zwangerschap en te hoog suiker

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door renske, 20 okt 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. renske

    renske Actief lid

    19 mei 2006
    311
    0
    0
    Ik was vanmorgen bij de huisarts en mijn bloedsuiker zou te hoog zijn.
    Naar aanleiding hiervan hebben ze vanmorgen bloed laten prikken en daar krijg ik maandag de uitslag van.

    Wat zijn de consequentie's hiervan als ik inderdaad een te hoog suiker zou hebben ?
    Wie heeft hier zelf ervaringen mee ?

    Groetjes van Renske
     
  2. tascha

    tascha Fanatiek lid

    8 apr 2006
    4.180
    0
    0
    kinderwerkster
    rotterdam
    Ik zou de vraag eens neerleggen bij de vk op deze site of bij je eigen verloskundige.

    gr tascha
     
  3. renske

    renske Actief lid

    19 mei 2006
    311
    0
    0
    Mijn eigen verloskundige die werkt niet op vrijdag, dan is bij ons de praktijk gesloten, vandaar dat ik het even via deze weg probeerde...
    Zelf ben ik nu 34 weken zwanger en maak me toch wel wat zorgen hierover..
     
  4. tascha

    tascha Fanatiek lid

    8 apr 2006
    4.180
    0
    0
    kinderwerkster
    rotterdam
    je hebt op dit forum ook een vk die je graag antwoord wilt geven op je vragen. leg je vraag daar even neer, die kan je meer vertellen dan ik.
     
  5. tascha

    tascha Fanatiek lid

    8 apr 2006
    4.180
    0
    0
    kinderwerkster
    rotterdam
    als het gaat om zwangerschapssuiker, dan heb ik dit gevonden:

    Zwangerschapsdiabetes


    Het is mogelijk dat je tijdens je zwangerschap last krijgt van suikerziekte. Dit is niet hetzelfde als wat normaal onder suikerziekte of diabetes wordt verstaan. Het grootste verschil is dat je van reguliere suikerziekte niet geneest. Zwangerschapsdiabetes gaat in de meeste gevallen gewoon weer over nadat je kindje is geboren.



    Oorzaak
    Zwangerschapsdiabetes ontstaat onder invloed van de hormonen die tijdens je zwangerschap worden aangemaakt. Een aantal van deze hormonen remt de werking van het hormoon insuline. Je lichaam heeft insuline nodig om suiker, dat met je eten in je bloed terechtkomt, af te breken. Wanneer je lichaam niet in staat is om de suiker af te breken, omdat het niet genoeg insuline aanmaakt, heb je suikerziekte.


    Tijdens een 'normale' zwangerschap reageert je lichaam op de anti-insuline hormonen door meer insuline aan te maken. Als dat niet gebeurt, wordt het suikergehalte in je bloed te hoog en heb je zwangerschapsdiabetes. Dit komt voor bij ongeveer 3 % van alle zwangerschappen. Zodra je hormoonhuishouding na de bevalling weer normaal is, gaat de diabetes meestal weer over.


    Gevolgen
    Wanneer zwangerschapsdiabetes niet wordt behandeld, kan dat zowel voor jezelf als voor je baby ernstige gevolgen hebben. Omdat je baby een grote hoeveelheid suiker binnenkrijgt, zal hij zelf extra insuline gaan produceren. De insuline zorgt ervoor dat de glucose in zijn lichaam wordt omgezet in vet. Dit vet wordt opgeslagen in de weefsels van je kindje. Daardoor groeit je kindje te snel en wordt het te zwaar. Dit heeft weer tot gevolg dat de bevalling aanzienlijk langer duurt en de kans op een keizersnede (omdat de baby te groot is) toeneemt.


    Een te hoge bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap zorgt bovendien voor een verhoogde kans op infecties. Deze ontstaan meestal in de nieren, de blaas, de baarmoederhals en in de baarmoeder zelf.


