Zweedse ouders in cel door ondervoeding dreumes met enkel moedermelk en knolgroente

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door amdaa, 23 mei 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. amdaa

  amdaa VIP lid

  28 mrt 2015
  6.000
  3.298
  113
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zweedse-ouders-cel-in-om-veganistisch-dieet-voor-baby-zij-dachten-het-vitaminetekort-te-compenseren-door-zonneschijn-lachen-en-knuffelen~b9ce1b83/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

  Zweedse ouders cel in om veganistisch dieet voor baby: ‘Zij dachten het vitaminetekort te compenseren door zonneschijn, lachen en knuffelen’

  Twee Zweedse ouders zijn donderdag veroordeeld tot 3 maanden cel wegens het geven van een veganistisch dieet aan hun kind. Door de onverantwoorde voedingssamenstelling belandde het 1,5 jaar oude meisje in februari met levensbedreigende klachten op de spoedeisende hulp van het kinderziekenhuis in Gotenburg. Het meisje was volgens de doktoren slechts enkele uren verwijderd van de dood.

  De vader van het kind verklaarde later dat het kindje het moest kunnen redden op hoofdzakelijk moedermelk, kool, aardappelen, wortelen, rijst en fruit. ‘Al het andere is immers giftig’, citeerde de Zweedse krant Dagens Nyheter de vader. Het dramatische gevolg van de ‘alternatieve’ voedingsfilosofie van de ouders bleef lang onopgemerkt, mede doordat ze ieder contact met de Zweedse overheidsdiensten vermeden. Ze streefden naar een alternatief bestaan buiten de Zweedse samenleving.
  Het meisje had onder meer ernstige krampen, een kaakbreuk en een hersenbloeding, aldus Dagens Nyheter. De verantwoordelijke arts verklaarde later nog nooit zo’n ondervoede baby te hebben gezien. Er moest een speciale arts bij komen die ervaring had met ondervoeding in Afrika. Het meisje woog krap 6 kilo, terwijl tussen de 9 en 16 kilo een normaal gewicht is voor een Zweeds kind in haar leeftijd.

  Gevaarlijk lage ijzerwaarde
  Bovendien had ze een gevaarlijk lage ijzerwaarde in haar bloed, ruim de helft lager dan die van een gezond kind. Tevens constateerde het ziekenhuis een ernstig tekort aan vitamine B12, onder meer noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goed functionerend zenuwstelsel. Vlees geldt als een belangrijke bron van ijzer en vitamine B12. B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals in melkproducten, vlees, vis en eieren. Het tekort daaraan kunnen mensen die het eten van dierlijke producten willen mijden, voorkomen met voedingssupplementen.

  De ouders dachten het vitaminetekort echter te kunnen compenseren door ‘zonneschijn, lachen en knuffelen’, citeert de Zweedse krant Aftonbladet. De rechtbank van Gotenburg verwijt hun nalatigheid in hun rol als zorgdragers en het toebrengen van schade aan het lichaam. Hun inmiddels weer aangesterkte dochter is door de sociale dienst uit huis geplaatst. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 3 jaar geëist.

  Het is de tweede ‘veganismeveroordeling’ in Zweden in korte tijd. Recentelijk werden twee ouders in het Zweedse Nacka, nabij Stockholm, terechtgewezen in een vergelijkbare zaak. De ouders in Nacka verkeerden lange tijd in gevecht met de Zweedse sociale dienst over de juiste voeding van hun kind. Ze legden de voedingsadviezen van de artsen naast zich neer. Overigens ontkenden ze dat ze het ondervoede kind een strikt veganistisch dieet hadden willen geven. Ze schotelden hun jonge kind wel vis voor, maar dat zou het kind zelf hebben geweigerd te eten.


  Wat een verhaal..
  Het engste vind ik dat ik hier op zp ook dit soort figuren heb tegengekonen.
   
 2. MadeInUSA

  MadeInUSA Fanatiek lid

  27 dec 2011
  4.454
  1.368
  113
  Niet gehinderd door enige kennis van zaken een mal dieet volgen (want dit gaat veel verder dan "gewoon" vegan) is 1 ding, een jong kind daarin meeslepen en het zorg onthouden is misdadig. Want dit kind moet al heel lang niet bepaald blakend zijn geweest. Terecht dat ouders worden veroordeeld.
   
  Roodborstje2 en amdaa vinden dit leuk.
 3. GroeneBomen

  GroeneBomen Fanatiek lid

  7 mei 2019
  2.699
  2.730
  113
  Vrouw
  Ik geloof dat de ouders zelf ook een hersenbeschadiging hebben opgelopen....

