Hallo dames, overal lees je dat cervixslijm abrupt verdwijnt na je eisprong. Wie weet dat iets preciezer? Ik probeer nl. na te gaan wanneer mijn ei nou precies is geweest. Houdt het slijm de dag erna op? Of op het moment dat je ei springt? Wie weet het?
De eerste week van de cyclus, de dagen van de menstruatie en vlak daarna, zit de baarmoedermond potdicht. Het baarmoederhalsslijm is dik, zuur, troebel en taai, en daardoor moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Het slijm sluit de baarmoeder af. Drie à vier dagen voor je ovulatie tot één à twee dagen na je ovulatie wordt in de baarmoederhals tamelijk veel rekbaar slijm afgescheiden. De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het vaginale slijm is helder van kleur, elastisch, vloeibaarder en je kunt er draden van trekken van ongeveer tien centimeter lang. Het ziet er een beetje uit als rauw eiwit. Dit slijm is zeer gunstig voor de zaadcellen; het helpt ze om naar boven te klimmen, richting baarmoeder, dus als je in deze periode vrijt (3 tot 4 dagen), vergroot je je kans op zwangerschap.Als je er echt op gaat letten, zul je zien dat er in deze dagen wat glibberig slijm aan het wc-papier blijft zitten. De dag dat het baarmoederhalsslijm het meest overvloedig, draderig en dun is, valt meestal een dag voor de eisprong. De rest van de maand, vanaf ongeveer vier dagen na de eisprong, is het vaginale slijm droog of wit korrelig en ben je niet of in ieder geval minder - vruchtbaar. Dit heb ik voor je gevonden.....
Rond de eisprong bereikt het slijm haar beste kwaliteit. Daarna daalt de kwaliteit van het cervixslijm: het wordt weer troebel en klonterig, verliest zijn rekbaarheid, vermindert in hoeveelheid of verdwijnt volledig, zodat aan de schede-ingang niets meer of alleen nog maar een droog gevoel ervaren wordt. De ervaring leert dat elke vrouw haar individuele slijmpatroon heeft. Bij de ene vrouw ontwikkelt het cervixslijm van droog via vochtig en dik naar transparant en rekbaar, en bij de andere vrouw van niets onmiddellijk naar zichtbaar wit slijm, zonder ooit de beste kwaliteit van het rekbare, glasheldere slijm te bereiken. Maar steeds is een kwaliteitsverbetering, een duidelijk omslag of hoogtepunt en een vermindering van de cervixslijm-kwaliteit vast te stellen. Over het algemeen vertoont bij een en dezelfde vrouw het slijmpatroon in opeenvolgende cycli hetzelfde beeld. Sporadisch kan het echter voorkomen, dat het slijm zich in een nieuwe cyclus anders ontwikkelt dan de vrouw tot nog toe gewend was. Deze tekst vond ik net.