    Symptomen
    Tijdens elke zwangerschapscontrole onderzoekt de verloskundige je urine. Daarbij wordt ook gekeken of er suiker in je urine aanwezig is. Dit kan namelijk duiden op zwangerschapsdiabetes. Er is nog een aantal symptomen dat aangeeft of je eventueel zwangerschapssuiker hebt. Je verloskundige zal je waarschijnlijk laten onderzoeken op de aandoening wanneer:
    je een grote hoeveelheid vruchtwater hebt,
    je baby erg groot is in verhouding tot de duur van je zwangerschap,
    je vorige kind zwaarder was dan acht pond,
    je ouder bent dan 35 jaar,
    er suikerziekte voorkomt in je familie,
    je eerder een miskraam hebt gehad.
    Onderzoek
    Als je verloskundige vermoedt dat je zwangerschapsdiabetes hebt, moet je een glucose-tolerantietest (GTT) doen in het ziekenhuis. Tijdens de test moet je een suikerdrankje drinken, waarna je bloed een aantal keren wordt gecontroleerd. Op basis van het bloedsuikergehalte wordt vervolgens vastgesteld of je zwangerschapsdiabetes hebt.


    Behandeling
    Om zwangerschapsdiabetes te behandelen, krijg je meestal een dieet voorgeschreven. In plaats van drie relatief grote maaltijden per dag, zul je verspreid over de hele dag een aantal kleinere maaltijden moeten nemen. Daarbij staat vast hoeveel koolhydraten je binnen mag krijgen. Koolhydraten zitten onder meer in brood, aardappelen en in voedingsmiddelen die suiker bevatten.


    Vaak is een dieet genoeg om te voorkomen dat de aandoening zich verder ontwikkelt en jij of je baby schade oplopen. In dit geval blijft je bloedsuikerspiegel dankzij het dieet op een normaal niveau. Het gebeurt echter ook wel eens dat een dieet alleen niet voldoende is om de suikerziekte onder controle te houden. Wanneer dat zo is, zul je tijdens je zwangerschap extra insuline toegediend krijgen.


    Percentages
    Zwangerschapssuiker komt voor bij ongeveer 3% van alle zwangere vrouwen. Als je eenmaal zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is de kansr 50 % dat je op latere leeftijd een reguliere vorm van diabetes krijgt. Dit is vaak het zogenaamde type II diabetes. Daarbij maakt je lichaam zelf nog wel insuline aan, maar niet zoveel als je nodig hebt. Deze vorm van suikerziekte kun je bestrijden met een dieet en bloedsuikerverlagende tabletten.


    De kans dat de zwangerschapssuiker tijdens een volgende zwangerschap terugkeert, is ongeveer 90 %. Verder heeft je kind een kleine kans om later zelf diabetes te krijgen, als je tijdens zijn zwangerschap diabetes hebt gehad. Ook dit is dan meestal het tweede type diabetes. Wanneer de aandoening tijdens de zwangerschap echter op tijd is ontdekt en je goed behandeld bent, wordt de kans dat je kind het later ook krijgt weer kleiner.
     
  6. renske

    renske Actief lid

    19 mei 2006
    311
    0
    0
    Tascha

    Heel erg bedankt hier heb ik inderdaad veel aan.. ;)
     
  7. tascha

    tascha Fanatiek lid

    8 apr 2006
    4.180
    0
    0
    kinderwerkster
    rotterdam
    graag gedaan meid, maar ik zou er toch ook nog even informatie over inwinnen bij mensen die je ook antwoord kunnen geven. het is toch wel even belangrijk.

    liefs tascha
     
  8. Judith75

    Judith75 VIP lid

    9 okt 2006
    5.623
    0
    0
    Mama
    Bergen op Zoom
    Ik heb ook zwangerschapsdiabetes gehad bij mijn eerste zwangerschap. Ik moest toen een dieet gaan volgen en met dat dieet ging het weer goed. Ik heb niet zelf insuline hoeven spuiten en mn dochtertje is via de natuurlijke weg geboren :)
     

Deel Deze Pagina