  Jammer dat het zo ver moest komen voordat het arme kind pas écht hulp kreeg.
   
  amdaa vindt dit leuk.
 4. Fantykoekie

  Fantykoekie Bekend lid

  18 jul 2018
  893
  976
  93
  Vrouw
  Dit is gewoon mishandeling eerste klas.
  Hier niet veganistisch maar vegetarisch. Zoon sinds geboorte vegetarisch. Niet vrijwillig maar hij spuugde als baby al het vlees uit of hield zijn mond dicht. Na 5 jaar hebben we het opgegeven en ben ik ook vegetariër geworden omdat hij al een jaar lang bleef zeggen zeggen dat het heel triestig is om dieren te eten.
  Vegan eten is hier verboden totdat hij 100% gezond eet. En dat duurt nog enkele jaren voordat hij daar is en hier een keuze over mag maken.

  Dit is gewoon mishandeling eerste klas.
  3 maanden cel? Komaan joh. Het zou minimaal 30 jaar moeten zijn.
   
 5. MaritS

  MaritS Actief lid

  5 dec 2015
  438
  380
  63
  Wij eten zelf veganistisch, maar zoon (2) krijgt alles tot hij volwassenen is en de keuze voor zichzelf kan maken. Ik begrijp niet hoe mensen het zo ver kunnen laten komen.
   
  Sherbet, Kangerootje, nizzie86 en 13 anderen vinden dit leuk.
 6. amdaa

  amdaa VIP lid

  28 mrt 2015
  6.000
  3.298
  113
  Het ergste is dat dit het resultaat is van de hype om 'de regering/ maatschappij te wantrouwen'.

  En uit die waanzin een kind controles, juiste begeleiding en zorg onthouden.

  Zou me niet verbazen dat het hier ook vaker voorkomt, maar als het kind nooit naar het cb, een arts, psz ed wordt gebracht blijft zulke kindermishandeling verborgen
   
  Zoe123 en Vogelinnetje vinden dit leuk.
 7. paula1984

  paula1984 VIP lid

  20 jul 2011
  15.388
  5.046
  113
  Vrouw
  Mama
  Dit lijkt me ook de mooiste oplossing als he zelf veganist/vegetarisch eet.:thumup:
   
  Bubblez en Salentein vinden dit leuk.
 8. Huismuisie

  Huismuisie Fanatiek lid

  10 aug 2016
  2.509
  2.059
  113
  Vrouw
  ZZP’er
  Noord Brabant
  Er zijn best manieren om je kind vergan op te voeden. Maar dan moet je verdomt goed weten waar je mee bezig bent en zeker aanvullende vitamines geven om tekorten te voorkomen.

  Dit is echt absurd.
   
  nizzie86, Roodborstje2, Jackie87 en 2 anderen vinden dit leuk.
 9. Strandbal

  Strandbal VIP lid

  3 mei 2013
  8.168
  2.033
  113
  Jeetje arm kind. Ik snap zulke ouders ook niet hoor. Je ziet dat je kind doodziek is en toch gaan ze ermee door. Onbegrijpelijk.
   
 10. citroenrasp

  citroenrasp Fanatiek lid

  12 mrt 2017
  1.167
  765
  113
  Vreselijk. Net zoals die Belgische baby dat was overleden omdat het enkel rijst"melk" o.i.d kreeg.
   
  Salentein vindt dit leuk.
 11. Fuddey

  Fuddey VIP lid

  6 okt 2015
  11.279
  5.290
  113
  Dit gaat niet over veganisme maar over kindermishandeling. Vreselijk!
   
  Jo79, femkes, Riverdale87 en 4 anderen vinden dit leuk.
 12. SAARC

  SAARC Actief lid

  16 nov 2018
  335
  239
  43
  Nee dat is niet waar. Vitamine b12 is altijd dierlijk. Ook als je dat in pilvorm gebruikt. Veganistisch eten wordt ook sterk afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen.
   
  dreumesje, citroenrasp en merah vinden dit leuk.
 13. Fantykoekie

  Fantykoekie Bekend lid

  18 jul 2018
  893
  976
  93
  Vrouw
  Heb er nog over nagedacht maar eigenlijk kan dit niet gebeuren bij een veganistische stijl.
  Wat deze ouders hebben gedaan is gewoon mishandeling maar geen veganistisch dieet.
  Het enige wat veganisten anders doen is geen producten eten wat van dieren afkomstig is en dat is eigenlijk niet gek.

