Ik werk in de Jeugdzorg en draai zo'n 8 slaapdiensten per maand. In onze CAO staat dat aan zwangere werknemers > 3 maanden geen slaapdiensten kunnen worden opgelegd. Inmiddels ben ik 5 maanden zwanger. Ik heb het wat langer kunnen volhouden, maar heb vorige week bij mijn leidinggevende aangegeven dat het niet meer lukt om slaapdiensten te draaien. In de nachten lig ik wakker (alleen op het werk, thuis niet) en in de ochtenden voel ik me te verrot om de kinderen de begeleiding te geven die nodig is. Kort gezegd ben ik niet meer in staat om mijn werk naar behoren te doen. Op grond hiervan kon ik dus per direct mijn slaapdiensten laten vervangen. Dit was geen enkel probleem. Ik heb het netjes willen aanpakken en heb mijn werkgever een week voor de eerstvolgende dienst op de hoogte gesteld, zodat ze ruim de tijd hadden om vervanging te regelen. Wat er nu gebeurt: mijn slaapdiensturen worden omgezet in min-uren, wat inhoudt dat ik alle uren moet gaan inhalen. Argument: het is geen ziekmelding! Ik heb het dus in het belang van het team en de organisatie tijdig aangegeven i.p.v. me op de dag zelf ziek te melden (wat ik dus feitelijk beter had kunnen doen, want dan had ik niks hoeven inhalen) Denk je sociaal te zijn...word je er zelf de dupe van. Maar goed, bovenstaande gaat me vooral om het principe. Vooral omdat een collega 4 maanden geleden in dezelfde situatie nog direct 25% werd ziek gemeld zonder dat ze daar iets voor heeft hoeven compenseren! Ik voel me dus een beetje genaaid. Dat de werkgever kan vragen om slaapdiensturen op andere momenten (overdag) te draaien, vind ik ergens wel logisch. Ik ben immers niet ziek als in: helemaal niet in staat om te werken. Alleen niet in de nachten. Ik heb dan recht op roosteraanpassing, maar moet daar zelf ook iets voor doen door meer overdag te werken. Prima, maar dat kan niet altijd. Hieraan gekoppeld mijn vraag: Als ik in een week 37,5 uur aan slaapdiensten heb staan, maar deze niet overdag kan compenseren (ATW overtredingen) wat gebeurt er dan met het aantal uren dat 'open blijft staan'? Mijn werkgever lijkt deze 'resturen' in mijn schoenen te willen schuiven als min-uren. Dus stel: ik kan maar 24 uur inhalen, dan blijven er dus 13,5 min-uren staan op mijn saldo (met als uiteindelijk gevolg: vakantie inleveren of salaris terugbetalen) Moet een 'lichamelijk niet in staat zijn' in zo'n geval niet gewoon leiden tot ziekmelding i.p.v. het probleem van de medewerker worden?
Kun je die uren niet draaien omdat je zelf niet kan of omdat ze daarvoor niet genoeg uren hebben op je werk? In het eerste geval kunnen ze het denk ik wel als minuren schrijven. Als ze je gewoon niet meer uren te bieden hebben dan niet denk ik. Maar er is toch vast wel iets wat je overdag kan doen? Al is het maar iets van administratie ofzo?
Als ik zelf niet kan omdat ik bijv. afspraken heb, dan worden het minuren en dat vind ik logisch (anders zou ik immers 'gratis vakantie' hebben en dat klopt ook niet) Als ik zelf niet kan omdat het lichamelijk niet lukt, dan wordt het wel een ziekmelding. Ook logisch. De vraag richt zich op de uren die ik niet kan inhalen naast de dagen waarop ik overdag al ingeroosterd sta. Dan zou ik zulke lange dagen moeten maken dat het een ATW-overtreding wordt (bijv. 7 dagen gaan werken zonder weekend of 13 uur maken op een dag) Dat mag niet dus wordt het interessant wie er voor die uren op moet draaien...
Ja dan weet ik het niet eigenlijk. Ze hoeven die uren volgens mij niet in dezelfde week in te delen dus het zou ook kunnen dat je ze later moet " inhalen". Maar ja als het nooit kan dan wordt het wel een beetje lastig inderdaad.
