Zwangerschapsdiabetes en koolhydraten

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Fennec, 30 nov 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Fennec

  Fennec Fanatiek lid

  30 dec 2016
  2.406
  2.835
  113
  ICT-er bij overheid
  Ik heb te horen gekregen dat ik op het randje zwangerschapdiabetes zit. Uit de suikerdrankje test had ik na twee uur een waarde van 7.8 waar 7.7 de max is.

  Nu ben ik 4 dagen mijn bloedsuikers aan het meten en ik merk dat met name bij (volkoren)brood mijn waardes hoog zijn (8-10 na een uur of zelfs langer). Gek genoeg is ook een peer in stukjes met schil een boosdoener. Maar m&ms, ontbijtkoek en haribo snoep niet (?). Betekent niet dat het slim is om dat te eten, maar valt wel op.

  Ik heb een half uurtje een dietist van het ziekenhuis gesproken telefonisch. Die zei juist volkorenproducten te eten.... maar daar reageer ik juist het heftigst op van alles.

  Nu wil ik kijken wat koolhydraatarm brood doet en wat meer gaan vervangen voor koolhydraatarme dingen/helemaal geen koolhydraten. Maar ik wil geen ketose uitlokken, want dat lijkt mij niet gezond voor de babies. Dus ik zat zelf te denken in de avond gewoon koolhydraten als aardappels, volkorenpasta etc te eten (daar blijven de waardes laag op heb ik gezien), twee stuks fruit maar dan dus geen peer, banaan of mango en voor de rest van de dag geen/weinig koolhydraten.

  ik wil dit met de dietist nog gaan overleggen uiteraard, maar ben even benieuwd wat jullie ervaringen/tips zijn. Dus advies welkom!
   
 2. Snananas

  Snananas Actief lid

  20 nov 2015
  179
  174
  43
  Ik heb 2x zwangerschapsdiabetes gehad, de 3e keer op het randje en volg vanaf de 2e zwangerschap uit voorzorg een dieet. Ik moest altijd prikken na 2 uur. Dan moest ik liefst tussen de 4 en 7 zeven zitten. Uitschieters zijn niet erg, als het maar niet standaard is.
  Je zou eens kunnen kijken hoe je waardes 2 uur ná de maaltijd zijn. Dit kan nog verschil maken. Een OGTT is soms ook een uitlokker van een hoog bloedsuiker als je hier gevoelig voor bent, wat niet altijd wil zeggen dat je zwangerschapsdiabetes hebt of krijgt met zo'n grenswaarde. (Aldus mijn verloskundige)
  Wel zul je wellicht gevoelig zijn m.b.t. glucose verwerking.
  Zo'n drankje is alleen ook weer niet heel representatief voor een normaal en gezond voedingspatroon.

  Ik zou toch nog eens prikken na een maaltijdmet volkoren producten en dan na 2 uur. Wellicht een domme aanvulling, maar ik neem aan dat je jr handen voor het prikken wast en droogt met een schone doek?
   
 3. Snananas

  Snananas Actief lid

  20 nov 2015
  179
  174
  43
  Oh en als voorbeeld... juist bij koolhydraatrijke maaltijden had ik regelmatig dat ik na 1 uur nog te hoog zat (toevallig net een voorbeeld teruggevonden). Na 1 kleine portie patatjes met salade na 1 uur 8,5, na 2 uur 6,8 en na 3 uur zelfs weer 4,5.
  Overigens een voorbeeld van de 3e zwangerschap, waarbij ik géén zwangerschapsdiabetes had, maar met de OGTT op het randje en zonder dieet uitschieters tot zelfs hoog in de 11. Na 2 zwangerschappen met zwangerschapsdiabetes icm insulinegebruik en een inleiding met 38 weken, was ik wel heeel bewust bezig met mijn eten.
   
 4. Fennec

  Fennec Fanatiek lid

  30 dec 2016
  2.406
  2.835
  113
  ICT-er bij overheid
  @Snananas dank voor je post.

  Wat is OGTT?

  Ik moet echt na een uur prikken van het ziekenhuis, dus daar hou ik mij voorlopig even aan voor de zekerheid, want over 2 weken willen ze die waardes gaan bespreken. Ik merk wel als ik zo kijk dat als er toevallig 2 uur tussen zit, dit niet heeeeel veel doet. Paar tiende minder misschien.

  Ik heb dus wel standaard uitschieters als ik (volkoren)brood eet zie ik. Met eigenlijk al het andere heb ik dat niet, al verhoogd blijkbaar een peer weer wel. Zo raar, want chips of chocolade dus niet.

  Ik heb helaas niet altijd tijd om handen te wassen. De tijden zijn voor mij ruk. Ik moet eigenlijk slapen na de lunch, maar nu dus verplicht wakker in bed liggen tot het uur om is om te prikken. Wat ik doe vanuit bed. Na ontbijt is lastig want dan zit ik met werk. Ik werk vanaf zolder en moet dan vaak tijdens vergaderingen prikken en wil dan niet zomaar de hele vergadering stoppen om mijn handen te gaan wassen.

