Mijn oudste zoon is in augustus 2 jaar geworden. En sinds hij 2 jaar is geworden begint hij ook met praten. Nu hij praat zijn de woorden die hij uitspreekt ook meteen goed. Hij zegt zo'n 40 woorden op dit moment zoals auto, bus, touw enz. Alleen hij zegt nog niet echt twee woorden achter elkaar alleen mama daar. Nu wouden we hem met 3 jaar hem naar peuterspeelzaal doen. Maar volgens het consultatiebureau kunnen we hem beter met 2,5 hem er naar toen doen. Omdat ze 40 woorden nog niet heel vinden en dat hij zo met leeftijdsgenootjes kan praten. Alleen hij is heel pienter en er komen steeds wel nieuwe woordjes bij. Maar praat hij echt zo weinig voor zijn leeftijd?.
Hebben jullie een speciale reden om te wachten tot 3 jaar? Tussen 2 en 2,5 jaar is een normale leeftijd voor psz, dus vraag ik me eerder af waarom jullie hem pas een half jaar/een jaar later op willen doen?
Hij heeft net een broertje gekregen we dachten dat is voor hem al anders. En hij is nog al een klein en we dachten dan is de verhouding met eentje van 4 jaar zo groot.
Reken jezelf niet rijk! Wij hebben onze zoon naar de psz gebracht voor de sociale contacten. Hij zat op een psz in een achterstandswijk met veel blanke en buitenlandse kindjes met VVE-indicatie. Leren praten deed had hij daar niet geleerd hoor! Ook de juffen spraken met een behoorlijk accent. Psz sowieso goed! Goed leren praten leren ze doordat jij zelf veel praat en door voorlezen.
Ze bedoelt bijna 4 natuurlijk. Maar de juffen daar zijn er aan gewend dat er een verschil is tussen net 2 en bijna 4 en weten daar goed mee om te gaan. Ik zou gewoon over paar maanden doen. Vind wel dat ze veel leren van contact met andere kindjes.
Dat praten komt wel. Jongste deed eigenlijk precies wat jullie zoon deed, maar sinds een paar weken heeft ze het praten ineens ontdekt en komen ineens alle woorden die ze al die tijd al wel begreep, eruit. Begint nu ook in korte zinnetjes te praten. Ze leren het praten van jou, daar hoeft echt geen PSZ aan te pas komen. Dat is vooral voor kinderen die thuis een andere taal dan nederlands spreken zinvol. Gewoon normaal nederlands spreken met je kind, geen kromme zinnen en woorden gebruiken, geen kindertaal ervan maken. Oudste kwam hier met een taalvoorsprong van bijna een jaar op school en als de jongste zo doorgaat, gaat dat -ondanks dus de afgelopen tijd juist een achterstand- weer gebeuren CB liep er bij de afspraak met 2 jaar al moeilijk over te doen en ik had zelf zoiets van: komt echt wel, ze begrijpt alles goed en bij vragen over haar gehoor zou ik dat opgepakt hebben met de KNO, (orenklantje helaas).
Hier 1 die veel minder sprak met 2 jaar 3 maanden. Maar nu gaat het is rap tempo. Sinds gister ook 3 woord constructies
Verschilt per CB volgens mij, bij mijn zoontje hebben ze er nooit iets van gezegd, vond het zelf ook geen probleem, want ik praatte ook wat later dan gemiddeld, maar begreep wel alles en dat kwam ook zonder hulp snel goed. Mijn zoontje leek ook alles wel te begrijpen, sprak denk ik nog geen 10 woorden rond zijn tweede verjaardag. Kort daarna ging het opeens hard, zo hard dat hij volgens de kleuterjuf zelfs een aardige voorsprong had op leeftijdsgenoten. Een kennis van me zat bij een ander CB en zij kreeg meteen een VVE-indicatie daar voor, zoontje praatte echt net zo als mijn zoontje. Mijn kinderen zijn wel naar de psz geweest, maar niet om goed te leren praten. Mijn Nederlands was beter dan dat van die leidsters .
