zwanger en paardrijden

Discussie in 'Stel je vraag aan de verloskundige' gestart door Tam, 6 feb 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Tam

  Tam Actief lid

  5 feb 2006
  126
  0
  0
  Communicatiemedewerker
  Zoetermeer
  De titel zegt het al. Ik rijd redelijk intensief paard: vier keer per week. En dit al bijna vijftien jaar. Ik mag wel stellen dat ik dus redelijk ervaren ben. Ook rijd ik, zeker nu, alleen op mijn eigen paard. Hij is erg braaf en goed te vertrouwen.

  Het is logisch te veronderstellen dat ik geen onnodige risico's neem. De kans dat ik van mijn paard val en lelijk terecht kom, is net zo groot als dat ik val van mijn fiets. Maar ik lees tegenstrijdige berichten in tijdschriften, boeken en op internet: het ene advies luidt: als je maar voorzichtig bent, kun je doorrijden tot hoe lang je wilt, terwijl een ander paardrijden helemaal afraadt.

  Nu mijn vraag:
  :(: Wat zijn de risico's van paardrijden (buiten het risico van vallen dan)? Kunnen de bewegingen die je maakt met rijden schadelijk zijn voor de zwangerschap?
   
 2. Daphne

  Daphne Fanatiek lid

  1 jan 2006
  4.615
  0
  0
  Roosendaal
  Goeie vraag. Ik heb een eigen paard en houd dit antwoord even in de gaten.
   
 3. Mirjam

  Mirjam Verloskundige

  2 dec 2005
  11.590
  2
  0
  verloskundige en lactatiekundige IBCLC
  Hoi Tam en Daphne,

  het enige risico is het valrisico. Jullie zijn ervaren rijdsters en hebben betrouwbare paarden, je moet dit zelf inschatten. De baby is goed beschermd door het vruchtwater en zo lang je buik niet echt vooruit groeit kan het denk ik niet zo'n kwaad.
  Als je buik dikker wordt is het risico wel groter dat er iets gebeurt als je valt. Dus als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, even niet rijden vanaf een week of 16/18. Verder kan het geen kwaad, je hebt waarschijnlijk goed ontwikkelde buik-en bekkenbodemspieren door het rijden en dat is wel handig. Soms zie je dat daardoor het persen wat langer duurt tijdens de bevalling, maar dat is niet altijd zo.

  Mirjam
   
 4. Tam

  Tam Actief lid

  5 feb 2006
  126
  0
  0
  Communicatiemedewerker
  Zoetermeer
  Oké, bedankt! Dus het advies is dat je beter kunt stoppen met rijden als de buik te dik wordt, maar dat er tijdens het rijden geen risico is, behalve dus het valrisico.
   

Deel Deze Pagina