. Hier krijgen ze vanaf les 1 in diep wedstrijd bad. Ze hebben niet eens een ondiep gedeelte. Waarom zouden ze in een ondiep stuk.moeten lessen?
Hier wordt het watervrij maken gedaan in water waar kinderen kunnen staan. Daarna gaan ze de slag aanleren, dat gebeurt in water waar ze zwemjuf wel kan staan, maar de kinderen niet. Zodra de slag geautomatiseerd is gaan ze naar het diepe met een badjuf aan de kant ipv in het water.
Hier ook meteen in het diepe. Wel eerst een diepte waar de badmeester wel kon staan, ik gok 1m40? En daarna naar het bad van 4m diep.
Ah ja dat hebben we hier niet. Aan de ene helft kan de juf wel staan en aan de andere helft is de juf of aan de kant of in het water met een soort band om. Maar dat wisselen ze van begin af aan af. Kinderen kunnen nergens staan. (Maar hebben natuurlijk in het begin wel vestjes met veel drijvers erin aan!). Grappig wat een verschillen overal!
Wat veel reacties! Dank allemaal! Ik moet morgen nog even het derde zwembad wat een optie is terugbellen en dan maak ik een keus. Voor nu neig ik nog steeds naar het zwembad met de lessen van 45 min waarbij het bij dezelfde instructeur blijft. Hij kijkt best de kat uit de boom en als hij steeds weer moet wennen aan een nieuwe instructeur zal dat ten koste gaan van de zwemvorderingen denk ik.
Ben ik het helemaal mee eens hoor! Ik vind de verschillen zo fascinerend, had er eigenlijk geen idee van hoe het kan verschillen. Hier hebben ze geen badjes. Er wordt digitaal wel iets bijgehouden met niveaus maar de kinderen merken daar niet veel van (behalve dat ze soms andere of geen bandjes nodig hebben). Maar per groep beginnen ze wel tegelijkertijd, dus in het begin loopt het redelijk gelijk op. Bij ons hebben ze geen ondiep bad, vanaf het begin zwemmen ze meteen in (voor hen) diep water. Geen wedstrijdbad trouwens, 25 meter volgens mij (maar de lessen zijn in de breedte). Ik vond dat heel spannend trouwens maar in de praktijk vond ik het top. Ze zwemmen eigenlijk gewoon meteen weg, zo wonderlijk is dat.
Hier starten ze in ondiep water zonder drijfmiddelen. Pas in het derde badje (kunnen ze net staan) zo nu en dan tijdens de les kurkjes. Daarna het diepe in met kurkjes totdat je zonder kunt. Inderdaad veel verschillen Ondiep water; watervrij maken zonder hulpmiddelen, je eigen zwaartekracht ontdekken zonder hulpmiddelen, vrij bewegen.
Onze tweede zit nu op zwemles. Het zijn lessen van 45 minuten. Het 'startbadje' is met 5-6 kinderen. Naarmate ze meer kunnen, worden de groepjes wat groter, ze heeft 1 les met totaal 9 kinderen gezwommen, maar meestal is het minder. Ze starten wanneer er plek is in het eerste badje en worden individueel beoordeelt en stromen door zonder de rest van de groep. Ook heeft ze een vaste zwemmeester, tijdens ziekte of inhaallessen wel expres bij anderen ingepland, zodat ze die ook kent (leek me wel handig bij het afzwemmen). Toen onze dochter begon (oktober 2021) waren de andere kinderen in dat groepje al even bezig (2 in september gestart, 1 in juli en 1 in juni 2021). Toen ze de vaardigheden van badje 1 onder de knie had, kreeg ze een tussendiploma. Het tijdstip erna (voor badje 2) had op dat moment nog geen plek, dus ze is toen nog een tijdje op hetzelfde tijdstip gebleven maar deed al wel de dingen van badje 2. Toen ze naar badje 4 ging, was er geen plek bij het tijdstip van badje 4 en is ze bij badje 5 aangeschoven (als enige van haar startgroepje), daar heeft ze heel veel opgepikt. Dat hele groepje (badje 4 en 5) is op een gegeven moment badje 5 en B geworden; onze dochter kon (daardoor?) al door het gat van B voordat ze haar A had. Van het groepje waar ze mee gestart is, hebben zij en het meisje dat in juni 2021 gestart is, hun A (allebei begin december gehaald). De rest van het startgroepje is nog steeds bezig voor A (ik vermoed wel dat ze binnenkort voor A mogen), terwijl onze dochter volgende week voor B afzwemt. Ben dus wel blij dat ze individueel beoordeelt worden bij ons. Ze zwemt in een klein zwembad, 1.30m diep, ze is maar 1.13cm lang, dus ze kan toch niet staan. In badje 3 (daarna ook wel, maar niet meer zo veel als in badje 3) heb ik heel veel lessen in het andere zwembad gepland zodat ze ook kon wennen in het afzwem-bad en aan de diepte.