Ja sorry ik bedoelde eigenlijk bijna 4 jaar. Wij horen van heel veel mensen altijd wat is hij pienter je zou niet zeggen dat hij twee is. Als je hem opdrachten geeft dan voert hij die ook uit. Dus het kan niet aan het gehoor liggen. Gekko bij die van jullie is het dus in 2 maanden heel snel gegaan.Hebben jullie daar ook extra dingen voor gedaan. Wij zijn met 2 jaar naar de verpleegkundige geweest en die liet ons gewoon weer met 3 jaar terug komen. Nu waren we met onze andere zoon zijn bij de arts. En die begon op eens over onze oudste waarom wij pas met een jaar weer een afspraak hadden. We zeiden dat de verpleegkundige dat had gedaan nu wil ze hem over een paar maand nog eens zien. Dat is niet erg een keer extra zien dan word er eens extra na gekeken. Alleen je denkt dan van nou het is goed en nu krijg je van hij praat te weinig. Maar je merkt wel dat er steeds meer woordjes bij komen. Mijn vriend ging vorige week even met hem te fietsen en had het met hem over auto's en bomen. En nu gebruikt hij die woorden nog steeds
Bij ons zelfs binnen het CB want de verpleegkundige zei gewoon dat hij terug mocht komen als hij drie is. En de arts wil hem in april weer laten terug komen. Maar de verpleegkundige in de kamer staat speelgoed en daar was hij met papa mee aan het spelen. Terwijl ik met haar een gesprek aan het voeren was. Hij gaf steeds aan wat hij wilde dat papa deed. Toen zei de verpleegkundige hij weet precies wat hij wil. Waarschijnlijk heeft ze daarom gedacht van laat hem met 3 jaar maar terug komen. Maar dan heb ik zo iets zet het dan even in het systeem zo dat er geen onduidelijkheden zijn. Want het was toevallig dat de arts terug las anders was het haar niet opgevallen
Het begrijpen van taal is vooral heel belangrijk. Als hij de taal wel begrijpt en de woorden die hij zegt spreekt hij ook gewoon goed uit, dan zou ik me daar niet teveel zorgen om maken. Dan denk ik dat de rest er vanzelf achteraan komt. Mijn oudste praatte weinig en begreep achteraf ook veel niet. Die heeft een taalontwikkelingsstoornis. De tweede was ook geen spraakwaterval, maar snapte wel alles en die praat steeds meer en steeds beter. Nummer drie gaat onwijs snel. Dat is een kwebbelkont. En het in de groep zitten met de bijna vier jarigen valt wel mee hoor. Hier gaan ze vanaf 2 jr naar de psz en vinden het geweldig. Op de crèche zat de oudste destijds in een groep van 0-4jr. Ook geen probleem. Kinderen zoeken elkaar wel op, op interesses en ontwikkeling. Thuis zijn ze toch ook niet allemaal even oud (tenzij je een meerling hebt) en die kunnen toch ook prima met elkaar spelen?
Ik zou me niet te gek laten maken eigenlijk...de verpleegster heeft het in de gaten gehouden tijdens zijn gesprek, en hoorde dat hij aan het kwebbelen was met papa. Heeft de arts dit ook gedaan tijdens het onderzoek van de jongste? Laten we eerlijk zijn op dat moment hoort de arts zich te concentreren op jouw jongste, en moet er wel iets heel erg opvallends gebeuren op dat moment, tenzij jij het zelf ter sprake hebt gebracht. 40 Woorden is zo slecht nog niet, begrip is inderdaad belangrijker, zoals hierboven gezegd, en psz is nooit slecht Ik zou niet wachten tot 3, want juist die andere kindjes die ouder zijn helpen jouw zoontje met kletsen, zij zeggen het voor, en hij doet het na.
Onze oudste was ook een late prater. Het consultatieburo zag geen reden voor zorgen, omdat z'n taalbegrip prima was en hij zich op z'n eigen manier goed kon uiten. Tussen 2,5 en 3 jaar ging het heel snel. Nu praat hij echt ontzettend goed. Overigens zat hij 3 dagen per week op de kinderopvang en dat heeft hem dus niet sneller doen praten.
Zoontje hier is 2jr4m, en zegt 9 woordjes. CB hebben we een afspraak staan over een maand, a.s. vrijdag intake logopedie. Huisarts wilde daarvoor geen verwijsbrief geven, vond het veel te vroeg. Hij snapt wel alles, maar raakt gefrustreerd omdat hij niet kan praten. Dochter was een hele snelle, met 15 maanden kon ze ruim 50 woorden, met 18 maanden over de 100 en 2 woordzinnen. Met net 2 zei ze al dingen als 'mag ik even passeren?' Dus een flink verschil hier. Zoon gaat begin februari (bijna 2,5 jaar) naar de psz.