  Al was ik sowieso redelijk vaak mijn handen op een dag.
   
 5. Fennec

  Fennec Fanatiek lid

  30 dec 2016
  2.406
  2.835
  113
  ICT-er bij overheid
  Het gekke is dus dat dingen als volkorenpasta of aardappels dan weer niet zoveel doen bij mij.

  Bedoel je met patatjes aardappels of frietjes? De dietist had mijn gezegd dat ik dat sowieso niet mag. De 3 p's: patat, pizza en pannenkoeken, mag ik niet.
   
 6. Snananas

  Snananas Actief lid

  20 nov 2015
  179
  174
  43
  Patatjes, friet. Ik at het eens per maand, minimaal. Kon toen de insuline er op aan passen en at een handje patat of 1 kleine pannenkoek met kaas. Pizza ging nooit en zelfs met insuline kreeg ik het slecht weg. De 3e zwangerschap geen diagnose, dus wel gegeten, maar ook weer zéér beperkte hoeveelheden en zo min mogelijk.
   
  Fennec vindt dit leuk.
 7. Snananas

  Snananas Actief lid

  20 nov 2015
  179
  174
  43
  OGTT is de test met het suikerdrankje :)
  Ah oke, nee dan daalt het niet noemenswaardig inderdaad. En wat eet je op brood en hoeveel boterhammen? Ik kon enkel in de ochtend 2 boterhammen met hartig beleg eten. In de middag alleen yoghurt met appelof noten als lunch. In de avond zeer wisselend. Het is ook echt een beetje zoeken wat voor jouw lichaam werkt. 8 - 10 na de maaltijd is inderdaad wel te hoog...
  Maar, ongewassen handen kunnen ook een vertekend beeld geven bij het prikken. Ben mij zo regelmatig rot geschrokken. Na handen wassen bleek het dan toch binnen de gewenste waardes.

  Veel succes, is niet leuk als je daadwerkelijk zwangerschapsdiabetes zou hebben! Mochten je waardes echt re hoog blijven, zou je inderdaad kh arm brood kunnen overwegen. Scheelt best een hoop en smaakt prima!
   
  Fennec vindt dit leuk.
 8. Snananas

  Snananas Actief lid

  20 nov 2015
  179
  174
  43
  En, wat is nu het plan? Je moet nu prikken en je dieet aanpassen? Uit voorzorg? :)

  Als je na 1 uur moet prikken, moet je dat ook zeker doen hoor! Ik mocht dan echter hoger zitten en moest juist na 2 uur meten. Maar heb ook wel gemerkt hoe ontzettend wisselend alle protocollen kunnen zijn! Bij mijn ziekenhuis is 7,7 ook geen grenswaarde. De diagnose wordt daar oas gesteld bij 8,6 of hoger na het suikerdrankje. Vorige regio waar ik woonde met de 1e zwangerschap, waren mijn waardes thuis sowieso leidend en zou bij een suikertest met het drankje 7,8 en hoger de maatstaf zijn. Dus houd maar vooral aan wat ze daar zeggen en vergeet maar wat ik zei. Het is al verwarrend genoeg wat er dsn allemaal op je af komt...

  Hopelijk kom je er uit, zonder al te veel aanpassingen!
   
  Fennec vindt dit leuk.
 9. Fennec

  Fennec Fanatiek lid

  30 dec 2016
  2.406
  2.835
  113
  ICT-er bij overheid
  Ik eet twee boterhammen. Meestal met magere vleeswaren of 100% pindakaas. Sowieso geen zoet beleg.

  Moet inderdaad twee weken prikken met aangepast dieet en dan naar een specialist icm verloskundige.
   
  Snananas vindt dit leuk.
 10. Child

  Child Fanatiek lid

  6 sep 2011
  2.757
  195
  63
  Niet bekend met zwangerschapsdiabetes maar ik eet met regelmatige periodes koolhydraatarm of ketogeen, ook tijdens zwangerschap. Gewoon omdat ik mij daar fitter bij voel en ik alle voedingsstoffen wel gewoon binnen krijg. Maar ik zou niet zonder medisch advies met diabetes een ketogeen dieet volgen idd.
  Koolhydraatarm brood van lidl is trouwens erg lekker en maar 5 kh per plak (ipv 15 per plak gewoon brood)

  Succes!
   
  Fennec en Snananas vinden dit leuk.
 11. Lisa280887

  Lisa280887 Fanatiek lid

  13 jan 2019
  4.717
  5.526
  113
  Vrouw
  Bij mij zeiden ze vooral dat ik moest uitproberen waar mijn lijf wel of niet op reageerde. Ik kon gerust chips eten en 2 uur erna een goede waarde prikken. Hetzelfde met snoep:roflmao:

  ik reageerde vooral op fruit. Lekker dan:roflmao:

  Ik zou zeggen: probeer vooral uit waar je wel en niet op reageert! In het begin zijn ze heel streng maar als eenmaal blijkt dat je een werkend dieet hebt gevonden is alles prima.
   
  Fennec vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina