Baby en kind

Help! Mijn kind heeft hoofdluis!

Help! Mijn kind heeft hoofdluis!
Help! Mijn kind heeft hoofdluis!
Het begint vaak met een vervelende kriebel tussen je haar. Zo’n verschrikkelijk gevoel dat je absoluut niet kunt negeren. Dus je krabbelt er lustig op los. Het gevolg? Een kapsel dat alle kanten op staat en waar de kleine beestjes welig in tieren. Welkom in de wereld van de hoofdluis.

Op het schoolplein wordt het onderwerp af en toe voorzichtig aangesneden. Met wat schaamte, omdat nu jouw kind toch echt aan de beurt is. Hoofdluis is nog steeds een onterecht taboe-onderwerp. De oorzaak daarvan ligt in het feit dat veel mensen nog steeds denken dat hoofdluis veroorzaakt wordt door een vieze hoofdhuid. Maar niets is minder waar. Hoofdluis kan bij iedereen voorkomen, onafhankelijk van de hygiëne op het hoofd. Het kleine beestje is namelijk dol op alles wat haar is, en breidt zich onder de ideale omstandigheden dan ook in rap tempo uit. Met als gevolg dat de hoofdluiskolonie binnen no time door de hele school tiert.

Wat is hoofdluis?

Een hoofdluis is een klein insectje dat specifiek op de hoofden van mensen leeft. De kleine beestjes zijn altijd op zoek naar een warme omgeving, waar ze op hun gemakje lekker hun buikje vol kunnen eten. Omdat luizen leven van mensenbloed, is de hoofdhuid een prima plek om te vertoeven. Zodra de hoofdluis op je hoofd zit, boort hij met zijn kleine angeltje een minuscuul gaatje in je hoofd. Hierdoor zuigen ze het bloed op dat ze nodig hebben om te overleven. Een volwassen luis wordt ongeveer 3 mm lang en is zandkleurig of zelfs bijna zwart. Wanneer de hoofdluis net bloed heeft opgezogen kleurt hij rood.

Eitjes, neten en luizen

Wanneer de hoofdluis het naar zijn zin heeft op je hoofd, vermenigvuldigen de beestjes zich razendsnel. Zo legt een vrouwelijke hoofdluis elke dag wel vier tot acht eitjes. We noemen deze eitjes ook wel neten. Deze neten worden met een soort lijm vlak boven de hoofdhuid stevig aan de haren vastgemaakt. Na ongeveer een week ontpoppen de eitjes zich tot nieuwe luizen. Een hoofdluis is na ruim een week volwassen. Dat betekent dat de vrouwelijke luis vanaf die tijd ook weer zelf eitjes kan gaan leggen. Dus hoe langer de luizen op je hoofd zitten, hoe sneller ze zich vermenigvuldigen.

Hoe herken ik hoofdluis?

Hoofdluis herken je vooral door de jeuk op je hoofd. Op het moment dat je huid begint te kriebelen, is het eigenlijk al te laat. De jeuk ontstaat namelijk pas als er al meerdere luizen op het hoofd zitten.

Controle hoofdluis

Gelukkig zorgen steeds meer scholen voor een regelmatige luizencontrole. Daardoor kun je eventuele luizen al in een vroeg stadium opsporen en bestrijden. Wanneer je het haar van je kind zelf wilt controleren, dan kun je dit het beste doen met een speciale luizenkam. Je kunt deze bij de drogist of apotheek halen. Kam het haar goed uit boven de wasbak of een stuk keukenpapier. Wanneer je kind besmet is, zullen de luizen bij het uitkammen op de lichte ondergrond vallen.

Luizenzakken

Besmetting met hoofdluis treedt niet alleen op door direct contact met haar. Ook de jassen aan de schoolkapstok kunnen een bron van besmetting vormen. Om deze vorm van besmetting te voorkomen, kun je gebruik maken van speciale luizenzak. Deze luizenzakken zijn gemaakt van polypropeen, een stof waar luizen absoluut niet doorheen komen. Door de jas van je kind hier dagelijks in te doen, bescherm je de jas van je kind tegen besmetting. Goede luizenzakken zijn onder andere te koop bij Bulbby. Het is niet bewezen dat een luizencape of luizenzak de verspreiding van hoofdluis voorkomt, maar baat het niet, dan schaadt het niet.

Behandeling tegen hoofdluis

Wanneer jouw kind luizen heeft, is het allereerst belangrijk de school of het kinderdagverblijf in te seinen. Zo kunnen andere ouders hun kinderen ook controleren op luizen. Het kan namelijk zo zijn dat de bron van besmetting niet bij jouw kind ligt. Het is daarom belangrijk dat de besmetting zo grondig mogelijk wordt aangepakt.

De behandeling bestaat uit bestrijden van de hoofdluis en het voorkomen van herbesmetting. Allereerst is het belangrijk om het haar van je kind in elk geval twee weken twee keer per dag door te kammen met een metalen luizenkam. De fijne pinnen van deze kam zorgen ervoor dat elke neet op het haar meegenomen wordt. Juist de kleine, bijna onzichtbare neten zorgen namelijk voor een nieuwe bron van besmetting. Zorg dat je goed vanaf de hoofdhuid kamt, want ook op de hoofdhuid kunnen zich nog luizen en neten bevinden. Je kunt de luizen en neten opvangen in de wasbak of op keukenpapier. Wanneer de kammethode niet het gewenste resultaat oplevert, kun je je kind behandelen met Prioderm anti-luizenshampoo of XTLuis lotion. Deze shampoo is gewoon verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Voor meer informatie over hoofdluis en bestrijding van hoofdluis kun je terecht op de website van Zorgwijzer.

Kan mijn kind naar school of naar de crèche?

Wanneer je kind hoofdluis heeft, kan het gewoon naar school of naar de opvang. Wel is het belangrijk om het te melden op school, de sportclub of bij het kinderdagverblijf. Behandel je kind zo snel mogelijk en zorg dat het haar tijdens de periode waarin je kind hoofdluis heeft, zoveel mogelijk bij elkaar gebonden is. Zo voorkom je nieuwe besmettingen.