Afgelopen weekend een discussie gehad over zout bij het eten. Ik kook eigenlijk altijd zonder zout (aardappels en groenten) en zoiezo redelijk kruidloos omdat ik PDS heb (prikkelbaar darmsyndroom) EN omdat ik het zoiezo niet lekker vind om overal zout op te kiepen. Nou gingen we afgelopen weekend patat halen met mijn schoonfamilie dus ik zeg tegen mijn man zeg dat ze zonder zout doen, degenen die dat wel willen kunnen het hier er overheen doen en eraf halen gaat niet.. Dus zegt mijn zwager waarom dat dan? Zout is toch juist goed, prikkelt de smaakpapillen zodat je de natuurlijke smaken beter proeft. Nou als ik ergens zout bij doe, proeft het gewoon naar zout. Als ik groenten kook zonder zout, smaakt het ook daadwerkelijk naar die groente. Hij vond het dus geen goede zaak om zoutloos te koken want dan proef je de "echte" smaken minder goed.. Ik heb er werkelijk waar nog nooit van gehoord, jullie?!
weet wel zo dat dat met vlees zo is.. vlees zonder zout oid is echt niks. Verder ben ik niet echt een gekookte groenten of aardappels-mens dus geen idee.
zout haalt wel de smaak van gerechten op dat klopt, maar daarvoor hoef je niet heel veel zout erover heen te gooien. En dat jij het dan naar zout vindt smaken zal komen omdat je het niet gewend bent, hetzelfde dat als iemand die er wel zout overheen gooit groentes dan heel flauw vindt smaken.
Over de bewering (wat betreft smaak) van je zwager durf ik niks te zeggen. Het enige wat ik wel weet dat wij mensen juist al teveel zout binnen krijgen omdat de fabrikant in oa brood,broodbeleg,soep,pizza's al veel zout toevoegd. Dit was een tijd terug bij kassa een uitzending over. Dus dat jij zoutarm kookt is juist goed want je krijgt al in deze standaard produkten al vaak veelste veel zout binnen.
Klopt! Dat is in het nieuws geweest. Hier doen we ook niet overal zout op/door. Gekookte aardappels zijn ook lekker zonder zout bijvoorbeeld.
Ik denk altijd, ligt eraan wat je lekker vind. Persoonlijk doe ik ook nooit zout bij de groente. Alleen bij de bloemkool een klein btje, blijft ie mooi wit van. Andere mensen doen het wel, omdat ze het idd meer smaak vinden geven. Persoonlijk vind ik nootmuskaat lekker op de sperziebonen en spruiten, maar m'n man walgt ervan (sowieso van groenten haha). Als we bezoek hebben die blijven eten, laat ik alles voornamelijk neutraal (vlees idd wel peper, zout en bij varkens ook nog nootmuskaat erop), maar bijv geen sausjes etc, die zet ik er dan apart bij samen met de zoutpot, mogen ze zelf kijken wat en hoeveel ze willen. Wel zo handig.
Vroeger thuis aten we ook groenten met zout maar ik vind dat zo smerig, dus ik was het gewend maar sinds ik samenwoon, nooit meer zout bij de groenten en ik vind het beter smaken.. Zal wel aan mijn smaakpapillen liggen denk ik
En in de jus die je er overheen kiept, zit ook al zout van het vlees (mijn man dan want ik eet gewoon droge aardappels)
ik kook wel met zout puur om mijn lichaam de behoefte aan zout te voorzien aangezien ik een super lage bloeddruk heb wat opgepept word door zout . voor de rest gebruik ik ook veel kruiden bij het eten
Kwestie van gewoonte en smaak..... Ik vind aardappelen met zout echt 10x lekkerder. Maar mn groente eet ik dan wel met zo min mogelijk zout. Ik vind bijvoorbeeld aardappelen,krieltjes,friet, en vlees zonder zout echt niet lekker.
Ik moet het misschien niet vragen, maar kan het niet laten me af te vragen hoe zwaar jouw zwager is en hoe het met zijn cholesterol gaat...
Hier worden de groentes niet in zout gekookt. Maar mn aardappels wel aardappels zonder zout vind ik echt vies! ( nou houd ik helemaal niet van aardappels maar met zout zijn ze nog net iets lekkerder als zonder ) Ik gebruik trouwens jozo bewust zit 70% minder natrium in. ( mn moeder kreeg dit als advies van haar cardioloog ) Maar goed zout blijft zout en dat blijft niet goed als je er te veel van gebruikt.
wij aten vroeger juist zoutloos omdat mijn moeder dat moest en ik vind met een klein beetje zout gewoon net iets lekkerder, dus juist helemaal andersom hihi. Maar heel veel zout hou ik ook niet van hoor, maar een klein beetje wel.
Als ik een paar dagen geen zout eet dan word ik helemaal eng en voel ik me slapjes .. Ik moet zout hebben.. En ik ivind eten zonder zout ook echt niet lekker ... Zit dan totaal geen smaak aan.
Zout is inderdaad een smaakversterker, maar in 'fabrieks' producten kiepen ze al genoeg zout. Volgens mij krijgen we met ze alle ook veel te veel zout binnen. Zelf kook ik de groente en aardappelen zonder zout. Vlees kruid ik wel, en daar zit wel zout in (de smaak die ik lekker vind hebben ze niet zonder zout, anders had ik die gepakt) Hierdoor vind ik voorgekruid vlees of patatjes vaak wel veel te zout. Wat andere meiden ook zeggen, kwestie van smaak en gewenning.
nou erepel zonder zout vind ik nie te frete... groente hoeft niet perse. zoals vanavond heb ik preistamp gemaakt en niets gezouten omdat de baby mee eet. heb net geproefd smaakt echt mega flauw. dus hier gaat dr straks echt nog wel beetje zout over.