Wat je het beste kunt doen is met de thuiszorgorganisatie die nu bij vader thuis komt overleggen. Aangeven wat je ziet en dat er meer nodig is. Zij weten de weg. Soms kunnen ze zelf meer zorg/uren aanvragen. Soms doen ze dat via de huisarts bijv. Zij kunnen ook meedenken over de route en wel of geen indicatie voor verpleeghuis via CIZ.
Ik heb ook de ervaring zowel persoonlijk als professioneel dat het belangrijk is om duidelijk te maken dat het zo echt niet gaat. Dus niet zelf toch zorg op je nemen die je eigenlijk voor je eigen gezondheid/gezinsleven niet kan bieden, maar hier keihard in zijn. Bij ons in de familie zijn ze niet van hulp vragen en nu hebben we meerdere mensen met een burnout door mantelzorg.
Geef bij de wijkvpk duidelijk aan dat je het gevoel hebt overbelast te zijn/raken. Zij zal dan samen met jou acties uit gaan zetten en regelmatig een evaluatie plannen (individueel en/of mdo). Kanttekening: 6x per dag thuiszorg inplannen kan alleen als er ook acties zijn, even binnenlopen krijgen we van de zorgverzekeraar niet vergoed. Maar, adl, medicatie, vaste toiletgang kan over de dag uitgesmeerd worden en zo haal je wel meerdere zorgmomenten.
@Manolito zijn dat die standaardverklaring van een paar kantjes waar je die "niet reanimeren" penningen voor krijgt of weer andere? Begreep vanuit BHV dat t nogal wat papierwerk was om m initieel te registreren. Daar haakte mn vader toen bij af, maar de huisarts had zelf ook al met m besproken dat we dat maar niet meer gingen doen mocht het een ding worden (uitgezaaid prostaatkanker, bij ontdekking gelijk terminaal)
Wij hebben nu een formulier met een paar invulvelden wat de huisarts samen met mijn vader getekend had. De huisarts had het eerst zelf in de zorgmap geschreven, maar dat was niet voldoende, het moest echt een formulier zijn. Maar het is gewoon 1 kantje. De wijkverpleegkundige wou het digitaal hebben, nou heb ik maar gewoon een foto opgestuurd. Ik hoop dat dat is wat hij wil, niet dat er nog een document van een paar kantjes mist nu
Ja, klopt. Ze zijn vaak online wel te vinden. Maar moeten wel in samenspraak met de arts worden ingevuld. Bij ons is het vaak zo dat die verklaringen erg gedateerd zijn en dat het al tijden niet meer aanhankelijk gemaakt is bij de arts. Als ze hier komen is het dan eigenlijk niet meer een relevant document. Het is niet meer up to date. En de mensen die bij mij binnen komen zeggen vaak dingen die ze niet zo bedoelen. Dus ze zeggen dan ineens : ik wil niet dood, je moet me wel helpen hoor. Dus dat maakt het vaak erg lastig om echt een "actief" iets te hebben. Vaak is het wel zo dat als ze zwaar dementerende zijn en in de laatste fase zitten, wel samen met onze arts besproken wordt over hoe en wat. Gereanimeerd wordt er bij ons eigenlijk nooit. Als de laatste fase in gaat maken we ze het zo comfortabel mogelijk en zo pijnloos mogelijk.
Tegenwoordig moet de zzp hoog zijn om in aanmerking te komen voor een verpleeghuis en is er vaak een wachtlijst Geef duidelijk aan dat het voor jou als mantelzorger teveel word en dat hij achteruit gaat Wat willen jullie ? Meer thuiszorg of is de situatie onveilig voor je vaders gezondheid?
Ik denk dat revalidatie en levensverlengend handelen wel iets heel anders zijn. Revalidatie is meer bedoeld om van de beschikbare tijd zo waardig en aangenaam mogelijk te kunnen besteden. Bijv. logopedie om zichzelf verstaanbaar te maken of opnieuw leren lezen als iemand daar zn hart mee op kan halen. Beetje afhankelijk van wat de kansen en zeker ook de wensen nog zijn. Gaan we dat even in de gaten houden tzt, komt een soortgelijk gevalletje hier aan, geen idee wat de doorlooptijd gaat worden.
Wat heftig allemaal zeg! Wat wil je vader zelf? Ik zie dat er al veel adviezen zijn gegeven. Mijn tip is om met iemand te gaan zitten en alles eens op een rijtje te zetten. Alle mensen/organisaties die bij je vader betrokken zijn op een rijtje zetten. Daarnaast op een rijtje zetten, samen met je vader, wat je vader nodig heeft/wil. Daarnaast wat jij nodig hebt/wil. Ik vind het heel schrijnend om te lezen dat je vader al dagen niet gegeten had en jou daar niet voor wil bellen. Wat soms kan helpen is om heel duidelijk aan hem uit te leggen wat er gebeurt als hij niet eet/drinkt/niet belt als er ook maar iets is. Dat is namelijk heel simpel, dan word hij ziek en is het niet irreëel dat de dood daarop zal volgen. Soms heeft iemand die harde waarheid nodig. Je kan beginnen met je zorgen bij de thuiszorg en de huisarts neer te leggen. Schroom ook niet om vaker te bellen en het vaker en duidelijker aan te geven. Veel succes en sterkte!
