Mijn zoontje wordt volgende maand zes. Ik vroeg me opeens af wanneer het gebruikelijk is om zakgeld te geven. En hoeveel? Wanneer zijn jullie hiermee begonnen? Wat doen ze van het zakgeld (sparen, snoep kopen, enz)?
wij zijn er bij de oudste (en daarom ook de jongste) 6 weken geleden mee begonnen. De jongste van 5,5 kan er nog niet heel veel mee. Ziet het te gemakkelijk - kan nog niet zo goed rekenen etc. Voor de oudste is het nu wel tijd, nu ze 8 is; ze snapt, spaart bewust, leert dat niet alles gratis is (en noemt overal heel hardop in de winkel de prijs van - jee dat is duur he mam??!) . 8 jarige krijgt: 1,20 5,5 jarige: 0,80 (stappen in gedachten: 0,80 naar 1,- naar 1,20 , naar 1,50 naar 2 euro in groep 8 misschien..) ze heeft een deel vrij - en een deel sparen. Dat hebben we afgesproken, maar nog niet helemaal goed in het vat gegoten zeg maar. Snoep kopen mag, opeten in overleg. In de praktijk vind ik het moeilijk loslaten en geef toch regelmatig aan dat ik dingen niet echt een goed idee vind. Soms geef ik toe uiteindelijk - soms niet . Oudste spaart nu voor een zeemeerminnenstaart voor in het zwembad. Jongste kan het niet overzien nog.
Bij de oudste zijn we er begin groep 3 mee begonnen. Krijgt nu 1 euro. Dadelijk start groep 4 komt er iets bij.
Hier zijn we met de zesde verjaardag begonnen met een euro per week. Hij mag in principe zelf beslissen wat hij ermee doet (al proberen we soms wat te sturen ). Toevallig heeft hij gisteren een grote doos lego gekocht, waar hij een half jaar voor gespaard heeft.
Wij doen nog niet aan zakgeld We hadden het er laatst wel over , om hiermee te starten Mijn stiefdochter krijgt wel zakgeld bij haar moeder Ze is 8 en krijgt elke week 8 Persoonlijk Vind ik dit te veel, ze heeft ook geen weet van waarde van geld, Toen ze op haar verjaardag5 kreeg van een kindje was haar reactie "zo das niet veel bij mama krijg ik elke week wel 8,-!" Schaamde me kapot!
Oudste is bijna zes maar krijgt nog geen zakgeld. Wel krijgt ze soms wat centjes als ze helpt met klusjes.
HIer krijgen ze 2 euro per week. Ze mogen zelf weten wat ze ermee doen, maar eigenlijk sparen ze alles. Er wordt nooit snoep oid voor gekocht
zoontje krijgt 50cent vanaf 3,5 jaar. hij spaart het. met zijn spaar geld kocht hij vorige week een kittentje met spullen. 75euro! met de rest van zijn geld gaan we een rekening openen. hij begon met sparen voor zijn huis in de toekomst. nog steeds 50 cent per week. maar hij vergeet het ook vaak dus hij krijgt niets of soms vraagt hij dubbel als hij een week vergeten heeft. hij moet dus zelf er aan denken.
Volgens mij is dit onderwerp pas nog voorbij gekomen. Mijn dochter krijgt vanaf groep 2/6jaar zakgeld: 1 per week. Dit hebben we ingevoerd, omdat ze steeds vroeg 'Mag ik dit? Mag ik dat?' Nu zeg ik: koop maar van je zakgeld. Laatst heeft ze verhoging gehad: 1,50 per week. Voor duidelijke informatie kun je kijken op de site van het Nibud. https://www.nibud.nl/consumenten/zakgeld/
Dank voor jullie antwoorden. Hij gaat nu naar groep 3. Ik denk dat ik er nu mee ga beginnen en dan start met 50 cent per week.
Mijn 5 jarige krijgt sinds ze 5 is 0,50 per week. De oudste van 7 sinds hij 7 is 1 euro per week (daarvoor dus ook 0,50). Ze mogen er van kopen wat ze willen behalve snoep.
De oudste krijgt sinds haar 6e verjaardag 1,- per week. Daarvan gaat 50 cent in haar portemonnee en 50 cent in de spaarpot. Ze heeft nog maar één keer iets van haar portemonnee-zakgeld gekocht, momenteel spaart ze dat dus eigenlijk ook
Hier krijgen ze het vanaf 4 jaar. We zijn begonnen met 50 cent. De jongste (4) krijgt nu 50 cent, de oudste (7) een euro. Ze mogen er mee doen wat ze willen, maar als ze snoep willen kopen (gebeurt niet vaak en als ze het willen is het vaak iets 'bijzonders'), dan raad ik ze dat wel af. Willen ze het toch, dan mogen ze het (moeten ze er wel zelf aan denken hun zakgeld mee te nemen en dat doen ze maar zelden voor andere dingen wil ik het wel eens voorschieten, maar voor snoep niet ).
dochter krijgt het sinds ze 6 is geloof ik.. begonnen met 50 cent per week soms wat meer als we geen muntjes van 50 cent hadden. nu met 9 2 euro per week. ze spaart het meestal op voor het een of het ander omdat ze dat zelf wil. ze moet er trouwens wel wat voor doen.. kleine klusjes in het huishouden bijv..