Het lijkt mij dat het een probleem is van je werkgever. Als die je slaapuren zo kan herindelen dat je wel je uren maakt (maar dan overdag) is dat prima. Als dat niet lukt en je werkt tijdelijk minder dan is dat niet anders. Hoe zien ze dat voor zich dat je die minuren zou moeten inhalen dan? Na je zwangerschap 150% werken of zo? Dat hoort echt niet hoor! Informeer anders eens bij je bedrijfsarts, die heeft dit ongetwijfeld vaker bij het handje gehad.
meissie, je had ook gereageerd in mijn topic over slaapdiensten en was eigenlijk met verbazing jouw verhaal aan het lezen Inderdaad, denk je sociaal te zijn zeg!!!!!!!!!!! Nou vallen in principe 13,5 min uren wel mee ( ik begrijp dat je er 24 in kunt halen, de rest niet, of ik lees het verkeerd ) deze zouden kunnen blijven staan tot na je zw.schapsverlof ( bij ons moet het saldo op het rooster aan het eind van het jaar bij iedereen op ongeveer 0 staan....dus draai je dan na je verlof ( of eerder ) 2 extra dag,- of avonddiensten...of tegen de tijd dat het weer lukt na je verlof 1 extra slaapdienst! hierbij ga ik er dus even vanuit dat je 13,5 min uren hebt Nou zit ik te denken hoe dit in mijn geval opgelost zou gaan worden...ik denk dat of mijn werkgever aan me vraagt dat ik op de dagen dat ik een slaapdienst zou hebben, ik de normale werktijd van een slaapdienst begin...en dat er tussen 21.00-22.00 inval komt om mijn slaapdienst te draaien....dat ik deze uren "ziek" ben dus z.g.n. therapeutisch werk ( omdat ze dan voor de uren die ik "ziek" ben zonder problemen inval in kunnen zetten omdat mijn ziekmelding de stichting geen geld kost, maar het UWV ) hierna zijn er nog 2 optie's....of er wordt minimaal inval ingezet, en degene die in mijn plaats is komen slapen, gaat om 7.00 naar huis, ik kom dan weer en draai de uren die ik normaal bij een slaapdienst ook 's-morgens nog zou werken....behalve de slaap uren zou ik dan dus gewoon mijn dienst draaien( met het enige verschil dat ik thuis heb kunnen slapen ( dus een betere nachtrust heb gehad en geen gebroken nachten ) of de volgende ochtend komt voor mij helemaal te vervallen zou dit in jouw geval geen optie zijn? het kost je werkgever namelijk niks als jij je "ziek" meld en in dit geval zou het ook geen volledige ziekmelding zijn, alleen jouw slaapuren worden door iemand anders gedraaid, en die uren ben je "ziek" tweede mogelijkheid is....je meld je gedeeltelijk ziek en bent alleen in staat je dag,- en avonddiensten te draaien de slaapdiensten die voor jou komen te vervallen en waar dus inval voor in moet worden gezet, kost jouw werkgever nog steeds niks, omdat dit vergoed word door het UWV...voor jou zijn die uren dan ziekte uren en worden dan geen min-uren ik denk dat er geen andere mogelijkheid is zonder gedeeltelijke ziekmelding! want ik denk als ik aan zou geven dat ik geen slaapdiensten meer draai, zonder ziekmelding, deze uren ook min-uren worden...omdat je gewoon een contract hebt voor een bepaald aantal uren, en deze uren dus ook op de een of andere manier gedraaid moeten worden....en dan zal het mijn werkgever ook een worst wezen wanneer ik deze draai....als ze voor het eind van het jaar maar gedraaid zijn!
Nou...ging het maar om 13,5 uur dan was het nog te overzien... Tot mijn verlof draai ik 175 uur aan slaapdiensten waarvan ik een klein deel kan inhalen. Dus ik voorzie dat ik na mijn verlof met meer dan 100 uur opgescheept zit, waar ik voor mijn gevoel dus nooit meer vanaf kom (meer werken dan 36 uur is niet echt een optie met een kleintje). Wat mij vooral dwars zit, is dat toen mijn collega haar slaapdiensten stopte, ze per direct 25% ziek werd gemeld en ik haar uren kon gaan draaien. Nu het mij overkomt, word ik 0% ziek gemeld en kan ik ook nog eens mijn eigen uren gaan inhalen! Meten met twee maten zou ik zeggen. Daarnaast zegt mijn werkgever: het is geen ziekmelding. En het is aan jou om aan te geven wanneer het niet meer gaat. Maar...dat HEB ik toch gedaan door aan te geven dat ik de slaapdiensten niet meer trek? En niet voor de lol of omdat ik zin heb in wat extra dagen ofzo...omdat ik er lichamelijk niet toe in staat ben. Ik heb vannacht geconcludeerd dat ik het gewoon niet snap en maar eens even in gesprek moet gaan van de week, waarin ik al dit soort dingen ook ga zeggen. En vanmiddag de vakbond bellen om te vragen of zij nog tips hebben... Ik hou jullie op de hoogte!
Maar waarom kun je die uren dan niet op een andere tijd inhalen? Je zegt dat de atw dan wordt overtreden. Maar 36 uur per week zou toch te doen moeten zijn in een week?
