ik zit te denken aan het openemen van ouderschapsverlof. hier en daar heb ik al wat informatie gevonden. ik werk 26 uur per week, dus ik zou 676 uur ouderschapsverlof mogen opnemen. nu wil ik graag 8u per week opnemen. dit is dan 32 uur per maand. ik wil beginnen met 4 maanden om te proberen of het werkt en of er wel voordelen aan zitten voor ons. (het heeft namelijk geen zin als ik mijn baby daarnaast ook nog naar de opvang moet brengen) ook wil ik deze 8u perweek opnemen op een vaste dag, zodat ik dus mijn kinderopvang later kan laten starten. dus in 4 maanden gebruik ik 128 uur. wat gebeurt er met de overige 548 uur? zijn deze na 12 maanden vanaf begin van mijn ouderschaps verlof niet meer geldig, of kan ik bij wijze van spreken deze overige uren ook volgend jaar nog openemen? (dan wel zonder 25% extra loonsbetaling over de opgenomen uren) kan ik tijdens mijn ouderschapsverlof, mijn ouderschapsverlof verlengen? stel ik heb 4 maanden gekozen, maar denk na 2 maanden toch in totaal 6 maanden te willen, wat dan? wie heeft er hier ervaring mee?
Ik denk dat je die vraag het beste aan iemand van P&O kunt stellen. Zij kunnen je vertellen hoe jouw werkgever hier mee om gaat. De regels zeggen namelijk niet altijd alles. Voorbeeld: ik werk bij het rijk. De regels met betrekking tot (onder andere) ouderschapsverlof zijn vastgelegd in het ARAR. Hierin staat dat je het ouderschapsverlof binnen een bepaalde periode op móet nemen, maar dat je werkgever hier ook van af mag wijken (in die zin dat je het over een langere periode mag spreiden). Bij mijn werkgever is het heel gewoon dat ze hier vanaf wijken, waardoor ik mijn verlof over ongeveer vier jaar uit kan smeren.
Waar ik het hier over heb zijn de wettelijke regels, dat zijn dan waarschijnlijk ook de regels die bij Mon in de ARAR staan. Je mag hier namelijk niet in negatieve zin (voor de werknemer) vanaf wijken.
Het ARAR (Algemeen Rijksambtenaren Reglement) is denk ik nog wat verder uitgewerkt dan de wettelijke regels. Waar ik vooral op wil wijzen is dat een werkgever in positieve zin af kan wijken. In het ARAR staat dat heel duidelijk beschreven, maar ik kan me zo voorstellen dat dat niet voor alle werkgevers geldt. Daarom denk ik dat je werkgever je het beste kan vertellen hoe het zit.
En vergeet niet bij de belastingdienst je vergoeding van je opgenomen uren te vergoeden. Ik heb ook ouderschapsverlof en in totaal 936 uur = ander half jaar. En ik krijg voor deze uren ongv 4 euro terug van de belasting en dat is toch tussen de 500 a 600 euro per maand. Plus er geldt IAC dat is ook nog een korting die je kunt krijgen, veel mensen weten het niet maar zoek ff op google en lees het even. Succes.
Dit is NIET het geval! Er waren inderdaad voornemens om de ouderschapsverlofkorting te laten vervallen, maar die plannen zijn op de lange baan (lees: mogelijk per 2013) geschoven. Het is ook helemaal niet zeker meer dat deze korting definitief geschrapt wordt. Maar ja, dat hoor je dan weer niet op het nieuws... Zie dit artikel op de site van Elsevier.
Sorry breek ff off-topic in; Die vergoeding van de belastingdienst; krijg je die maandelijks uitbetaald? Of pas bij de aanslag tgv de aangifte over het vorige jaar?
