Baby en kind

Hoeveel zakgeld geef jij aan je kind?

Hoeveel zakgeld geef jij aan je kind?
Hoeveel zakgeld geef jij aan je kind?

Omgaan met geld, niet voor iedereen is dat makkelijk. Dat moet je leren. Zakgeld is een goede manier om kinderen op jonge leeftijd te leren om te gaan met geld. Maar hoe leer je ze dat? Hoeveel zakgeld geef je en op welke leeftijd begin je hiermee?

Vanaf welke leeftijd?

Jonge kinderen hebben vaak nauwelijks besef van de waarde van geld. Drie muntjes van 10 cent is in hun beleving meer waard dan 1 muntje van een euro. Een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld is 6 jaar. Ze zijn dan oud genoeg om de verschillende muntjes te herkennen en kunnen ook de waarde van muntjes bij elkaar optellen. Hou er op deze leeftijd wel rekening mee dat sparen vaak nog niet lukt. Het geld wordt makkelijk uitgegeven.

Hoeveel geef je?

Natuurlijk bepaal je zelf hoeveel zakgeld je geeft, maar de bedragen in onderstaande tabel kunnen je een indicatie zijn. De bedragen een gemiddeld bedrag per week voor een kind dat naar de basisschool gaat.

Leeftijd                  Bedrag
5 jaar                       €0,50
6 jaar                       €1 – €1,40
7 jaar                       €1 – €2
8 jaar                       €2
9 jaar                       €1,10 – €2
10 jaar                     €2 – €2,30
11 jaar                      €2 – €2,30
12 jaar                      €2,30 – €3

Vanaf het moment dat je kind naar de middelbare school gaat wordt het zakgeld vaak verhoogd. Veel pubers moeten daar bijvoorbeeld snacks op school, make-up, een telefoonabonnement of het uitgaan van betalen. Opvallend is dat bij deze groep het zakgeld meestal per maand wordt gegeven.
Leeftijd                Bedrag
12 jaar                   €15 – €20
13 jaar                   €15 – €20
14 jaar                   €18 – €20
15 jaar                   €20 – €22
16 jaar                   €20 – €25
17 jaar                   €22 – €26
18 jaar                   €25 – €30

Bron: Nibud

Afspraken

Maak duidelijke afspraken over het zakgeld.
Wanneer krijgt je kind zakgeld? Iedere week, iedere maand? Belangrijk is om het geld op de afgesproken dag te geven en daar niet van af te wijken. Op die manier leren ze het geld te verspreiden over de afgesproken termijn.
Geef jij het geld contant of maak je het over naar de bankrekening van je kind? Jonge kinderen krijgen het zakgeld meestal contant. Tegen het einde van de basisschool of aan het begin van de middelbare school hebben veel kinderen een eigen bankrekening. Vanaf dat moment kan het overgemaakt worden en kan je kind het met zijn eigen pinpas van zijn rekening halen.
Maak samen duidelijke afspraken wat er met het geld gedaan moet worden. Moet je kind (kleine) cadeautjes of lekkernijen zelf betalen? Mag je kind al het geld vrij besteden? Sommige ouders geven aan dat hun kind een deel van het zakgeld moet sparen en het andere deel vrij mag besteden.

Zakgeld is geen salaris, maar een leermiddel.

Het doel van zakgeld is kinderen te leren met geld om te gaan zonder dat hier voorwaarden aan verbonden zijn. Gebruik het niet als straf of beloning. Je wilt je kind leren dat je het geld maar 1 keer uit kan geven, dus op = op. Probeer niet te snel wat extra geld te geven. Fouten maken hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Leg aan je kind uit wat hij volgende keer anders kan doen.

Spaartips voor kinderen

Heeft je kind (nog) geen bankrekening, dan is een spaarpot een leuke manier om te sparen. Hoe zwaarder, hoe beter! Dit motiveert echt.
Vraag je kind waar hij voor wil sparen. Als je een doel hebt is het makkelijker om het geld niet uit te geven. Je kan ook een ‘spaarmeter’ maken. Iedere keer als je kind geld in zijn spaarpot doet kan hij de meter verder inkleuren tot de meter vol is en het volledige bedrag gespaard is.
Om het sparen iets te versnellen kan je kind eenvoudige klusjes doen om wat extra geld te verdienen. Mama een keertje helpen met stofzuigen of de bladeren in de tuin harken voor een euro.

Kleedgeld

Het moment dat je kind naar de middelbare school gaat kan een volgende stap zijn in de financiële opvoeding van kinderen; kleedgeld. Kleedgeld is afgesproken bedrag dat je (vaak) maandelijks aan je kind geeft. Van dit geld koopt hij zelf kleding. Soms moet de hele garderobe gekocht worden, soms betalen ouders de jassen en schoenen nog wel.
Wil je nog graag controle hebben over de kledingkeuze? Dan kan je voorstellen om samen met je kind een dagje te gaan winkelen. Zo kunnen jullie overleggen welke kleding er gekocht wordt. En het is nog gezellig ook!

Gemiddeld krijgt een scholier 50 euro per maand kleedgeld. Eventueel kunnen ze het kleedgeld aanvullen met een bijbaantje. Heeft je kind moeite met budgetteren? Kijk dan eens naar de kleedgeldschema van het Nibud.