Zwanger met 42 jaar, ervaringen, wat vinden jullie ervan?

Discussie in 'Ik ben zwanger' gestart door Sjanani, 2 feb 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Sjanani

  Sjanani Actief lid

  1 aug 2019
  442
  253
  63
  Vrouw
  Hoi dames,

  Nou, pfoe, pril zwanger op m'n 42e..., 43 als ik beval:eek:. We hebben twee kinderen van 12 en 9. We hebben heel lang een 3e kindje gewild. Zo'n 6 jaar geleden in de mmm gezeten maar niet gelukt en afgelopen 1,5 jaar twee vmk gehad. Afgelopen jaren heb ik ontzettend veel verdriet gehad dat we nooit een groot gezin zouden hebben, het heeft mijn dagelijks leven echt beïnvloed en ook lange tijd heb ik niet goed in m'n vel gezeten. Sinds een paar maandjes gaat het beter. Ik ben meer aan het genieten van de zelfstandigheid van de kids en gewend aan het idee dat ik niet continu meer voor ze hoef te zorgen. Dat begint zelfs wel fijn te voelen, soms wat tijd voor mezelf nemen.

  We gebruikten geen anticonceptie maar de kans was ook niet heel groot dat ik zwanger zou raken. Ik voel me heel dubbel, erg dankbaar maar ook weet ik niet of ik hier wel weer zin in heb:oops:. Waar ik vroeger zo graag met de kids op pad ging, zie ik mijzelf nu echt niet lekker naar de dierentuin ofzo gaan met een kleine, naar de speeltuin of straks weer iedere dag bij het schoolplein staan. Het zorgen vind ik wel leuk. Misschien ben ik toch bang wat anderen ervan vinden, of ben ik hier gewoon echt te oud voor.
  Het is niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen, dit is mijn gevoel nu, ik had graag gewild dat het anders was.
   
 2. Zonnestralen

  Zonnestralen VIP lid

  22 apr 2017
  10.856
  7.052
  113
  Vrouw
  #2 Zonnestralen, 2 feb 2023
  Laatst bewerkt: 2 feb 2023
  Gefeliciteerd!

  Anderen vinden overal wat van. Ik vind het ook lastig om naast mij neer te leggen hoor. Ik zal straks waarschijnlijk ook wel reacties krijgen. Drie kinderen is al veel in deze regio. Maar wil je later terug kijken op deze tijd en na gaan denken wat je allemaal gemist heb omdat anderen er een mening over hadden?

  edit: Mijn vriend is 45. Hij zou jou jong vinden :p
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 3. Berte

  Berte VIP lid

  24 feb 2011
  6.503
  3.103
  113
  Vrouw
  Thuis
  Gefeliciteerd!

  Omdat je expliciet vraagt wat mijn mening is, bij deze: het is je van harte gegund!

  En het mag best dat je nu even niet weet hoe je dit in je leven in gaat passen en dat is helemaal normaal. Bekijk het stapje voor stapje, bijvoorbeeld dat schoolplein is nog een kleine 5 jaar ver weg, daar zul je vanzelf naar toe groeien.

  En wat anderen vinden? Je bent nu toch wel op een leeftijd dat je dat minder zou moeten boeien :p. Maar even serieus, laat ze lekker vinden wat ze vinden en trek je er niets van aan!
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 4. Frun

  Frun Bekend lid

  13 mei 2011
  747
  928
  93
  Gefeliciteerd!

  Mensen lekker laten denken, je groeit wel weer mee met alle fases.

  Ik ben afgelopen november op mijn 42e bevallen van de 3e. En van mijn 2e op mijn 39e. Ik mag na de zomer weer op het schoolplein staan:o:

  Leuke is dat de oudste ( was 12, en respectievelijk 15) alles bewust heeft meegekregen, wilde ook graag mee naar de echo's.

