Wie heeft er ervaring met zorg binnen onderwijs op een reguliere school? Waar wordt het voor ingezet en hoeveel uren hulp krijgt je kind? En helpt het je kind?
Over wat voor zorg heb je het? Mijn dochter heeft fysio (1 u per week) op reguliere basisschool gehad, ook ambulante begeleiding (autisme) 1 op 1 (1 u per week). Heeft ook remedial teaching gehad (rekenen, 2 uur per week), maar ik neem aan dat je dit niet onder zorg vindt vallen. Voor mijn dochter werkte het niet. Terugkijkend was reguliere school zo ver verwijderd van wat ze nodig had, dat die uurtjes druppels op een gloeiende plaat waren. Haar problemen waren veel groter dan dat...
Het zou gaan om ambulante begeleiding ten behoeve van haar zelfstandigheid/welbevinden. Er loopt al onderzoek en behandeling bij verschillende zorginstanties en school biedt al wat extra ondersteuning en begeleiding (ongeveer 1 uur per week) maar dat is eigenlijk niet genoeg. Maar omdat er nog gewacht wordt op verdere uitslagen wordt er ook geen beslissing genomen tot speciaal onderwijs. Er zijn goeie dagen en ze heeft vriendinnen maar er zijn ook dagen dat ze echt overvraagd wordt, zeker als de juf minder aandacht heeft voor haar.
Ik ben bekend met zorg binnen onderwijs op speciaal onderwijs. Maar weet ook dat t ingezet kan worden op regulier, vaak is dit lichamelijke zorg en begeleiding, maar als ambulante begeleiding hoe jij t omschrijft kan zeker ook. Zbo kan zeker heel nuttig en fijn zijn. Je hebt iemand nabij dus je zal je beter gehoord voelen, niet verdwijnen in 'meute', onzekerheid of angst kan vaak direct verholpen worden zonder dat je lang hoeft te malen in je eigen koppie, enzovoorts. En je kan makkelijker begeleid worden bij dingen die je moeilijk vindt. Toch ligt t er echt aan op welke manier je overvraagd wordt. Als het de grote van de klas is (met dus ook veel sociale interacties door elkaar heen), het drukke/snelle tempo, enzovoorts los je het daar natuurlijk niet mee op. Dan klinkt het meer als tussenoplossing omdat men niet naar speciaal onderwijs over wil. Dat klinkt ergens fijn, want het passend onderwijs moet dit in feite kunnen bieden en dat proberen ze dan wel. Echter ben ik zelf van mening dat we hierdoor soms kinderen veel te lang binnen regulier houden en ze compleet afbreken tot de stap eindelijk alsnog genomen wordt naar speciaal onderwijs.
Wij konden verschillende dingen kiezen. Begeleiding binnen school. Er zou dan iemand een aantal uren komen om te helpen met het werken . Nadeel hij viel al buiten de groep en 1 op 1 erbij zou in zijn geval hem nog anders maken. Naar een andere school. Wij hebben gekozen voor een school gespecialiseerd op hb ( hoogbegaafdheid). Op zijn oude school konden ze ook echt niet voor elkaar krijgen wat ze nu op zijn school kunnen. Je moet kijken of deze extra begeleiding haar laat groeien. Is het voldoen wat ze kunnen bieden? Stel ze zou naar het speciaal hoeveel meer kunnen ze bieden. Hie groot is haar klas nu?
Dit. Achteraf gezien heeft mijn dochter 2 jaar te lang geworsteld op regulier voordat ze echt knakte en in ernstige burnout thuis is komen te zitten. Het was toen eigenlijk ook al te laat om speciaal onderwijs te doen, ze was te afgebrand en getraumatiseerd. Zover ik weet kun je ook op eigen initiatief je melden bij samenwerkingsverband of speciaal onderwijs met verzoek voor toelating. Ze zijn dan verplicht om te onderzoeken of het passend zou zijn. Dat hebben wij bij onze zoon in burnout gedaan. De school waar hij zat vond dat ze alles nog prima konden, de school waar wij hem naar toe wilde hebben snapte dat niet en vond hem helemaal passen in hun aanbod. Dus we kregen een TLV en hebben hem dus naar andere school laten gaan, ondanks gesputter van oude school...