Relactatie dmv kolven

Discussie in 'Stel je vraag aan de lactatiekundige' gestart door Kristel86, 10 aug 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Kristel86

    Kristel86 VIP lid

    4 feb 2008
    8.631
    851
    113
    Vrouw
    Hoi :)

    Eerst maar even een korte 'uitleg' over hoe het volgende tot stand gekomen is:
    Mijn dochter is 2 weken geleden in het ziekenhuis geboren mbv de vacuümpomp. Wij moesten beiden nog 2 dagen in het ziekenhuis blijven daarna.
    In het ziekenhuis heb ik mbv de verpleging geprobeerd om Yentle aan de borst te krijgen, maar het is ons niet gelukt helaas..
    Uiteindelijk werd mij verteld dat ze voor een bepaalde tijd een plasluier gehad moest hebben anders mocht ze niet naar huis.
    Ik voelde me dus zwaar voor het blok gezet en heb toen toegegeven om haar de fles te geven; op dat moment wist ik niet dat er andere alternatieven waren zoals cupfeeding/fingerfeeding en daar ben ik ook niet over geïnformeerd :(
    Eenmaal thuis heb ik mbv de kraamzorg weer geprobeerd haar aan de borst te krijgen, maar ook dit lukte niet.. Yentle wordt echt ontzettend boos en gilt de hele boel bij elkaar als er na 3x sabbelen niks uit komt.. Na 3 dagen heb ik het opgegeven, want ik was ontzettend verdrietig en gestressd door de worstelpartijen met Yentle.
    We zijn dus weer verder gegaan met de fles!

    Weer een week later kreeg ik steeds meer spijt en vond ik het echt heel erg jammer dat ik haar geen borstvoeding gaf, maar kunstvoeding. Ik kwam erachter dat t toch nog mogelijk was om opnieuw de melkproductie op gang te brengen door heel veel te kolven en/of aan te leggen.
    Ik heb afgelopen zaterdag dus meteen een kolf gekocht en ben aan de slag gegaan! Beetje bij beetje kom de productie weer op gang, maar de hoeveelheid die ik kolf is nog heel weinig.. Ongeveer 20cc per kolfbeurt uit beide borsten en daar doe ik dan zeker 20 minuten over..
    Ik gebruik overigens de Medela Pump In Style Advanced omdat ik graag fulltime wil gaan/blijven kolven. Aanleggen heeft geen zin hier en ik wil dat gevecht ook niet meer aan, dus ik zal gewoon fulltime gaan kolven.

    Hopelijk is dit duidelijk zo, dan kan ik nu mijn vragen stellen ;)

    - Doe ik het goed op deze manier door elke 2 a 3 uur te kolven? En zal ik het altijd zo moeten blijven doen of kan ik op een gegeven moment als de productie helemaal op gang is wat meer tijd ertussen laten zitten?

    - Ik zorg er continu voor dat Yentle vlakbij me is als ik kolf, meestal geeft mijn man haar ondertussen de fles naast me. Ook zorg ik ervoor dat ik ontspannen ben, dat ik t warm heb en heb ik altijd een kop thee erbij.
    Zijn er eventueel nog andere dingen die ik kan doen om de melkproductie zoveel mogelijk te stimuleren?

    - Ik merk vrijwel niks van een toeschietreflex. Ik voel het wel, die prikkel, maar verder druppelt de melk er maar gewoon uit en voor zover ik weet hoort t er juist uit te spuiten als je een goede toeschietreflex hebt of niet?
    Zou ik eventueel baat kunnen hebben bij Syntocinon-spray?
    Of moet ik gewoon even geduld hebben en komt die goede toescheitreflex vanzelf als ik wat langer kolf?

    - Hoe lang zou het ongeveer moeten duren, met maximale inzet, om mn productie weer op gang te hebben? Ik heb voordat ik begon met kolven ongeveer 9 dagen niks meer gedaan wat borstvoeding betreft..