  Maar ik snap de omschakeling die je mentaal moet doen met 2 oudere, 'zelfredzame' kinderen zeker!
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 5. Clur

  Clur Actief lid

  6 dec 2018
  177
  96
  28
  Vrouw
  Anderen vinden inderdaad overal altijd wat van.
  Persoonlijk ben ik ook iemand die zich dat erg aantrekt, en toch adviseer ik altijd iedereen om dat naast je neer te leggen (kan ik zelf dus ook echt niet goed) haha.

  van harte gefeliciteerd!
  Die stap naar dat schoolplein, is nog ver weg.
  Ik denk altijd maar zo, een zwangerschap duurt niet voor niets 9 maanden.
  Zo kun je je langzaam aan gaan voorbereiden op wat komen gaat.
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 6. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  19.159
  21.736
  113
  Vrouw
  Staan meerdere 40 plussers op t schoolplein met kleuters :) tegenwoordig zijn oudere ouders echt geen zeldzaamheid meer. Maak je daar maar niet druk om. Ik denk dat t oordeel wel meevalt. Veel mensen kennen iemand die is bevallen in de 40. En ach wat maakt t uit wat ze vinden.

  Mijn moeder was ook zo oud (mijn tante nog ouder zelfs). Enige nadeel vind ik wel dat ik itt tot mijn leeftijdsgenoten nu al een oudere (zeer vitale gelukkig) ouder heb en pa nu al overleden is en dat is wel mede door leeftijd. Maar t voordeel, pa was al vroeg met pensioen toen ik nog op de middelbare school zat :D was hartstikke leuk!
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 7. Sjanani

  Sjanani Actief lid

  1 aug 2019
  442
  253
  63
  Vrouw
  Bedankt voor jullie lieve reacties en nuchtere kijk!

  Ik denk dat ik ook bang ben of ik dit kindje wel genoeg kan geven in vergelijking met de oudste twee. Of ik nog zo'n leuke, vrolijke, energieke moeder ben. En mijn vriendinnen en familie hebben ook kinderen in de leeftijd van de oudste twee. Sinterklaas wordt bijvoorbeeld niet meer uitgebreid gevierd, als we naar een restaurant gaan dan gaan we nu echt voor lekker eten en niet meer voor de leuke speeltuin erbij, dat soort dingen... Waarschijnlijk zie ik veel beren op de weg, maar ik ben erg bang dat het niet leuk is of niet gewenst voelt om zo'n nakomertje te zijn.
   
 8. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  19.159
  21.736
  113
  Vrouw
  Er zit 14 jaar tussen de middelste in ons gezin en mijzelf. Ik heb mij altijd gewenst gevoeld :) en ik heb het altijd leuk gevonden: ik had geen concurrentie, mijn broer en zus hadden hun eigen leven vooral en ik had pa en ma veel voor mijzelf :D ik was lekker jong tante haha. De band tussen mij en mijn zus is ook gewoon hecht
  Ik stond absoluut niet in de planning. Mam was onvruchtbaar verklaard en daar was ze heel blij mee. Gezin was allang compleet.
   
 9. Sjanani

  Sjanani Actief lid

  1 aug 2019
  442
  253
  63
  Vrouw
  Wat een fijn en positief verhaal, dank je wel!!
   
 10. Berte

  Berte VIP lid

  24 feb 2011
  6.503
  3.103
  113
  Vrouw
  Thuis
  Als tiener is het heel leuk om Sinterklaas te vieren met een peuter. Ik vond het tenminste wel leuk om Sinterklaas te vieren met mijn 13 jaar jongere nichtje.
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 11. Finca

  Finca Fanatiek lid

  29 apr 2021
  1.907
  1.562
  113
  Vrouw
  Sluit me aan bij wat de rest zegt en misschien nog een voordeeltje dat je andere kinderen hier en daar ook kunnen bijspringen/helpen met de kleine. Ze moeten natuurlijk geen 2e moeder of vader worden maar het kan wel helpen als ze dat zelf ook leuk vinden.
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 12. Nummer4

  Nummer4 Fanatiek lid

  14 dec 2019
  3.529
  3.536
  113
  Vrouw
  Je schrijft dat jullie heel lang een derde hebben gewild, maar ook dat je bepaalde dingen niet meer ziet zitten. Bedenk eens zo, wanneer je naar de dierentuin gaat, wie duwt dan de kinderwagen? Je oudste kan dat prima doen, je tweede ook. Als ik naar mijn kinderen kijk, wilden ze toen (8 en 4) altijd de kinderwagen met de jongste duwen net, als dat ze er op deze leeftijd (12 en 8) om vechten wie de winkelwagen mag duwen ;) Als hier een vierde zou komen zou ik 3 helpende handen in huis hebben.

