ik twijfel of het wat voor mij is . Ik zorg graag voor de cliënten maar er komt natuurlijk meer bij kijken .. Maar ik wil zo graag zelf bepalen hoe veel en hoe vaak ik ga / wil werken. Is er iemand die zzp in de zorg is ? Ik heb een paar vraagjes zoals Hoe bepaal je nu je uur tarief en dat is natuurlijk bruto je zult facturen moeten sturen . Waar ik nu werk rapporteer je alles , ik neem aan dat dat ook als zzper moet , ben je dan verplicht om zo’n duur programma aan te schaffen ( nu gaat het veelal digitaal , we hebben nog wel Mappen maar die gaan er uit ) Bevalt het om zzp te zijn en heb je een bemiddelings buro of doe je het echt zelf ? Hoe hou je je bekwaamheid bij als je dat op dat moment een tijd niet doet en hoe doe je het als je een nieuwe bekwaamheid moet of wilt halen? Nu gaat dat gewoon via mijn werk .. nieuwe client met iets nieuws dan kan ik daar gewoon mijn bekwaamheid doen.. Ben benieuwd , ik wil mijn baan voorlopig niet opzeggen , ik heb nu een vast rooster dus mijn vrije dagen zou ik daar voorlopig voor gebruiken kijken of het mij bevalt .. maar ik twijfel nog door het vele andere werk wat erbij komt kijken ..
Ligt er misschien ook aan wat voor functie, maar bij deze mijn ervaring tot nu toe. Ik ga vanaf 1 november aan de slag als gz-psycholoog in de zorg. Deels echt in mijn eigen praktijk en deels bij een instelling. Voor mijn eigen praktijk moet ik inderdaad software aanschaffen, omdat ik anders niet kan declareren bij zorgverzekeraars. De keuze is reuze. Van dure gelikte programma’s van ruim 1000 euro per jaar tot simpele van een paar tientjes per maand. Daarnaast ben ik verplicht om lid te worden van een beroepsvereniging van vrijgevestigde psychologen a 550 euro per jaar met verplichte intervisie. Ik zou uitzoeken of dit voor jouw beroepsgroep ook geldt. Voor mijn zzp-diensten voor de instelling hoef ik zelf geen extra kosten te maken. Zij verschaffen de software. Uurloon heb ik gebaseerd op het nza-tarief (Nederlandse zorgautoriteit, zij hebben tarieven vastgesteld voor verschillende functies). Deze is in mijn branche 93 euro bruto per uur. Krijg dit echter alleen voor de declarabele uren van de instelling. Waarschijnlijk krijg jij ook niet betaald voor je niet-declarabele tijd en neem dat dus mee in je uurtarief! Ongeveer 85% van de gewerkte uren zijn bij mij declarabel en dit is exclusief administratie voor mijn eigen onderneming. Voor mijn eigen praktijk krijg ik wat de zorgverzekeraars betalen en dat is vaak net wat minder dan het NHA-tarief en wisselt per verzekeraar. Scholing ed reserveer ik potjes voor en ik heb een intervisiegroep geregeld. Zoek ook vooral uit wie jou gaat betalen. Val je onder de zorgverzekeringswet en moet je contracten afsluiten met verzekeraars, moet je rekenen op lange voorbereidingstijd en veel frustratie.
Hou ook rekening met je pensioen, aov, verzekering voor beroepsaansprakelijkheid (ik vind dit zeker aan te raden als je in de zorg werkt) en je zelf af te dragen premie voor de zorgverzekering.
En bij je werkgever blijven maar dan als invalkracht? Op 0 uren basis? Dan kan je zelf beslissen. Hier een collega die ermee gestopt is omdat ze de vaste roosters en alle evv taken en verplichtingen zat was. Zij zit nu bij de invalpool. Genoeg werk en ze mag zelf diensten invullen. Wij hebben 3 zzp'ers die voor vast in ons team invallen. Bij incidentele inval kregen ze een telefoon van kantoor mee en later kregen ze de dossierapp van onze instantie op hun telefoon. Hier kunnen ze dan op inloggen en dossier invullen.