Onze dochter is net 5 en heeft veel fantasie. Voor mijn gevoel heeft dit voor een deel te maken met wat ze allemaal heeft meegemaakt ( veel operaties en ziekenhuisbezoeken e.d.)maar ze is ook gewoon een meisje met veel fantasie. Ze speelt vaak dat ze een pony of eenhoorn is en kan daar soms best ver in gaan. Geen probleem naar mijn idee, fantasie is goed voor de ontwikkeling en zeker ook voor het verwerken van dingen. Dit zie ik ook veel terug in haar spel, operaties en gebroken vleugels enzo. Als wij overigens zeggen dat het klaar is dan stopt ze er ook mee. Haar vriendinnetje is even oud en vindt het ook super leuk om dit soort fantasiespel te spelen dus ze spelen vaak samen paardenspelletjes. Nu heb ik een gesprek gehad op school en geeft de juf aan dit niet heel normaal te vinden voor de leeftijd, zegt dat het haar met buiten spelen soms kan belemmeren omdat kindjes alleen mee mogen spelen als ze ook een pony of eenhoorn willen zijn. Ik schrik er een beetje van dat juf zegt dat dit geen normaal gedrag is. Toen ik aangaf dat haar vriendinnetje dit ook doet en ze naar mijn idee juist vaak samen samen buiten spelen (ik ben meestal op school als ze buiten zijn ivm medische zorg van dochter) zei de juf dat ook vriendinnetje daar te ver in gaat. Twijfel een beetje of ik nog een keer een gesprek aan moet gaan, wellicht ook met de andere juf erbij. Niet omdat ik twijfel aan onze dochter maar wel aan hoe juf dingen ziet. Hoe zit dit bij jullie kinderen en fantasie en wat zouden jullie doen in deze situatie, laten rusten of niet?
Is dat het hele verhaal? Wat houdt in 'ze kan daar best ver in gaan (in haar spel)'? Hoe reageert ze op school als kindjes geen paard willen zijn? Wordt ze dan heel boos of gemeen? Ik vraag dit omdat ik het me niet voor kan stellen dat het verhaal zoals het er nu staat, echt een probleem kan zijn op school.
Ik zie dit spelgedrag heel veel, zowel bij mijn eigen dochter van 5 als op de school waar ik werk. Ook nog bij kinderen van 6,7 jaar. Zolang ze tijdens hun spel nog wel 'aanspreekbaar' zijn voor andere kinderen of volwassenen vind ik het doodnormaal. Als ze gaan vluchten in een dergelijke rol wordt het een ander verhaal maar wat ik lees is dat niet aan de orde.
Hoi, Ik ben kleuterjuf en net als Ikkie zegt: heel normaal hoor. Ik vind het altijd leuk om te zien als ze zo in hun spel opgaan. Je dochter is waarschijnlijk erg creatief en vindingrijk. Als andere kinderen niet mee mogen doen dan komt dat waarschijnlijk omdat ze haar eigen idee niet goed los kan laten. Ze moet wel leren dat je ook mee kunt gaan in het idee van een ander. Maargoed, dat is een kleuterdingetje, mag ze nog wel even over doen om dat te leren. Speelt ze ook ander spel? Als de juf haar een rol geeft in de huishoek? Wij gebruiken rollenkaarten op school. Een kind dat moeilijk een rol kan aannemen of een kind dat altijd dezelfde rol speelt krijgt dan dus van juf een speciale rol opgelegd; ‘Vandaag is het feest in huis, ik heb begrepen dat jij heel goed bent in leuke ideetjes verzinnen. Je mag vandaag de mama zijn in het huis en leuke dingen voor het feest bedenken.’ Zo gaat dat dan ongeveer.
Ik snap dat soort commentaar ook nooit. Juf wil blijkbaar dat ze ook met andere kindjes speelt, of dat ze ook andere spelletjes gaat doen. Maar dan moet ze dat gaan regelen, en niet klagen bij jou Ik zeg altijd maar tegen dl dat ze nog altijd thuis de hele dag eenhoorn kan spelen/knutselen/100 tekeningen maken, maar op school naar juf moet luisteren.
Dit is het hele verhaal. Boos zien ze haar op school zelden en gemeen al helemaal niet, dat zit totaal niet in haar aard. Ze is eerder overgevoelig. Met best ver bedoel ik dat ze van haar handjes hoeven maakt door ze als vuistjes te ballen. Ze heeft in haar fantasie overal een antwoord op waarom iets is zoals het is. Maar als ik haar ernaar vraag of ze op school speelt dat ze een eenhoorn is dan zegt ze juist van niet omdat haar vriendin alleen paardje wil spelen dus dat ze dat altijd spelen buiten.
Dit heb ik ook aangegeven dat ik het er niet helemaal mee eens was maar dat ik wel verwacht dat ze haar meer betrekken in spel in groepsverband als zij vindt dat het een probleem is. Er zitten best veel kindjes in de klas met een taalachterstand of ontwikkelingsachterstand en onze dochter is op dat gebied( volgens de juf) al heel ver in haar taalgebruik en begrip. Heb het idee dat dit invloed heeft op hoe de juf dingen soms ziet misschien maar dat is meer een gevoel. Ze valt wat meer op hierdoor wellicht.
