Ik woon niet in nederland maar ik verbaas me over de korte verlof moeders krijgen. Als het goed is moeten ze weer aan het werk rond de 6 weken? Hier in engeland is het tot de baby 6/7 maanden is en kan het evt. Verlengd worden naar een jaar als ze minstens 3 maanden lang daarna werken. Het wordt allemaal uitbetaald, niet volle pond, maar wel zodat moeders kunnen thuisblijven bij hun kindje. Ik vind dit toch wel erg belangrijk en snap niet waarom dat niet in nederland is?
Haha niet na 6 weken hoor, je hebt 12 weken verlof in NL. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat lang zat vond.
kan zeker beter vooral het verlof van de vader mag wel even wat aan gedaan worden , , zijn zeker nog in 50 blijven steken of zo en de zorg mag soms een tikkeltje en soms wel wat meer beter , ze kunnen best wel even naar frankerijk en zweden kijken hiervoor ,, petje af voor die landen kwa zorg en verlof
Ik heb gekozen voor kan beter, want: - verlofregeling is matig in vergelijking met andere landen - zorg vanuit vk/gyn zit zo vast door protocollen die gevolgd zouden moeten worden waardoor er minder goed gekeken wordt naar het individu - zorg is voornamelijk een houding van 'ik ben de professional, dus ik bepaal' i.p.v. 'U bent de zwangere, wij informeren en u bepaalt' - de zorg is erg verschillend per regio, dus ondanks alle protocollen geen eenheid Wel goed: - eerstelijns zorg is vk, in plaats van meteen zkhs/gyn - goede verdeling van zwangerschapscontroles - pijnbestrijding tijdens bevalling is over het algemeen geen probleem
Ik heb op `niet goed` gestemd. Niet zozeer om de zorg rondom de zwangerschap, die vind ik op zich redelijk goed. Hoewel, de mensen die al van te voren weten dat ze onder de gynaecoloog moeten bevallen zouden de controles ook daar moeten krijgen. Zelf heb ik voor de eerste een keizersnede gehad en moet nu dus onder de gynaecoloog bevallen. Maar ik moet tot de 36 weken bij de verloskundige onder controle blijven. Ik had het veel prettiger gevonden als ik ook de controles al in het ziekenhuis had kunnen krijgen. Dan kan ik alvast wennen aan de gang van zaken in het ziekenhuis. Maar ik vind de verlofregelingen ver beneden de maat. De man heeft 2 dagen wettelijk verlof en is voor de rest afhankelijk van het voor hun geldende CAO. Ook hij moet een hele verandering doorstaan. Nu vind ik ook dat een man er rekening mee kan houden met het opnemen van het vakantieverlof, maar dat is ook niet geheel eerlijk. De vrouw behoudt ook haar vakantieverlof. Minstens een week wettelijk verlof, naar eigen inzicht in de eerste weken in te plannen lijkt mij geen overbodige luxe. En voor de vrouw: 10 tot maximaal 12 weken na de bevalling verlof is ook een lachtertje! Ben je net gewend aan het nieuwe ritme met je kindje, moet je alweer je werk oppakken. In de meeste andere Europese landen is het veel langer. Ik ben van mening dat het ook ten goede komt van de moeder-kindbinding. Ook hebben vrouwen dan vaak meer drang om langer borstvoeding te geven. Tuurlijk, kolven op het werk is mogelijk, maar echt a-relaxed! in Duitsland krijgen vrouwen een jaar verlof (moet je wel extra actie ondernemen, maar dat is niet moeilijk. Ik heb Duitse kennissen), Engeland tot het kind 6 maanden is, Zweden een kleine 2 jaar, Noorwegen 1 jaar enz.... Mijn bron die dit bevestigd: duur zwangerschapsverlof | Zwangerschapsverlof Verder vind ik de toeslag/eigen bijdrage voor de kraamzorg belachelijk. Het is niet veel, maar wel weer extra kosten.... Succes met je profielwerkstuk!
Ik vond het bij mijn eerste beter in 2009 .. Nu krijg je minder echo's en ik krijg geen groei echo ..Ook de eigen kosten die je betaald als je in het ziekenhuis wilt bevallen vind ik erg raar bij mijn oudste werd het vergoed mvr had in het vruchtwater gepoept had drm sws in het zkh moeten bevallen..En verder is alles hier goed geregeld al zou het fijn zijn als ze niet verder bezuinigen op kraamzorg of andere dingen..
Even ter nuancering: Het verlof in Duitsland is net als in Nederland onderverdeeld in Zwangerschaps-/Bevallingsverlof (Mutterschutz) en Ouderschapsverlof (Elternzeit) Mutterschutz is totaal 14 weken tegen 16 weken in NL. De Elternzeit is een jaar lang doorbetaald (67% van je salaris) en kan worden verlengd tot 3 jaar... maar de rest is dan niet doorbetaald.
Er zijn zaken die beter kunnen Mijn eerste zwangerschap en bevalling heb ik in Nederland "doorgebracht" en de tweede zwangerschap heb ik mijn controles en de bevalling in Duitsland gedaan. Ik heb dus twee eikpunten. Qua controles vind ik Nederland zeer minimaal en in Duitsland soms zelfs een beetje overdreven. Maar wat ik bijv wel heel goed vind is dat ze in Duitsland standaard onderzoek doen naar zwangerschapsdiabetes. Ik verwacht dat bij controle in NL ik niet zou zijn getest ... ik was maar 10 kilo gegroeid en had geen megabuik oid. Maar in Duitsland kwam dus overduidelijk naar voren dat ik zwangerschapssuiker had... en achteraf verklaarde het ook bepaalde gezondheidsklachten die ik had. Qua bevalling ben ik beide keren in het ZH bevallen... verder prima verlopen beide bevallingen. In Duitsland kennen ze geen kraamzorg, maar verblijf je de eerste 5-7 dagen in het ZH met je kindje. Je bent dan niet "op je eigen" maar het geeft toch wel een stukje rust, zeker wanneer je al oudere kinderen hebt.
Ik vind dat de communicatie tussen verloskundige, gynaecoloog en echocentrum beter zou kunnen. Het liefst zou ik alle disciplines gewoon in een geboortecentrum hebben, zodat je niet steeds heen en weer gestuurd wordt, zo heb ik dat tenminste wel ervaren tegen het einde van mijn zwangerschap. Ik werd overgedragen aan het ziekenhuis, maar het was onduidelijk of dat tijdelijk was en het was helemaal onduidelijk wie nu wie op de hoogte zou houden. Het steeds overdragen en het gesleep met verwijsbriefjes vond ik maar vervelend en vooral onnodig. Dat zou toch beter moeten kunnen?
Ik ben in het kraamhotel bevallen. Dit hotel zat in het ziekenhuis maar voelde niet medisch aan. Ben heerlijk relax met mijn man,vk en kraamhulp bevallen met de geruststellende gedachten van medische hulp om de hoek. Ik moest voor hechtwerk naar de ok dus was reuze blij met mijn keuze. Beste van beide vind ik het kraamhotel. Knus,prive,geen witte jassen maar wel veiligheid en zekerheid van snel hulp. zorg in nl is in de basis goed geregeld, maar als je nl met belgie gaat vergelijken zijn de co hier theekransjes met wat gevoel op de buik en hartje luisteren. In belgie meer medisch maar minder oog voor de vrouw zelf. Ik zou daar dus de middenweg in willen . Verlof voor mannen moet langer inderdaad. Rest is er al door gelukkig.