Verpakkingsvrij niet, maar verpakkings arm wel....! Want zoals het nu gaat...... Pfff veel te veel verpakkingen!
Lijkt mij wel handig voor de bloem/rijst/pasta/olie. Wasbare wattenschijfjes: heb ik van Jemako super fijn! Ik wil ook nog eens menstruatiecup's aanschaffen en wasbare inlegkruisjes.
Als er hier zo'n winkel zou zijn zou ik daar absoluut mijn boodschappen doen, mits hij niet (veel) duurder is.
En dat weet je uit eigen hand, of bedenk je dat nu zelf? Voeding wat niet verpakt is, is sneller onderhevig aan bederf. Dus er is een groter risico op afval, wat weer niet positief is voor het milieu, maar je bent ook meer kosten kwijt om het wat langer goed te houden, dus is het heel goed mogelijk dat zonder verpakking duurder is. Daarbij moeten dingen vaker geleverd worden, waardoor de kosten omhoog gaan, om nog maar niet te spreken over de carbon footprint die zo'n winkel achterlaat ... Biologisch e.d. wil niet altijd zeggen dat het beter is voor het milieu!
Inderdaad, soms is het zelfs slechter. Maar droge dingen als peulvruchten bederven echt niet zomaar als je ze in een afgesloten pot bewaart. Meel daarentegen wel weer, dus dat zou ik wel verpakt willen hebben.
Wat doe jij toch kribbig! Bericht 63 van dit topic. Het gaat om vnl om droogwaren die jaaaaaaaren houdbaar zijn. Bovendien kan je heel goed meten met zo'n systeem wat de vraag is. Het is een kwestie van silo's vullen en klaar. Wat pas erg is is de tht datum van een pak macaroni in winkel die na de 35% korting sticker alsnog weggemieterd wordt. Die afgekeurde droogwaren kunnen zelfs niet meer naar de voedselbank! Dait is pas vervuiling!
Niet kribbig, jij doet een aanname die kant noch wal slaat. Silo's midden in de stad? Jah, ik denk het ook. Dat spul moet toch naar de winkel, en dat kost geld. Dus geen verpakking, maar wel vervoerskosten. En als ze wel silo's hebben, zal dat ook geld kosten (vastgoed is niet goedkoop midden in de stad) en dat zal ook geld kosten. De reden waarom winkels dat weggooien heeft alles te maken met aansprakelijkheid. De voedselbank wil dat niet hebben, en de winkels mogen het niet meer verkopen. Je moet je voorstellen dat als je net een pak macaroni eet waar iets mee is, dan is de supermarkt gewoon aansprakelijk met alle gevolgen van dien.
Doe dat vooral! Dan doe ik er voor de geïnteresseerden nog even een leuk linkje met plaatje van die silo's bij! Nederland klaar voor verpakkingsloze super? | OneWorld.nl
Uiteraard blijven de kosten voor transport van voedingsmiddelen wel bestaan, daar kan je niet om heen. Tenzij je alles zelf verbouwt en maakt, of zelf direct naar de boeren rijdt en alleen regiogebonden producten koopt. In Antwerpen staat al een jaartje een verpakkingsloze winkel, genaamd Robuust. Ze verkopen vooral spullen die lang mee gaan, groente/fruit, maar ook huishoudelijk spul en shampoo/douchegel. Verder hebben ze ook eieren, melk, yoghurt, maar geen vlees/vis. Je potten en doosjes worden er eerst leeg gewogen en in het systeem ingevoerd. Er wordt dan op elke pot of doos een etiketje geplakt, die kan worden gescand, zodat het basisgewicht altijd wordt afgetrokken bij de kassa. Of je nu met een tas lege potten en doosjes aankomt in de winkel, of een supermarkt verlaat met een tas vol voorverpakte boodschappen, ik zie het verschil niet. Die zogezegde moeite is voor mij verwaarloosbaar. Je verkleint er de afvalhoop mee. In Belgie heb je veel meer controle op je kosten voor vuilnis, omdat je of zelf de speciale afvalzakken moet kopen, of kliko's hebt waarmee afval per kilo wordt afgerekend. Dus hoe minder afval je hebt, hoe goedkoper het wordt. In Nederland heb je dat systeem helaas niet, maar een jaarlijkse heffing die voor iedereen gelijk is. Of je nu 1 persoon bent, of een gezin met 4 kinderen. Je betaalt mee aan de ander zijn afvalhoop, jouw eigen bewuste poging om te minderen met afval heeft geen invloed op de hoogte van de heffing. Er is voor de gemiddelde Nederlander dus weinig incentive om bewust verpakkingsloos boodschappen te doen en de eigen afvalhoop te verminderen. Het enige wat je er immers voor terug krijgt, is een schoon geweten en een goed gevoel, maar geen verminderde afvalheffing.