Ik denk dat mijn vader toch een ander geval is. Bij hem is het vooral de hartfalen waarvoor hij behandeld wordt bij de cardioloog en hartfalenverpleegkundige. De huisarts doet de copd (longemfyseem door jarenlang roken). Komt ook wel bij dat hij eigenwijs is en niet nog meer specialisten wou. De hartfalenverpleegkundige hebben we niet echt veel aan gehad, ze geeft vooral dieetadviezen. Tot nu toe heeft de huisarts helemaal geen zuurstof voorgeschreven alleen medicijnen en puffers, wel een goede .. ik ga dat eens vragen. Ik ben eigenlijk bang dat mijn vader dat ook niet meer wil. Hij zou een verzorgingstehuis wel willen omdat hij het eng vindt om alleen te zijn en mij ook niet wil belasten met alles.
Oh maar die harde waarheid vertel ik hem wel hoor. Maar het kan hem niet echt meer schelen en hij is niet in staat meer om het gedrag te veranderen ook. Hij is zo slecht in voor zichzelf zorgen, hij gaat zichzelf verwaarlozen zodra hij er kans toe ziet. Ik weet niet wat dat is, het was vroeger al een ding dat mijn moeder schone kleren klaar moest leggen en eten in zijn tas moest doen, omdat hij het anders gewoon vergat. Heel gek. Ik denk weleens: als hij nu kind zou zijn zou hij vast een stempeltje krijgen, ass ofzo.
Nou hij slaapt nu al een paar nachten op de bank omdat hij niet naar boven durft (ondanks traplift en rollator). Hij eet alleen wat je aan hem geeft… ik weet niet zo goed of er tegenop valt te thuiszorgen. Maar ik ben ook helemaal niet thuis in zorgland, als ik het hier zo lees is het heel normaal dat ze vaker dan 2x p dag komen.
wat een moeilijke situatie, dat is niet vol te houden zo. Wij zaten met mijn oma een beetje in hetzelfde schuitje en omdat ik haar mantelzorger was ben ik verpleeg/verzorgingstehuizen in de buurt gaan bellen. Tot ik iemand aan de lijn kreeg die meedacht en zei we nemen haar op, gaan haar hier evalueren en vragen dan direct de indicatie voor haar aan. De kans dat ze die weigeren is dan heel klein. En zo zat ze een paar dagen later daar en 3 weken later had ze een mooie kamer in een fijn verzorgingstehuis bij mij om de hoek. Hier liep een paar keer per dag iemand binnen om bij haar te kijken, avondeten werd bij haar op de kamer gebracht en ik kon weer met een gerust gevoel slapen. Sterkte, hoop dat je hier iets aan hebt!
https://www.verwijshulp.nl/ hier kun je zo’n beetje zien welke plekken er waar beschikbaar zijn en met wat voor soort indicatie, dan heb je ook een beetje een idee waar je heen kunt bellen
Hmm er staat niet 1 plek in onze regio bij… onze regio staat ook niet echt vermeld. Lastig zoeken wel
Je hoeft dat niet zelf te doen. Juist de professionals zijn er om mee te kijken en dingen uit te zoeken. Die kunnen ook zeggen welk aanbod er is en dan kan je je voorkeur aangeven (of eigenlijk kan je vader dat dan). Gewoon vooraan beginnen met de huidige thuiszorg aan te geven dat er meer nodig is en de huisarts dat ook te zeggen. Die weten dan echt wel hoe verder te handelen.
Echt zo gauw mogelijk contact opnemen met de wijkverpleegkundige. Er kan echt veel geregeld worden voor extra zorg. Wij maken ook eten warm of smeren brood voor de clienten als daar een indicatie voor is (volgens mij gaat dat via de gemeente) sterkte in elk geval
Ik weet niet wat de thuiszorg bij hem doet Maar er is inderdaad veel meer mogelijk Als de situatie echt onveilig is voor hem dan zullen ze daar ook goed naar kijken Hoop dat je inmiddels hebt gebeld en er wat meer duidelijkheid hebt voor jullie
Nee hoor dat is absoluut geen belemmering. Ik werknin de wijkverpleging en praktisch al onze cliënten heeft een niet reanimeren beleid en 75% wil geen levensreddende behandelingen. Hiermee kom je ook gewoon in aanmerking voor revlidatie/verpleeghuis. Sterker nog: in een verpleeghuis wil bijna niemand gereanimeerd worden of een levensreddende behandeling hoor. Ik zou wijkverpleging bellen voor uitbreiding van zorg en ook vast een wlz aanvragen. Dan kan er meer zorg gegeven worden/wordt er meer vergoed tot dat er een opname nodig is. In veel verpleeghuizen lange wachtlijsten dus verstandig om nu al het een en ander op te starten en je vader op een wachtlijst van verpleeghuis naar keuze te zetten. Grote kans dat het op den duur een spoedopname wordt omdat het thuis acuut niet meer gaat en dan kom je in een huis terecht waar er op dat moment plaats is. En dat kan zomaar achterin Nederland zijn. Wij hebben clienten waar we 4x per dag komen. Is Dagbesteding niets? Dan is je vader de hele dag iig onder de pannen en eet daar warm. Verder mogelijk zorg inkopen bij organisaties die een paar uur per dag kunnen blijven? Bij ons hebben we "home instead" en die kunnen een paar uur per dag gezelschap bieden en koken. Licht huishoudelijke taken doen. Is er geen slager in de buurt die warme maaltijden brengt? In mijn wijk bezorgen 2 slagerijen warme verse maaltijden rond etenstijd. Kunnen ze meteen gaan eten.