Baby en kind

De bof

De bof
De bof
De bof (parotitis epidemica) wordt ook wel dikoor genoemd. Het wordt veroorzaakt door het paramyxovirus virus en is een zeer besmettelijke kinderziekte. Meestal worden kinderen tussen de 5 en de 9 jaar besmet, maar ook volwassenen kunnen nog de bof krijgen. Een op de drie kinderen die besmet raakt, krijgt helemaal geen ziekteverschijnselen.

Symptomen van de bof

De bof begint vaak met (lichte) koorts, hoofdpijn en verminderde eetlust. Daarnaast kunnen klachten als spierpijn en vermoeidheid voorkomen. Na een aantal dagen worden een of beide wangen dik. Deze zwelling ontstaat door een ontsteking in de speekselklier. Hierdoor kan je kindje flinke pijn krijgen bij het slikken, kauwen en openen van de mond. Na een week nemen de klachten weer af.

Besmetting

Het virus verspreidt zich via speekseldruppeltjes, bijvoorbeeld door niezen en hoesten. Maar ook via speelgoed en handen. Je kind is al besmettelijk voordat de eerste symptomen zich aandienen. Twee tot drie weken na de besmetting ontstaan meestal de eerste symptomen.

Complicaties

Over het algemeen is de bof een onschuldige kinderziekte. Toch zijn er enkele gevallen bekend waarbij de bof heeft geleid tot ernstige complicaties, zoals hersenvliesontsteking, ontsteking van eileider of testikel, blindheid of doofheid. Een ontsteking aan de eileider of testikel kan weer leiden tot onvruchtbaarheid. Dit is ook de reden dat de Nederlandse overheid heeft besloten de bof op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Behandeling

Wanneer je kindje de bof heeft, is het belangrijk dat het voldoende drinkt. Hierdoor raakt je kindje niet uitgedroogd. Verder is rust erg belangrijk. Er zijn geen medicijnen tegen de bof. Laat je kind goed uitzieken. Krijgt het te veel last van pijn of koorts, dan kun je hem of haar een paracetamol geven.