36 uur in een week is te doen, maar 48 uur of meer niet. Ik ben niet ziek, maar heb ook geen overschot aan energie. Naast mijn slaapdiensten sta ik ook voor diensten overdag ingeroosterd. Deze week had ik 1 slaapdienst en dan lukt het me prima om 12 uurtjes in te halen. Er zijn echter ook weken dat ik er 2 heb (24 uur inhalen) of drie (36 uur inhalen) NAAST de dagdiensten die al staan ingepland. Dat betekent zes dagen werken en praktisch geen weekend. Nu wil ik veel proberen, maar dat trek ik gewoon niet. En al zou ik het wél redden, dan nog heb ik eind maart 80 minuren opgebouwd. Volgende week heb ik een gesprek op het werk over de knelpunten. Wordt vervolgd dus...
Als je slaapdiensten vervallen, dan hou je die dagen ook over als vrije dagen. Kun je de dagen dat je ingepland bent voor een slaap omzetten naar 2 6uurs diensten op die dagen? Of sta je dan dubbel en wil je leidinggevende dat niet. Je zou in dat geval misschien wat diensten kunnen ruilen met collega's? Succes iig!
Bij een enkele slaapdienst kan dat. Maar we hebben ook dubbele slaapdiensten dus de ene ochtend eruit, maar dezelfde avond er weer in. Dan wordt het lastiger. Daarbij is de ene week voller dan de andere en is het roostertechnisch niet vanzelfsprekend dat ik gemiste uren van de ene week allemaal kwijt kan in de andere week. Het is een ingewikkeld verhaal. Laten we het er in het kort op houden dat ik zeer onregelmatig werk Verder hebben we idd het 'probleem' dat alle dagdiensten in principe al worden ingevuld door collega's. Een beetje ruilen kan geen kwaad, maar andere teamleden hebben ook hun eigen leven en we kunnen moeilijk van iedereen verwachten dat zij hun hele rooster om gaan gooien. Ach, mijn rooster voor de komende weken lijkt nu redelijk haalbaar. Blijven alleen die minuren over. Ik hoor volgende week wel wat daar de bedoeling van is. Eerst weekend
Als je in de zorg werkt heb je vast wel collega's die veel plus uren hebben, misschien kun je van hun wat diensten overnemen? Vinden ze vast niet erg... Je hoeft ook niet alles in 1 week in te halen, je kunt kijken of je elke week iets kunt doen. Dan ben je wel even bezig, maar dat is voor jou en je werkgever ook wat makkelijker plannen.
Helaas werkt het bij ons niet zo, aangezien we structureel worden ingeroosterd op minuren (om ziekte en vakanties te kunnen opvangen in het team en zo aan het eind van het jaar toch rond de 'nul' uit te komen) Niemand staat in de plus. Maar goed, van de week een gesprek gehad op mijn werk en daar gelukkig met elkaar geconcludeerd dat zoveel mogelijk uren inhalen wenselijk is, maar dat alles inhalen wel te belastend wordt. Het deel uren dat ik hierdoor 'mis' zal een % ziekmelding worden. Ik ben vooral opgelucht dat ik tot aan mijn verlof gewoon mijn werk op een normale manier kan doen zonder mezelf in onmogelijke bochten te moeten wringen. Iedereen thanks voor de tips en het meedenken!
Je werkgever is verplicht je passend ander werk te bieden. Minuren mag volgens mij niet. Hebben jullie geen CAO? Zou daar in kijken.
Ik vind het raar! Ik werk in de gehandicaptenzorg en heb ook slaapdiensten. Inmiddels draai ik die al zo'n week of 6 niet meer. Ook omdat ik ze niet kon volhouden (slecht tot niet slapen, eruit moeten voor epilepsie, enz) en ik thuis nog een humpie van nu 16 maanden heb lopen, een man heb die wakkere nachten draait en overdag dus slaapt, waardoor ik voor mijn bijtankmoment aangewezen ben op het middagslaapje van mijn zoontje. Ik mocht kiezen van mijn leidinggevende: geen slaapdiensten meer draaien maar die uren draaien als normale diensten zeg maar, of de slaapdiensten als ziekmelding ten gevolge van de zwangerschap. Ik heb voor het laatste gekozen. Niet omdat ik nu per se minder wilde werken, maar omdat ik anders heel veel late diensten zou krijgen wat ik ook niet vol zou gaan houden en waar mijn collega's op in zouden moeten leveren. Nu komt er gewoon iemand mijn slaapdiensten draaien. Ik ben bij de bedrijfsarts geweest en die wilde me eigenlijk nog minder laten werken. Dat wilde ik niet! Met zwangere vrouwen wordt geen enkel risico genomen zei hij. Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die meer dan 20 uur per week werken een kindje krijgen met een lager geboortegewicht was zijn beredenering. Maar goed, dat terzijde. De regelingen in Nederland zijn inmiddels toch wel goed genoeg dat een zwangere vrouw geen economische druk legt op een werkgever. Ziekte ten gevolge van de zwangerschap wordt volledig vergoed door het UWV, dus daar hoeft je werkgever je niet voor aan het werk te laten. Dat er voor jou min-uren geschreven worden is dus zeker niet terecht en zou ik hogerop aankaarten en anders zelf contact opnemen met de arbo-arts. Succes!!