Hoi, Ik zit nogal in mijn maag met iets, dus ik zou graag jullie mening weten. Mijn zoontje van net 2 jaar, gaat een paar morgens per week naar KDV. Nu kreeg ik vorige week een paar keer de opmerking dat hij erg ruw is. Hij duwt vaak kindjes en pakt het speelgoed af. Mijn zoontje is een groot, sterk kind en volgens hen zijn andere kindjes bang voor hem. Dat klinkt mij natuurlijk vreselijk in de oren, dat wil je van je eigen kindje zeker niet. Ze vroegen hoe ik er thuis mee omga. Nou, hij ravot graag met zijn oudere zus en dat gaat er soms een beetje ruw aan toe. Ik heb al tegen haar gezegd, dat ze wat rustigere spelletjes met hem moet doen. Mijn zoontje knuffelt ook heel graag en leunt dan vaak met zijn hele gewicht op andere kindjes. Dat is dus absoluut geen kwade opzet. Ik heb het idee dat ze wat overdreven reageren op hem, of zit ik nu helemaal mis? Op deze leeftijd pakken ze toch wel vaker speelgoed af? Ook pakte een ander kindje zijn speelgoed af ( dat zag ik toevallig) en daar werd niet zo heftig op gereageerd. Hij kan er toch ook niks aan doen dat hij een sterke knul is? Of is dit een voorbode dat het een bullebak wordt? Ik weet het effe niet meer alvast dank voor jullie reacties Pluisje
Heb je hem geleerd wat hij kan doen als hij: - speelgoed van een ander kind wil hebben? - speelgoed van hem wordt afgepakt? - etc. Ik speel dit soort dingen thuis wel eens na. Ook de knuffel gebruik ik hier voor. Ik leer haar ook dat je best boos mag zijn en belangrijker nog wat mag je wel/niet doen als je boos bent? Ze mag even weglopen, op de grond stampen en mopperen. Maar niet schreeuwen, slaan etc. Op deze leeftijd kunnen ze nog niet goed rekening houden met een ander omdat het inzicht er gewoon nog niet is. Je kunt ze er wel op wijzen en handvatten meegeven.
Nou, bullebak lijkt me niet hoor. Maar in ieder geval niet een kindje dat zich de kaas van het brood laat eten. Ik zie er niets verkeerds in. Hij is twee, en het samen spelen, samen delen principe moet nog landen. Dat ie misschien wat ruw is in zijn spel, tja, het ene kind kan het niet wild genoeg en het andere kind houdt van rustig. En hij knuffelt de kindjes momenteel letterlijk plat. Tja, nou ja. Dat moet hij dus nog even leren iets voorzichtiger te doen. Ik was als kind ook een bulldozer, maar ben nooit een pestkop geworden!!
Natuurlijk zijn we bezig met hem te leren hoe om te gaan met anderen. Als hij perse iets wil hebben dat ik in mijn handen heb, probeer ik hem het netjes te laten vragen, dus niet uit mijn handen rukken en dergelijken. Maar dat kan hij toch niet allemaal al weten met net 2 jaar? Thuis zijn we echt wel bezig om hem dingen te leren, ivm samen, maar hij is ook vrij ongeduldig van aard. Als hij zijn zin niet krijgt gaat hij nog vaak krijsen. Verbaal kan hij zich nog niet zo goed uiten. Ivm zijn schisis is zijn spraak wat achter, hij begint nu echt wel goed te praten, maar nog niet zo heel duidelijk. Ik heb een beetje het gevoel dat ze van hem meer verwachten omdat hij zo groot is. Dus dat de andere kinderen ( die kleiner zijn dan hij) beschermd moeten worden tegen hem. En als hij speelgoed van hen afneemt, dat erger is dan andersom. Of zie ik dit nu te zeer vanuit het feit dat ik zijn mamma ben? ik wil niet zo'n moeder zijn die zegt "dat doet mijn kind niet" maar ik heb hier een beetje raar gevoel bij. En hij vindt het zo leuk op het KDV.... Pluisje
Ik denk dat de dames op het KDV heel veel verschillende kindjes zien en ook wel weten wat normaal is voor een kind op een bepaalde leeftijd en ook wat 'grensgevallen' zijn. En met grensgeval bedoel ik niet meteen dat het kindje niet goed bezig is, maar dat er even gekeken moet worden waar het vandaan komt, hoe het ontwikkelt en OF er iets aan gedaan moet worden. Ik heb wat dat betreft alleen ervaring met mijn eigen zoontje (2,5 jaar). Die is enig kind thuis, maar gaat al vanaf 10 weken naar het KDV. Op het KDV leert hij ook (van andere kindjes en van de leidsters) wat kan en wat niet kan. De grenzen, zeg maar. Als je zoontje thuis ruw met zijn zusje, dan weet hij niet beter dan dat dat normaal is en zal dat op het KDV ook doen. Mja, klinkt alsof hij dan een beetje te ruw is. Ik denk dat je daar beter wel wat aan kunt doen, want het kan inderdaad als gevolg hebben, dat andere kindjes hem dan gaan vermijden. Ik denk dat je zoontje bewust moet worden van die grenzen. Ik denk dan ook dat het goed is om thuis inderdaad wat rustiger te spelen. En hem te vertellen dat sommige kindjes bepaalde dingen niet fijn vinden. Dat hij OP andere kindjes gaat liggen (ook al is het maar om te knuffelen), moet hij echt afleren! Niet alleen is niet ieder kindje gediend van zulk 'intiem' contact... als je op iemand ligt, is dat ook heel dominant. De ander kan geen kant op. En het kan natuurlijk pijn doen. Lijkt me goed om dus te vertellen dat ie dat niet meer mag doen. Ik neem aan dat de leidsters dat ook al tegen hem zeggen. Ja, dit is heel lastig, want volgens mij moet je dit gedrag corrigeren op het moment dat het gebeurt. Dat kun jij niet, want je bent er dan niet. Zij moeten dat ook goed kunnen (zijn ze voor opgeleid ). Ja en wat jij kunt doen: Kijk naar het spelgedrag van je zoontje thuis en leg hem uit dat zijn grote zus dat misschien niet erg vindt, maar andere kindjes wel. En grote zus is natuurlijk ook groter, maar dat hij dat niet bij kleine kindjes mag doen... Succes! PS: Op het KDV moeten ze wel alle kindjes in gelijke mate corrigeren wat betreft ongewenst gedrag. Als jij het idee hebt dat dat niet zo is, zou ik dat bespreekbaar maken. Kan ook zijn dat je een beetje bevooroordeeld bent, natuurlijk! Maar begin er eens over.
2 jaar is nog jong, hij snapt natuurlijk nog niet zo goed wat ruw is. Waarschijnlijk handelt ie in zn enthousiasme en niet meer dan logisch voor een 2 jarige. Ik vind het een taak van het kdv om het duwgedrag te corrigeren. Jij kan dat niet, je bent er immers niet bij. Verder zou ik je er geen zorgen over maken hoor. Je kunt je zoontje moeilijk gaan verbieden om niet meer zo ruw met zn zus te spelen. Hoogstens als de spelletjes wat wild worden vragen of ze wat rustiger doen, maar dat heb je ook al gedaan lees ik.