De oudste was er niet bij tijdens het onderzoek van de jongste. Hij was bij opa in de wachtkamer gebleven. Het was omdat ze even aan het terug lezen was in de computer. Toen moest ik op eens zeggen wat hij allemaal kon zeggen maar dat kwam zo onverwacht. Dat ik wel wat dingen op noemde maar niet alles. En dan ben je thuis en dan denk je o ja dat zegt hij ook nog. Ik heb nu een boekje op tafel liggen en daar schrijf ik alle woorden in. Ik maak me niet zo veel zorgen want hij probeert elke dag nieuwe dingen te zeggen. Alleen je schrikt even omdat de verpleegkundige tegen je zegt tot over een jaar. Dat je denkt van het gaat goed. En een paar maand later word er tegen je gezegd dat je na een paar maand nog even moet komen. En dat hij eerder naar de peuterzaal moet. Alleen ik had hem al in geschreven voor 3 jaar maar zal morgen bellen of dat ook eerder kan. Maar daar zullen wel wachtlijsten voor zijn dus ik weet niet dat het met 2,5 wel lukt.
Ons zoontje praatte wel veel meer op die leeftijd en ook al wel zinnen van soms 4 à 5 woorde. Daarvoor hebben wij hem niet naar psz gebracht maar meer om regelmatig met andere kinderen spelen (het sociale dus). Maar wij merken wel heeeeeel veel vooruitgang in het praten. Ik zie dat nu in een 2 maanden enorm veranderen. Misschien was het zonder ook wel geweest dat weten we nooit maar ik zie veel positieve veranderingen en hij gaat met zoveel plezier dat het mij ook heel goed doet.
40 woorden met ruim 2 is niet heel veel nog maar niet ieder kindje doet alles precies volgens de lijntjes natuurlijk, misschien kletst hij over een jaar de oren van je hoofd . Mijn oudste begon ook pas echt te praten na haar 2e verjaardag en toen ging het ook ineens heel snel. Rodn haar 3e zat ze prima op 'nivo' van haar leeftijdsgenootjes. Jongste daarintegen zegt nu al zeker 100 woorden (net 1,5) en probeert eigenlijk alles na te zeggen. Ieder zijn eigen ontwikkeling! Maar, ik zou je zoontje wel gewoon lekker naar de psz laten gaan al (of met 2,5)! Super leuk en leerzaam voor ze en kindjes onderling leren elkaar zoveel, daar sta je versteld van . Oudste zong 3 weken geleden ineens het complete zie ginds komt de stoomboot en zwarte piet ging uit fietsen. Serieus ik wist niet dat ze zoveel na elkaar konden onthouden dus zou niet eens de moeite genomen hebben om haar zo'n lang liedje proberen te leren . Het is echt heel leuk en leerzaam, gewoon doen!
Joh meid de arts heeft hem dus niet eens gezien? Sorry maar ik zou me er niet teveel van aantrekken in dat geval. Het kan geen kwaad terug te gaan, maar inderdaad je werd overvallen, en hou er rekening mee dat hij wellicht wel meer woordjes kent, maar niet altijd (hoeft) te gebruiken. Mijn dochter is nu 4, en er komen nog steeds wekelijks woordjes voorbij waarvan ik denk owkeeee die is dus ook nieuw. Blijf lekker veel met hem kletsen, en geef zelf het goede voorbeeld, als je ergens loopt benoem dan automatisch lekker veel, en denk eraan dat als jij zegt dat is een vliegtuig, zeg eens vliegtuig de neiging om het te zeggen veel minder is dan wanneer je lekker loopt en zeg a mooi vliegtuig in de lucht. Denk dat je meer waarde moet hechten aan de mening van iemand die jouw kind daadwerkelijk mee gemaakt heeft dan de mening van iemand die hem niet heeft gezien en gesproken.
Nee niks extra gedaan... Hij begrijpt hier ook veel woorden gewoon al. Voert kleine opdrachten uit of negeert ze bewust. Maar van de een op de andere dag wilde hij ineens dat ik weer dingen ging benoemen. Nu hoor ik de hele dag Die Die Die Die... En nu gaat het niet snel genoeg volgens hem.... Als we hem niet begrijpen.. oei oei oei... Daar tegenover staat dat hij andere dingen heel sterk al heeft ontwikkeld.. Hij eet met mes en vork, helpt met de tafel dekken en ruimt het bestekbakje van de afwasmachine uit.. Vooral zijn klim en klautertechnieken zijn vermoeiend goed ontwikkeld Het komt wel goed... Maar ik zou toch wel kijken voor de psz.. Hier zit er ook weinig tijd tussen... en ik merkte dat onze oudste nu echt aan de psz toe is... Gewoon spelen met kinderen kunnen wij ouders niet geven... Vorige week de oefendag gehad en meneer heeft geen moment naar me omgekeken... en hoewel hij stond te tollen op zijn benen, hij wilde niet naar huis en was niet moe...