatst kan worden. Omdat het een gesubsidieerde plek is. Het lijkt mij dat je kindje dus pas op de vve psz komt als er daadwerkelijk een verklaring voor is afgegeven? En als je een andere psz vind kan je gewoon deze opzeggen hoor, je bent niet verplicht om gebruik te maken van een psz.
hmmm, misschien moet ik het zo maar gaan bekijken dan: de PSZ vooral voor haar weerbaarheid en probleemoplossend vermogen en niet voorzeer haar "intellectuele" ontwikkeling.
o hier geven ze zelf een vve indicatie af als ze dat nodig vinden. Hier vond het cb het nog niet nodig ze vonden hem wel goed in zijn spraak enz hopelijk gaat ie wat meer los komen nu met een extra dagdeel erbij
Nee, hier kan iedereen inschrijven waar ie wil, net als bij zogelukkig. Alleen moet ik natuurlijk gewoon betalen. Maar ik zit dus te twijfelen of ik haar op een andere psz zal doen, of dat dit juist wél goed voor haar is, voor ik ga switchen. Vandaar dus ook hier even een rondvraag
Hier ook vve. Iedereen kan hier gewoon terecht. Ik denk juist dat het heel goed is voor je dochter. Wellicht stimuleert het juist het maken van contact met leeftijdsgenoten. Sommige kindjes zijn erg slim maar vergeten hoe ze moeten spelen met leeftijdsgenoten, zonde. Ik zeg, doen. Hier is het superleuk en ze ondernemen veel met de kids, mijn dochter is ook erg gevoelig en niet- fysiek en ik zie al wel wat kleine veranderingen bij haar. Ze maakt makkelijker contact met andere vreemde kindjes nu ook.
Ok, maar ze gaat dan wel naar de niet-VVE dagen, denk ik? Want in een echte VVE-groep kom je alleen met indicatie. Wat ik zeg, in dat geval zit mijn oudste ook in een VVE-groep want de meeste kindjes van de groep komen 4 dagen per week. Maar ze gaat wel op de niet-VVE dagen want ze heeft (nog) geen indicatie. EDIT ik lees nu dat dit bij jullie anders gaat. Ik begrijp je wel hoor overigens. Je zou allicht eens kunnen gaan kijken op een niet-VVE PSZ om te kijken of het er daar anders aan toe gaat maar ik betwijfel heel eerlijk gezegd of het veel verschil maakt. Je zegt dat je bang bent dat je dochter te overgevoelig is voor fysieke reacties, maar hoe je het ook wendt of keert zal ze daar toch nog wel veel mee te maken krijgen op deze of een andere psz en zeker straks ook op de basisschool. Dus misschien is het alleen maar goed haar hier nu al rustig aan te laten wennen, wat je zelf ook zegt. En soms kan het erg meevallen! Ik dacht ook dat mijn dochter erg verlegen en onzeker was in een groep maar ze redt zich vanaf de eerste dag al prima op de psz.
Wij hebben maar 1 psz in een omtrek van 8km, zoals je zal snappen, hebben we geen keus in het bezit zijnde van 1 auto (het spijt em maar met stromende regen ga ik niet naar de stad fietsen en met deze winter ben ik daar blij om) Hier werken ze ook met vve, en tegenwoordig ook met pyramide, sluit op elkaar aan geeft uitdaging aan de kindjes die het aankunnen maar geeft herhaling aan de kindjes die wat meer moeite hebben. Het enige verschil met de vve kindjes is hier dat ze meerdere dagdelen mogen komen en ik heb mijn zoontje nog nooit horen zeggen dat het saai is, sterker nog hij wordt nu juist gestimuleerd iets zelfstandiger te worden daarnaast vindt ik het niet vervelend Ik ben zelf iemand die slecht om kan gaan met aanrakingen drukte om mee heen en dat soort dingen (sommigen noemen het hsp maar het heeft officieel geen naam,) Onze zoon heeft dezelfde symptomen, liefst zelf spelen, andere kindjes die hem aanraakten nee hoor alsjeblieft niet en nu zie ik juist een kindje die graag speelt met andere kindjes die wat meer contact zoekt en ook is er geen drama meer als zijn handen vies worden, mijn ervaring is positief zoals je ziet, ook zie ik aan onze zoon dat hij meer uitgedaagd wordt nu om wat te doen al vindt ik zelf de testjes die moeten en zo echt onzin, maar dat is een andere discussie. Ze worden hier juist begeleid op het niveau wat ze aankunnen. Succes met de keuze/ beslissing
Hier ook ook op vve waar iedereen zich mag aanmelden. Van de 14 zijn er denk ik 2 die nog niet zo geweldig praten. De rest zonder enige achterstand.