  Natuurlijk zie je altijd beren op de weg, maar er zijn ook voordelen van een nakomertje. Je andere kinderen zijn al zelfstandig(er) en die kunnen jou ook helpen.

  Op het schoolplein zie ik ook ouders die ouder zijn dan ik zelf en jongere kinderen hebben. Het zijn niet alleen 20'ers die bij de kleuters staan te wachten. Ik (42) sta er zelf ook net weer elke dag. En ja, ik ben 50 tegen de tijd dat de jongste naar het middelbaar gaat, so what? Leeftijd is ook maar een getal. Wie weet komt er hier nog één binnen een jaar of twee, ik heb de hoop nog niet helemaal opgegeven.
   
  Finca, Sjanani en Frun vinden dit leuk.
 13. Kraanvogel

  Kraanvogel Bekend lid

  29 apr 2017
  628
  868
  93
  Los van wat allemaal al gezegd is hierboven, wees trots dat het je gegund is op deze leeftijd. Dat is heel kostbaar.
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 14. Zus9

  Zus9 Bekend lid

  25 jul 2014
  941
  654
  93
  Vrouw
  NULL
  Noord NL
  Allereerst van harte gefeliciteerd met je zwangerschap. Wat mooi dat het jullie toch nog gegund is. Ik snap heel goed dat je nu even flink moet omschakelen, nadat je eigenlijk al afscheid had genomen van je wens.
  Ik heb zelf geen ervaring met het krijgen van kinderen op 'latere' leeftijd of een nakomertje, maar ik ben er zelf wel 1. Mijn ouders hadden al 3 kinderen en toen mijn jongste zus 9 was, werd ik nog geboren. De anderen waren 12 en 14. Ik was een cadeautje en zo heb ik me ook echt gevoeld. Ik vond het hebben van oudere siblings juist heel stoer en speciaal.
  Toen ik in de puberteit zat en zij in een compleet andere levensfase was het contact wat minder intensief, maar dat trok later weer bij. En zeker nu we allemaal kinderen hebben zijn we gewoon broers en zussen, zoals in elk ander gezin. Ik werd relatief jong moeder, mijn oudste broer juist laat. Dus tussen alle kleinkinderen zit niet perse veel leeftijdsverschil.

  Hier geen nadelen dus. Ik hoop dat je alle spanning en twijfel gauw los kunt laten en kunt gaan genieten van jullie prachtige cadeau! En alle praktische 'problemen' zijn er om opgelost te worden :):thumup:
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 15. Golden1213

  Golden1213 Fanatiek lid

  14 apr 2020
  1.965
  1.523
  113
  Leeftijd > niet belangrijk! Kijk maar naar het Leeftijdsverschil tussen mijn dochters en mijn zoon. Het is wel even wennen. We waren vergeten hoe pittig het kan zijn. Pubers kunnen alles zelf en hiermee moest ik wennen aan, flessen geven, nachten eruit, heel veel bagage meenemen bij een dagje weg, en nu de peuter puberteit!

  Mensen praten graag, het is nooit goed. Ik wens je een mooie zwangerschap toe!

  En je omschrijft dag je liever bepaalde zaken niet wilt doen, maar dat heb ik ook. Toch leer je daar ook je weg in te vinden. Dierentuin, school. Op school staan heb ik altijd als vreselijk ervaren maar heb het ervoor over.
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 16. Fietje001