Klopt, ze is mega creatief en vindingrijk, zier overal iets moois in waarmee ze kan spelen. Het klopt wat je zegt dat ze nog wat moeite heeft om haar eigen idee soms los te laten maar zie dat ze in het fantasiespel van haar vriendinnetje moeiteloos mee gaat. Volgens mij geven ze haar niet echt bewust rollen op school, ze kiest vaak voor computer of iPad, lezen, maar weinig in de poppenhoek. Als ik haar vraag om mama te zijn dan wordt ze een eenhoornmama haha
Bedankt voor je reactie! Dan ben ik het volledig eens met de voorgaande meningen en begrijp ik de juf niet. Het lijkt bijna een irritatie te zijn van de juf en dat vind ik eerder zorgelijk.
Het zou soms mooi zijn als wij volwassenen wat meer van die kinderlijke fantasie zouden hebben denk ik. Ik was als kind ook zoals jouw dochtertje, “te veel fantasie”. Maar als volwassenen nu ben ik heel erg creatief, kan mij beter dan sommige mensen inleven/verplaatsen in de ander, zie meer “out-of-the-box” oplossingen. Mijn grote fantasie als kind heeft mij geen enkele negatieve eigenschap als volwassene opgeleverd. Vind het ergens ook wel beetje jammer dat de maatschappij nu zo is dat zelfs een vijfjarige al geen grotere fantasie meer zou “mogen” hebben en aan een bepaalde norm moet voldoen.
Nou dat gevoel kreeg ik dus ook een beetje. Onze dochter heeft het allemaal niet cadeau gekregen en het feit dat ze op een reguliere school zit is dan ook best een prestatie. Ik doe zelf de medische zorg op school op 1 zorgmoment per dag en meer mochten ze mij bellen. Haar jas dichtdoen kon ze heel lang niet en dit durfde ze ook niet aan de juf te vragen. Juf wil dat ze het vraagt en helpt haar niet tot ze het vraagt. Resultaat is dat ik haar een paar keer huilend uit de klas heb moeten halen terwijl de rest al buiten stond. Ze geeft zelf aan dat juf vaak boos is, niet op haar maar wel op andere kindjes. Ze is daar gewoon heel gevoelig voor en durft hierdoor niets aan de juf te vragen. Heb dit ook aangegeven, juf snapt dat ze dit zegt omdat ze een wat hardere stem heeft en heel duidelijk is. Geen poespas. De andere juf is heel lief en zachtaardig maar heeft de kindjes wel goed onder controle en dochter heeft een duidelijke voorkeur. Maar goed ze zal moeten leren dat niet iedereen hetzelfde is maar soms voelt het dus een beetje dat juf het maar lastig vind, zo’n meisje als onze dochter.
Hier precies hetzelfde en zie dat dus bij onze dochter ook al terug. Wij laten haar dan ook lekker haar gang gaan en genieten ervan.
Heel herkenbaar! Onze uk is nog een stukje jonger (over 2 maanden 4)maar is elke dag wel een personage , buzz lightyear, bliksem mc queen, een paardje, pad (van kikker en pad) een ander dier of superheld. Afhankelijk van zijn personage wat wij dan zijn. Meestal papa en mama van. Hij wil dan ook graag aangesproken worden als die personage en anders zegt hij paardje bedoel je hahahaha Hij heeft heel veel fantasie en is ook erg creatief. Op de peuterspeelzaal is hij vaak een superheld en andere kinderen gaan daar dan in mee. Hij zal ook nog moeten leren dat zijn idee niet het idee hoeft te zijn en andere kinderen ook mee kunnen denken maar daar heeft hij nog even de tijd voor. Ik zie je verhaal niet als negatief!! Ik vind het fantastisch, je krijgt de leukste verhalen en het is hier in ieder geval nooit saai hahaha.(Uk is overigens ook hooggevoelig) Hoop niet dat ze straks op zijn school dit als negatief gaan zien. Geniet van je dochter!!
Horen kinderen juist niet in hun fantasie op te kunnen gaan? Soms denk ik dat ze met vijf al volwassen moeten zijn. Hier heb ik een poesje, wit en pluizig En heel soms is ze een hondje. En als de echte honden gevoerd worden krijgt ze ook een bakje ( leeg dat dan weer wel)
Precies dit. Voor mijn gevoel mochten en konden we “vroeger” veel meer echt kind zijn. Al die testjes, toetsen, patronen, curves waar kindjes van nu aan moeten voldoen. Ik was vroeger ook wel eens een poesje. En volgens mijn moeder heb ik ook wel eens geprobeerd kattenbrokjes te eten.
Heeft dit dan ook niet invloed op het speelgedrag met andere kinderen? Een grote ontwikkelingskloof zorgt voor minder aansluiting
Haha mijn dochter van 6 was net nog een hondje, compleet met zelfbedachte naam, ik moet haar de hele dag met haar hondennaam aanspreken Vind t compleet normaal eigenlijk...
Mijn dochter gaat er ook ver in, maar ik snap niet wat de juf van jouw dochter bedoelt met té ver. Hier is ze soms hele dagen een bepaalde rol - gisteren bv ‘dochter van de bakker’ en ik was bakker en soms is ze een paard of heeft ze een onzichtbaar paard, poes is ze ook vaak, etc etc - ze kan dan juist heerlijk spelen, en als ik een beetje erbij aansluit, is het super gezellig. Als we bv gaan eten, zeg ik dat haar haver klaar staat en eet ze met smaak haar ‘haver’ op Dus ja, ik zou eens met de juf in gesprek gaan waarom zij het te ver vindt gaan. Hier op het schoolplein ook hele fantasie-avonturen, en als een kindje dat niet wil, tja, dan niet? Dat is bij voetballen bv toch niet anders? Als je niet wil voetballen, ga je wat anders doen...