  Deze dingen (kan hun niet eens mensen noemen) hebben hun kind gewoon bewust extreem mishandeld en ondervoed.
   
  nizzie86 en Evanesco vinden dit leuk.
 14. Fantykoekie

  Fantykoekie Bekend lid

  18 jul 2018
  893
  976
  93
  Vrouw
  #14 Fantykoekie, 24 mei 2019
  Laatst bewerkt: 24 mei 2019
  Klopt vit B12 wordt aangemaakt in de darmen. Omdat het in de darmen aangemaakt wordt kan het lichaam het niet meer opnemen.

  Vroeger zat er vit B12 in water. Nu niet meer omdat het te goed wordt gezuiverd.
   
 15. Poolvos

  Poolvos Fanatiek lid

  9 jan 2016
  2.736
  2.688
  113
  Super goed dat je in ieder geval aan alle bouwstoffen denkt. Maar krijgt hij echt alles; of komt het in praktijk neer op vegan eten met een glas melk ernaast?
  Ik vraag dit uit pure nieuwsgierigheid, hoe doen jullie dit? Het lijkt me zo lastig. En ik zou t best snappen als je als veganist niet meteen een biefstuk bakt voor de kids.

  Ik heb veganistische collegas (zij werken als kinderarts en chirurg) die kun kinderen vegan opvoeden en dan wel heel goed nadenken over alle bouwstoffen. Geen seconde zou ik me daar zorgen over maken. Maar dat vergt dus wel heel veel kennis en energie. Sommige dagen krijgen niet eens alle kids tzelfde (misschien ook smaakkwestie hoor?); dus in de maaltijden bereiden zit ook nog eens bizar veel planning.
   
  Flipje25 vindt dit leuk.
 16. Poolvos

  Poolvos Fanatiek lid

  9 jan 2016
  2.736
  2.688
  113
  Ik vind t ook een hele mooie instelling dat ‘t kind zelf mag kiezen! Maar tegelijkertijd denk ik dat gewoon mee veganistisch eten ook prima moet kunnen. Met een beetje gezond verstand dan.
  Als ze dan 12 zijn kunnen ze toch alsnog kiezen wel die biefstuk te gaan eten?
   
  Zara75 vindt dit leuk.
 17. Bubblez

  Bubblez VIP lid

  29 dec 2012
  14.546
  4.806
  113
  Overijssel
  Helemaal eens met bovenstaand.

  Maar een kaakbreuk loop je natuurlijk niet op van de lucht. Denk dat wmer wel meer mis is met die mensen.
   
  Champetter en Poolvos vinden dit leuk.
 18. MaritS

  MaritS Actief lid

  5 dec 2015
  438
  380
  63
  Terechte vraag hoor!
  Hij komt 4x per week bij de gastouder. In overleg met hun eet hij daar vlees en vis, en af en toe pap aangemaakt met melk. Thuis krijgt hij bijna dagelijks griekse yoghurt, bij ontbijt of als toetje. Ook smeren we op zijn brood 'normale' boter. Als we uit eten gaan voor hem ook bijna altijd iets met vlees.
  Ei bieden we soms aan, maar wil hij helaas niks van weten. Wij werken beide veel en hebben onvoldoende kennis, tijd en energie om zo'n uitgebalanceerd dieet aan te houden dat we er zeker vn zijn dat een peuter voldoende krijgt.. Bij jezelf kan je de tekorten beter in de gaten houden..
  Nu ben ik zwanger en eet ik ook niet meer volledig veganistisch.
   
  nizzie86, Kinderwens87, Louise11110 en 2 anderen vinden dit leuk.
 19. Poolvos

  Poolvos Fanatiek lid

  9 jan 2016
  2.736
  2.688
  113
  Echt een topsysteem op die manier! Complimenten! Ik vind t sowieso al lastig om mijn kind(eren) gezond te laten eten :roflmao:
   
  amdaa, Riverdale87 en MaritS vinden dit leuk.
 20. Beausecret

  Beausecret Actief lid

  26 apr 2016
  443
  345
  63
  Vrouw
  Wow, een eigen ideaal zo nastreven dat je kind gevaar loopt, dan ga je wel heel ver.. :eek: Hoe kun je denken dat je het als ouder goed doet dan? Ben je blind? Ga er vanuit dat ze echt dachten dat ze het juiste deden, maar die kaakbreuk? Misschien alles zo poreus dat het kindje niet veel nodig had om dat op te lopen.. :cry:
   

Deel Deze Pagina