ik hebtoevallig ook een vraag over ouderschapsverlof. lees nm in een van de berichten hier boven dat ouderschapsverlof blijft staan totdat het kind 8 jaar is. nu is mijn situatie zo dat ik het 1e jaar 200 uur op ga nemen en ik dus iets van 500 uur overhoud. op het werk geven ze aan dat de uren in 12 maanden tijd opgenomen moeten worden. dus in mijn geval gaven ze aan dat ik die 500 uur kwijt ben. klopt dit? of houd ik recht op die 500 uur die ik overhoud?? waar kan ik dit uitzoeken?? op t werk prtoberen ze mij van alles wijs te maken en echt personeelszaken afdeling hebben wij niet. ik werk in de kinderopvang. liefs Sannie
Het klopt volgens mij wel dat je werkgever je kan verplichten het binnen een jaar op te nemen (zie ook hier). Het kan wel zo zijn dat in je CAO iets anders (in positieve zin!) is afgesproken. Bij ons is bijvoorbeeld vastgelegd dat je het inderdaad binnen 12 maanden op moet nemen, maar dat de werkgever daar (ten gunste van de werknemer) vanaf mag wijken. Blijkbaar heeft mijn werkgever liever dat ik vier jaar lang 32 uur werk, dan dat ik één jaar lang veel minder uren aanwezig ben. Misschien moet je het richting je werkgever ook wel op die manier spelen?
Ik heb ook begrepen dat stel je hebt 1 dag ouderschapsverlof en je werkt 3 dagen dat het de bedoeling is dat je na die periode van het verlof weer 4 dagen gaat werken... Weet iemand of dat klopt? En als je gebruik maakt van ouderschapsverlofkorting, is er dan geen regeling dat je zou moeten terugbetalen als je toch de 3 dagen blijft werken en niet de 4e dag erbij nadat het ouderschapsverlof voorbij is? (hoop dat jullie snappen wat ik bedoel )
bron: rijksoverheidspagina: Ouderschapsverlofkorting: wie ouderschapsverlof opneemt, heeft recht op een belastingvoordeel door de ouderschapsverlofkorting. Deze regeling wordt in 2013afgeschaft. Dus ouderschapsverlof kan je wel opnemen in 2013, je krijgt er alleen geen belastingvoordeel meer van.
Dit geldt alleen maar wanneer je werkgever ook een deel van het ouderschapsverlof betaald (bijv rijksoverheid) Wanneer jij gewoon onbetaald OV hebt, dan maakt het de belastingdienst geen fluit uit of je na je OV meer of minder uren gaat werken.
Kan beide. Wil je het maandelijks hebben, dan dien je een aanvraag "voorlopige teruggave" in en krijg je het per maand uitbetaald. Of je geeft bij je jaaraangifte op hoeveel uren OV je hebt "genoten" in het voorgaande jaar.
Ik durf niet te zeggen hoe het in de kinderopvang verder is geregeld. Maar in principe mag je je verlof in max 6 delen opnemen, dus zou je normaliter die 500 uren gewoon tegoed houden. Maar het is dus mogelijk dat bij de kinderopvang is vastgelegd dat je het verlof binnen 12 maanden moet opnemen.
Zal het nog eens bij personeelszaken navragen, maar het ARAR zegt hier helemaal niets over. Er hoeft alleen terugbetaald te worden als je binnen een jaar na het aflopen van je verlof ontslag neemt of verwijtbaar ontslag krijgt (tenzij je elders binnen het rijk aan de slag gaat).
Op mijn werk weten ze er helemaal niets van en moet ik het zelf allemaal uitzoeken, maar ik vind het zo lastig om te besluiten wat te doen! Want eigenlijk wilde ik dus 4 dagen in dienst blijven waarvan 3 dagen werken en 1 dag OV.. (evt met korting). maar je hoort zoveel verschillende dingen en de belasting bellen heeft ook geen zin helaas, want degene die ik heb gesproken die kon me ook niet goed vertellen hoe en wat. Mijn werkgever heeft alleen aangegeven dat er verschil zit in je pensioenopbouw. Ik wil gewoon 3 dagen blijven werken en niet na de OV periode 4 dagen....
Volgens mij is het gewoon zo dat jij nu je OV kunt opnemen, dus 1 dag per week. Mooi genieten van de belastingvergoeding en na afloop van je verlof lekker door naar 3 dagen op contract. Dat verschil mbt pensioenopbouw houdt in: je wordt betaald voor drie dagen werken (bij jouw voorstel) maar je pensioenopbouw loopt wel gewoon door voor de 4 dagen die je voorheen werkte.