    - Heb je verder eventueel nog tips of adviezen voor me? :)


    Sorry dat het zo'n lang bericht is geworden, maar ik wil zo graag dat het gaat lukken allemaal, dat ik alle info/antwoorden goed kan gebruiken!

    Alvst heel erg bedankt! :)
     
  2. Rieneke

    Rieneke Actief lid

    26 mrt 2009
    352
    0
    0
    Hoi,

    Helaas, helaas, je vraag is door onze vakantie blijven liggen.
    Graag wil ik weten of je hem nog beantwoord wilt hebben of dat je ondertussen je informatie ergens anders vandaan hebt gehaald.

    Laat het maar even weten.
    Groeten Rieneke
     
  3. Kristel86

    Kristel86 VIP lid

    4 feb 2008
    8.631
    851
    113
    Vrouw
    Hoi Rieneke :)

    Geen probleem dat het wat langer duurde, vakantie is immers ook nodig ;)

    Ik heb inmiddels toch geprobeerd om Yentle aan de borst te krijgen en dat is afgelopen zaterdag gelukt!
    Ik moet wel voeden mbv een tepelhoedje omdat ze niet snapt wat ze met die tepel moet doen.. Waarschijnlijk doordat ze zoveel de fles al gehad heeft..
    MAAR, vanavond is het gelukt om haar te laten drinken zonder tepelhoedje! Maar dan alleen links, rechts snapt ze er niks van :(
    Het duurt heel lang voordat ze rechts een keertje goed hapt en dan zuigt ze 3x en dan stopt ze weer, laat ze los en gaat ze huilen.. En het wordt dan steeds moeilijker, totdat ik het dan zat ben.. :) En dat terwijl er dan al wel melk uitkomt.. :( Met het tepelhoedje deed ze rechts ook altijd al een stuk moeilijker en liet ze vaak los tijdens het drinken. Wat zou dit kunnen zijn? En wat zou ik eraan kunnen doen?

    Ik leg Yentle nu elke keer aan als ze honger heeft en laat haar drinken totdat ze niet meer wilt. Meestal heeft ze hierna nog steeds honger en dan voeden we haar bij met de fles, als het kan met afgekolfde melk, maar als ik dat niet heb met kunstvoeding.
    Ook kolf ik altijd na en daaruit blijkt dat ze mn borsten nooit leegdrinkt? :(
    Dat is toch niet goed of maakt dat niet uit? En wat kan ik eraan doen om ervoor te zorgen dat ze sowieso de eerste borst wel leegdrinkt?

    En is het wel slim om haar te blijven bijvoeden met de fles, of zou het slimmer zijn om haar op een andere manier bij te gaan voeden zodat ze dus de fles 'afwent' zeg maar?

    Alle tips zijn welkom! :)
     
  4. Rieneke

    Rieneke Actief lid

    26 mrt 2009
    352
    0
    0
    Jeetje wat ontzettend goed zeg!!
    Bravo, bravo.

    Je bent goed op weg.
    Wat je nog kunt doen is het volgende:
    - Borstvoedingshulpset gebruiken. Google er eens op, kan zeker goed helpen bij jullie!
    - Nakolven als ze gedronken heeft
    - neusspray gebruiken
    - je zou eens kunnen overwegen om een consult bij een lactatiekundige te nemen. Hier kun je rustig je verhaal vertellen en kun je met haar een plan van aanpak maken. Er zijn namelijk ook medicijnen die je productie sterk kunnen verhogen, maar daar moet je je echt in laten begeleiden.
    Veel vrouwen vinden het heel fijn om een goed plan van aanpak te hebben met reele verwachtingen enzo.
    Overigens vergoeden steeds meer zorgverzekeraars een consult bij een lactatiekundige

    Stel gerust meer vragen.
    Groeten Rieneke
     

Deel Deze Pagina