Die van ons is toevallig vandaag (oké, gister ) afgezwommen Hier werken ze met tussendiploma’s waarvan ze de eerste twee gezamenlijk krijgen. Pas dan gaan ze differentiëren. In principe is het de bedoeling dat ze zo ongeveer elke 3 maanden een tussendiploma krijgen en dan na 5 tussendiploma’s en nog 3 maanden mogen de meesten afzwemmen (18 maanden dus aka. 1,5 jaar. Nb.: met 1 uur zwemles per week). Ze kijken hier echt wel heel goed naar het kind. Zo kon die van ons op een gegeven moment het beste 2x per week zwemmen ipv. 1 keer, want met 1x per week bleef de stof gewoon niet goed genoeg hangen. En ze luisteren en denken ook heel goed mee als je als ouders bepaalde kanttekeningen ergens bij zet. De groepsgroottes liggen zo ongeveer op 10 kinderen per groepje. Er zwemt één groep per keer (is ook maar één bad). Wel zwemt er soms tegelijkertijd een kind dat privé les krijgt. Moet zeggen dat m’n zoontje in het begin volgens mij startte in een grotere groep (dacht 12, maar heb het nooit echt geteld). De jongste is nog niet zo lang geleden begonnen en die zit in een groepje van 8. Ik vind dat trouwens prima qua grootte! Hoef echt niet nog kleiner zoals ik velen hier hoor. Was ook een zwembad in de buurt die dat bood, maar daar betaalde je dan ook wel een mega bedrag voor!! Nu is die van ons ook niet goedkoop, maar is volgens velen wel écht heel goed qua zwem technieken én wordt ook door mensen van heinde en verre bezocht (en daarnaast zijn ze gespecialiseerd in kinderen met o.a. autisme). Het groepje van de jongste zou nu, na enkele weken al dat eerste, gezamenlijke diploma kunnen krijgen, ware het niet dat er één kindje tussen zit met watervrees oid. … Maar goed, dat trekt later vast wel weer recht als ze gaan differentiëren.. en anders hebben we altijd de tussendiploma’s van de oudste nog, waar ook op staat wat ze moeten kunnen om dat tussendiploma te behalen. Dus kunnen we eventueel zelf nog iets oefenen met de jongste. Al raadt onze zwemschool dat eigenlijk af. Had ook nog rondgekeken bij andere zwembaden, maar bij diverse of meerdere slechte recensies (vooral veel wisselingen van vakleerkracht), of dat geneuzel dat ze eerst in ondiep beginnen en later pas diep, of de jongste kon pas heel laat starten, of er was maar 3 kwartier zwemmen of bij 1 zelfs 30 minuten, maar dat wel 5x in de week (maandenlang) achter elkaar Nb. onze zwemschool heeft het afzwemmen elders georganiseerd, want de eigen zwemschool voldoet qua afmetingen niet aan de eisen. Ze waren met 10 vakleerkrachten bij het afzwemmen en 35 leerlingen per groep.