De peuterspeelzaal bij ons heeft een minimale afnamen van 3 dagdelen. Op zich geen probleem natuurlijk, maar nu spijbelen mijn zoon en ik nog wel eens een dag per week . Meestal kijk ik naar hoe de nacht is verlopen (hij wordt nog wel eens wakker, en anders ik wel), hoe hij zich voelt en of hij wel zin heeft. Overige dagen komen we beide ons bed niet uit, of is er een medische reden waarom hij niet gaat. Nu vind ik twee dagen sowieso eigenlijk meer dan genoeg (tenslotte zit hij dadelijk nog jarenlang, verplicht op school) en vanaf dat hij 3.5 is kunnen we door middel van deze drie dagen ook 'instellen' dat naar 'school', naar school betekend en dan gaat hij dus ook gewoon de drie ochtendjes zoals de afname geldt. Dat hij drie dagen aanwezig is, is overigens NIET verplicht. Maar toch krijg ik altijd een beetje dat gevoel. De onweerstaanbare drang om tekst en uitleg te geven waarom hij niet komt. Alsof we inderdaad ongepermitteerd aan het spijbelen zijn. Hetzelfde geldt voor de (nieuw ingestelde) wekelijkse koffieochtenden. Het is NIET verplicht, maar toch wordt er een beetje vreemd gekeken als je het niet doet. Maar nu dus de vraag: Hoe vaak gaat jullie kind naar de peuterspeelzaal en waarom wel, of niet?
ONze kinderen gaan naar KinderGarten, is eigenlijk een combinatie van peuterspeelzaal met kleuterschool. Kinderen mogen vanaf 2 jaar al heen, tmt hun zesde. Vanaf hun zesde geldt er echt leerplicht en gaan ze ook naar school. Oudste is vanaf dat ze 3 jaar was direct 5 ochtenden in de week gegaan, ivm privé situatie (partner met hartinfarct en revalidatie). De jongste is in mei 2 geworden (2013) en ging vanaf augustus voor de helft naar KiGa (ene week 2 ochtenden, andere week 3 ochtenden) maar vanaf mei 2014 ging ze vijf ochtenden in de week. We kunnen hen thuis houden wanneer we willen (ziek, vakantie, moe....). De leiding ontvangt wel graag bericht DAT ze er niet zijn, reden hoeven ze niet persé te weten.. ja tenzij het een besmettelijke ziekte is.
Aiden gaat 1 ochtend per week. Als hij ziek is, of we gaan een dagje weg of op vakantie, gaat hij niet. Bel dan netjes af.
John ging meteen vanaf 2,5 4 dagdelen en nam dat ook af, nu combinatie 2 dagdelen psz en 2 dagen kentalis en gaat ook alle dagen, vooral ook omdat hij het leuk vind en omdat wij het belangrijk vinden
Onze kinderen gingen beide 2 dagdelen en ik vind dat voor die leeftijd meer dan genoeg. 3 vind ik persoonlijk teveel.
Hier in Belgie eigenlijk een beetje hetzelfde als bij Hopmarjanneke, ze gaat vanaf haar 2,5 5 dagen per week naar de speelklas. Leerplichtig is ze vanaf 6 jaar maar toch zetten ze er heel sterk op in dat je kind gewoon meedraait. Mijn dochter vindt het heerlijk en leert enorm veel. Daarom gaat ze gewoon 5 dagen waarvan de woensdagmiddag vrij is. Ze mag wel slapen tussen de middag en doet dat ook.
Ons zoontje ging vanaf 2,5 4 dagdelen vanwege een vve indicatie maar dat heeft hij nooit gered tot nu hij bijna 4 is....ik heb hem ook regelmatig op de woensdag thuisgehouden maar de psz bied dan ook alleen maandag tm donderdag aan. 4 ochtenden achter elkaar zonder dag pauze vind ik een beetje veel. Maar nu hij bijna 4 is gaat het beter. Wij spijbelen dus ook wel eens en het kan met niets schelen. Ik heb ook vaak gehoord hem elke dag te brengen ivm continuïteit maar jammer dan...hij was ook vaak ziek.
tsjaa... persoonlijk vind ik het wel een beetje apart om standaard zo vaak thuis te blijven Zoontje hier gaat gewon 3 ochtenden
Hier heb ik mijn dochter wel een keer thuis gehouden, maar structureel? Nee. Zouden ze ook niet blij mee zijn hier. Niet omdat ik het niet mag doen, want daar ben ik vrij in uiteraard, maar als er nog een ouder zo handelt dan houd je dus samen een plek bezet voor een ander kindje dat twee dagdelen kan komen.
Hier is dat sowieso niet mogelijk... Het is dus ECHT minimaal 3 dagdelen en niemand kan minder afnemen om bijvoorbeeld maar 2 dagen te komen.
Ik vind 3 dagdelen veel te veel. Hier met 2 jaar 2 delen en met 3 jaar 3. Als hij verplicht wordt om met 3 jaar 3 keer te gaan zal ik het er nog wel eens over hebben daar. Ik vind dat die keuze vrij moet zijn.
Hier blijft zoontje geregeld thuis op vrijdagmiddag (ook een rot dagdeel). Meestal is hij dan overprikkeld.
Ok. Ja hier is het 4 (met indicatie) of 2. Onze middelste gaat 4, daarom mijn vergelijking met als twee setjes ouders zo denken er een hele plek vrij is
Ja dat is ergens ook mijn idee. Niet zozeer omdat hij het niet 'zou trekken' hoor. Energie zat, die spruit. Maar nodig? Nee... Dat ook niet. Ag.. ik tel mijn zegeningen. Hij is over 2 maanden al 3.5 . Dus dan gaat er wel wat meer regelmaat in.
Ja precies. Dan gaat het om een hele plek, inderdaad. Wat is de VVE-indicatie eigenlijk? Ik hoor er wel eens wat over, maar???
Ik vind 3 dagdelen echt niet veel, maar dat is schijnbaar persoonlijk. Mijn jongste gaat 4 dagdelen vanaf dat ze 2,5 jaar is. Heerlijk vindt ze het. Ik zou niet weten waarom ik haar thuis zou houden, het liefst zou ze 5 hele dagen gaan geloof ik. Maar wat doe je dan als je hem thuis houdt? Gaat hij dan weer slapen ofzo? Ik begrijp het geloof ik niet zo heel goed. Hij kan toch even slapen als hij weer uit school komt? Daarnaast zijn er vast kinderen die op de wachtlijst staan en die misschien wel op zijn plek terecht kunnen. Ik zou me er zelf echt niet prettig bij voelen. Bij mijn oudste op de groep zat een tweeling met VVE indicatie nota bene en die was er de helft van de tijd niet. Zó irritant en arrogant eigenlijk.
Daarom zeg ik ook: Ieder zijn meug. 'Moeten' moeten ze dadelijk al lang genoeg (in mijn ogen). Dus als we een keertje geen zin hebben, dan hoeft het ook niet. Maar ook niet meer dan 1 dag hoor. Dat vind ik dan ook weer zonde van het geld.
Apart dat er zoveel verschillen zijn tussen Nederland en Belgie . Hier is het vanaf 2,5 jaar kleuter/speelklas , gewoon volgens normale schooltijden. Kinderen moeten wel zindelijk zijn, tussendoor slapen mag. Ik hoor nooit van ouders dat kinderen moeite hebben zich aan te passen of zo. Mijn dochter is echt opgebloeid van school . Ze komt vol energie thuis, leert enorm veel. Memory is nu bijv haar favoriete spel. Ook ligt ze goed in de groep. De laatste maanden op de crèche verveelde ze zich echt .