Mijn mening het lijkt mij zo omslachtig. Thuis je bakkies mee nemen naar de winkel daar je producten uit zoeken hoeveel je wilt ect ect je kunt er niet alles krijgen je moet in huis ook ruimte hebben om blikken zakken en bakken in te slaan ect ect zie mij al met een kan olie lopen( zwaar) Zie het als veel extra werk. In uit in uit in uit schoonmaken ect ect nee niet handig. Woon je nu in een land waar alles op de markt te koop is daar gebruiken ze veel plastiek. Overgaan op papieren zakken is handiger en beter voor het mileu. Van duurzame bomen dat dan ook weer. Papier breekt wel af in de natuur. Hier in Nederland zie overal al markten staan a geen ruimte b iedereen met zijn auto of fiets zie je al 17 miljoen boodschappen doen per product per mandje per wat dan ook whaha. De zeeman heeft de plastiek tasjes afgeschaft dan mag je een tas ( kopen/huren) voor een euro die raak je vaak ook kwijt zit je als nog met afval en de zeeman is een euro rijker duur tasje.. Maar voor de natuur mensen is het denk wel een Utopia voor de normale mens die denkt ja dag ik ben z.n normaal mens van ja dag haha. En de prijs tuurlijk is het duurder goedkoper zal het vast niet zijn. Betaal je voor 500 gram macaroni 3 euro per kilo gram.. In de winkel kost z.n zakje hoog uit 40 cent. Je bent vooral een dief van je eigen portemonnee. Je betaald niet voor de verpakking maar wel voor de rest.
Als je een persoon.s huishouden ben betaal je we minder pas van af twee personen betaal je meer afvalheffing.. Gedeelde smart halve smart in deze gemeente ( delft) betaal je nu 750 dit jaar voor afval en riool duur stadje... WE betalen mee aan de nieuwe ondergrondse trein verbinding die de stad miljoenen extra heeft gekost.!! De burger hier mag op de blaren zitten van de stad Delft...
En zojuist lees ik dit: 1 Miljoen broden per dag in de vuilnisbak | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl Is toch gruwelijk...
Hier geef ik oud brood altijd aan de eendjes of vogels. Oud fruit gaat ook naar de dieren buiten. Veel vogels in de wijk gaat wel op. Is toch gruwelijk ach maak je niet zo druk. Brood verteerd wel hoor hebben de mieren weer te eten, de cirkel van het leven.
Penseel, brood moet toch geproduceerd en ook vervoerd worden, er gaan dus wel degelijk brandstoffen verloren, wat slecht is voor het milieu.
En wat dacht je van de verpakkingen, want het brood bij supermarkten e.d. zit toch echt in plastic zakjes... en als je nagaat dat het om brood gaat wat nog prima is, alleen simpelweg niet op dezelfde dag verkocht.. (want serieus, het is toch ranzig om brood van een dag oud te eten... ) de grondstoffen om brood te maken zijn natuurlijk ook gewoon met de hand geplukt.. komt geen dier aan te pas... is allemaal onbespoten/zonder antibiotica's e.d.... Nee joh... verteerd wel weer dus who cares...