  Fietje001 Actief lid

  21 mrt 2021
  245
  137
  43
  Vrouw
  Hey hier 41jr en eind maart moet ik bevallen van zoontje. Ik heb ook al die twijfels die jij hebt mr mn zwangerschap nu vind ik heeeeel zwaar vergeleken bij de zwangerschap van mn zoon 15jr geleden..en ik geef eerlijk toe..ik zou het niet meer overdoen! Al ga ik ons klein kapoentje dooooooodgraag zien...ik heb deze zwangerschap zwaar onderschat! De laatste weken nu mogen van mij heel snel gaan want ik begin er wat door te zitten! Ontzettend veel last vd harde buiken...maagpijn...mn blaas...mn ribben..ben ook tot nu toe (32weken+4dagen) amper 6kg bijgekomen dus pruts heeft met zn 41cm nogal weinig plaats om te bewegen! Velen beweren dat ze het zalig vinden om de kleine pruts te voelen bewegen mr ik vind het echt niet meer aangenaam momenteel! Mr kben wel ontzettend blij dat we dit wondertje toch nog mogen meemaken en effectief verwelkomen na verschillende miskramen en risicos (dr mn leeftijd en vriend die drager is van afwijking aan de chromosomen)!
  Niettemin wens ik jou een hele fijne zwangerschap toe en niks aantrekken van reacties rondom jou! Ik deed dat de eerste maand en daarna heb ik mij erover gezet!!
  Grtjs
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 17. WinMom90

  WinMom90 VIP lid

  9 jul 2021
  5.405
  4.278
  113
  Vrouw
  Nederland
  Mensen vinden overal wel wat van.
  Situatie 1: 3 jongens, hadden jullie niet liever een dochter erbij gehad? Niet toch maar een 4e?

  Ik heb altijd gezegd al krijgen wij een heel elftal, het gaan altijd jongens zijn, en dat idee vond ik prima. Geen voorkeur.

  We hadden ook geen directe planning voor een 4e want dachten van elkaar dat de ander het niet zou willen. Tot ik eens helemaal in stress een test ging doen omdat ik bang was zwanger te zijn haha.
  Manlief wou ook nog wel een kindje.
  Eenmaal zwanger, natuurlijk weer vragen.

  Situatie 2: 4 kinderen? Weet je dat wel zeker? Ik zou dat niet aankunnen!

  Situatie 3 (bekend dat het een meisje was): oh jullie wouden zeker graag een meisje! Als dit een jongetje was, waren jullie dan nog voor een 5e?

  Zucht.. mensen hebben altijd zo hun eigen idee en verhaal.
  Waarom?

  Ik zou zeggen, lieverd geniet ervan! Niet denken wat anderen denken.

  ❤️
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 18. Chanan82

  Chanan82 Actief lid

  21 okt 2021
  492
  361
  63
  Vrouw
  #18 Chanan82, 5 feb 2023
  Laatst bewerkt: 5 feb 2023
  Hoi! Wat een herkenbaar verhaal voor mij. Sept 2021 en januari 2022 miskramen gehad. Eerste was ongeplande zwangerschap daarna wilde ik toch een derde. Helaas het was ons niet gegund. Na wat mentaal herstel (duurde even) besloten om niet voor een derde te gaan. Manlief ging voor vasectomie op 3 januari dit jaar… echter oeps… er was kennelijk wat in de berekening verkeerd gegaan van wanneer we het onveilig konden doen. 1 januari had ik een positieve test in mijn handen. Eerste reactie was niet blij maar bezorgd en het gevoel dit gingen we niet meer doen. En wil ik dit nog wel.
  Nog steeds af en toe het gevoel dat jij nu ook beschrijft. Mijn kinderen zijn 7 en 9 jaar oud…
  En ergens ben ik ook bang voor de reactie van anderen. Ik heb het zelfs mijn moeder nog niet verteld.
  Eerst maar zien of het goed gaat. En ik ga ervan uit dat het daarna met mijn gevoel ook beter zal gaan. En ik denk nu maar…. Het had kennelijk zo moeten gaan. :thumup:
  o ja ik ben 41 jaar oud als ik beval in september.
   
  Sjanani vindt dit leuk.
 19. Sjanani

  Sjanani Actief lid

  1 aug 2019
  442
  253
  63
  Vrouw
  Wat fijn om al jullie positieve reacties te lezen!

  Maar gistermiddag had ik wat bloedverlies en vanavond veel, grote kans dus dat het weer mis is gegaan :cry:.
   
 20. Chanan82

  Chanan82 Actief lid

  21 okt 2021
  492
  361
  63
  Vrouw
  O wat vreselijk. Heel veel sterkte.
   
  Sjanani vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina