Uit een psychologisch onderzoek is naar voren gekomen dat ik het beste kan starten met schematherapie. (Ik heb een hechtingsstoornis in combinatie met angst- en paniekstoornis.) Op internet vind ik vooral praktische informatie, maar ik ben eigenlijk benieuwd naar ervaringen. Wat kan ik verwachten? Heeft het je geholpen?
Schematherapie gaat ervan uit dat met het aanpassen (herprogrammeren) van je gedachten jouw klachten minder worden. Er is een samenhang tussen gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag en gevolg. Door het aanpassen van de gedachte verwachten ze dat gevoel, gedrag en gevolg veranderen. Ik heb deze therapie ook gehad. Maar door mijn chaotische kant kreeg ik het niet op papier. Ook ging het erg tegen mijn gevoel in om de gedachten aan te passen. Wat denk ik belangrijk is bij deze therapie is goed de tijd krijgen om ook individueel de gedachten na te gaan en onderuit te halen. En duidelijk te zijn in welke vervangende gedachte je echt in kan geloven en welke een brug te ver zijn.
@Zonnestralen dankjewel voor je reactie! Ik vind het best spannend.. Van wat ik begrijp is het erg intensief? Volgens mij is het namelijk wel meer dan een uurtje per week toch, of is dat per persoon verschillend? En moet ik denken aan individuele sessies, in groepsverband of beide? Ik had er tot vanmorgen nog nooit van gehoord, en het klinkt allemaal zo groot en overweldigend.. Maar goed, ik vind alles overweldigend, vandaar ook de noodzaak voor therapie
Wat Zonnestralen beschrijft is eigenlijk cognitieve gedragstherapie. Schematherapie, ook een vorm van cognitieve therapie trouwens, lijkt daar heel erg op maar gaat net een stapje dieper. Je gaat niet alleen op zoek naar de gedachte die je in een bepaalde situatie hebt, maar naar je kerngedachte / schema / de rode draad waardoor je vastloopt. Je gaat ook onderzoeken waar deze gedachte vandaan komt, in jouw geval zal het samenhangen met onveilige hechting. Het is inderdaad intensief en kan veel van je vragen. Je moet misschien terugdenken aan situaties waar je liever niet bij stilstaat. Maar het kan je ook veel inzicht geven en je kunt leren hoe je er voor jezelf kunt zijn, zodat je je veilig voelt. Succes, knap dat je deze stap zet. Ik weet zeker dat je er wat aan gaat hebben! Ps. Heb persoonlijk geen ervaring, maar werk zelf als gz-psycholoog, oa met schematherapeutische technieken. Vandaar mijn reactie.
Ja ik denk wel dat het, voor mij in ieder geval, de zwaarste therapie is geweest. Je bent telkens bezig met analyseren, op papier zetten en weer analyseren. Of het groep, individueel of gecombineerd is ligt aan jouw behandelplek. Ik zat in een groep. @Fabje123 ik had het inderdaad wat te kort uitgelegd. Ts voor meer uitleg zou je het volgende boek uit de bieb kunnen lenen https://www.bol.com/nl/p/leven-in-je-leven/666840730/?Referrer=ADVNLGOO002008N-G-41309955837-S-300426079081-666840730&gclid=COq6vuyB3tQCFQQq0wodSiYP7A Deze is geschreven door de grondlegger van de therapie. Hierin staan alle valkuilen beschreven.
@Fabje123 dankjewel! Ik heb de afgelopen maanden NLP gevolgd en een kleine introductie gehad in ego-posities en het omdenken van gedachten, maar niet genoeg om er te diep op in te gaan. De NLP was voornamelijk gericht op het overwinnen van mijn psychologen-fobie maar dat zijn dingen die ik wel kan verwachten dan?
@Zonnestralen ik heb het boek meteen gereserveerd! Analyseren en schrijven zijn dingen waar ik wel wat mee heb, dus ik hoop dat dit bij me gaat passen..
Hoi Hoi Inyoureyes, Ja ik denk dat het wel wat op NLP lijkt. Ik hoop dat je bij een fijne therapeut terecht komt, met wie het klikt en bij wie je je gehoord voelt. Uiteindelijk is dat nog belangrijker dan de methode. Succes in ieder geval!!
Schema therapie is dat met in hokjes denken als in "het verlaten kind" en "de verstandige volwassenen" zulke dingen? Ik heb meerdere therapieën gehad en ik weet niet meer welke dit geweest is. Voor mij werkte het namelijk geheel verkeerd om. Als ik de juiste therapie in me hoofd heb zal ik eventueel later wel meer vertellen waarom het niet bij mij paste als je daar geïnteresseerd in bent
@Fabje123 dankjewel! @Luipaard88 Ik heb geen idee of dat bij schematherapie hoort. Ik heb daar wel een stukje van gehad bij NLP, maar niet veel op doorgegaan. Ik ben benieuwd naar alle soorten ervaringen, dus als er iemand is die kan zeggen of dat inderdaad om schematherapie gaat ben ik ook zeker benieuwd naar die van jou!
De gezonde volwassene, boze kind, blije kind, beschermer ed kregen wij er wel een beetje bij. Maar omdat het niet in dat boek staat wist ik niet of het typisch was voor schematherapie.