Baby en kind

Koemelkallergie

koemelkallergie
koemelkallergie
De eerste maanden na de geboorte krijgen de meeste kindjes borstvoeding. Na deze belangrijke maanden, gaan de meeste baby’s vaak stapsgewijs over op flesvoeding. Normaal gesproken gaat deze overgang geleidelijk, en went je kindje langzaam aan de nieuwe voeding. Maar soms reageert je kindje onverwacht vervelend op de nieuwe voeding; het krijgt last van krampjes, diarree en gaat overmatig veel huilen. In dat geval kan het zijn dat je kindje last heeft van zogenaamde koemelkallergie.

Koemelkallergie ontstaat doordat het immuunsysteem van je baby overmatig reageert op het eiwit dat in koemelk zit. Doordat het maagdarmkanaal van je kindje nog niet is volgroeid, ziet het afweersysteem van je kindje het eiwit als een schadelijke stof en probeert het daarom uit alle macht uit het lichaam van je kindje te houden. Deze reactie kan voor milde tot ernstige symptomen zorgen. Vaak zijn er verschillende organen bij zo’n reactie betrokken. Je kunt daarbij denken aan de huid, het maag-darmkanaal en/of de luchtwegen.

Wanneer ontstaat koemelkallergie?

Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij kinderen onder een jaar. En dat is niet zo gek, want je kindje komt juist in die tijd het meest in aanraking met de eiwitten uit koemelk. Deze allergie kan al ontstaan tijdens de borstvoedingsperiode. Omdat de moeder koemelk drinkt, komt het kindje door de borstvoeding al in aanraking met de eiwitten. Vaak heeft je kindje in die tijd slechts last van milde symptomen. Wanneer je kindje overgaat op flesvoeding, zullen de symptomen ernstiger worden.

Symptomen koemelkallergie

De symptomen van koemelkallergie zijn erg uiteenlopend. Zo kan je kindje last krijgen van overmatig spugen, diarree, darmkrampen, huiduitslag of zelfs ademhalingsproblemen. Omdat de symptomen zo uiteenlopen is het soms lastig vast te stellen of je kindje last heeft van een koemelkallergie.

Hoe weet ik of mijn kindje koemelkallergie heeft?

De beste manier om erachter te komen of de symptomen van je kindje komen door koemelkallergie is een allergie- of bloedtest. Hoewel artsen vaak terughoudend zijn met deze testen bij kinderen tot een jaar, is het toch goed om bij twijfel op je strepen te staan. Onzekerheid over de klachten die je kindje heeft, is vaak nijpend. Bovendien kun je bij een positieve uitslag, concrete stappen ondernemen om de symptomen bij je kindje tegen te gaan. Je kunt voor een allergietest terecht bij een kinderarts, eventueel met specialisatie gastro-enterologie of allergologie. Voor een eerste indicatie kun je ook een test doen op www.koemelkallergie.nl. Let wel op; de uitslag van deze test is slechts een indicatie en géén diagnose.

Wat kan ik doen tegen koemelkallergie?

Koemelkallergie heeft meestal te maken met genetische aanleg. Als ouders last hebben van een allergie, heeft het kindje 80% kans om ook een allergie te ontwikkelen. Koemelkallergie is niet te genezen. Wel kan je kindje de allergie in de loop van de jaren overgroeien. Wanneer er bij je kindje koemelkallergie wordt vastgesteld, is het allereerst belangrijk dat je kindje niet meer in aanraking komt met het allergeen eiwit. Omdat de meeste flesvoedingen eiwit bevatten, zijn er speciale dieetvoedingen ontwikkeld voor kinderen met een allergie. Je kunt hierbij denken aan gehydrolyseerde voeding of aminozuurvoeding. Bij gehydrolyseerde voeding worden de eiwitketens door bewerking in stukjes geknipt, waardoor het lichaam van je kindje de eiwitten niet meer herkend als bedreiging. Je kindje zal na het starten met de voeding binnen 14 dagen klachtenvrij zijn. Mocht de overgang naar deze voeding niet voldoende zijn, dan kun je overstappen op de zogenaamde aminozuurvoeding. Deze voeding bestaat niet uit melkeiwitketens, maar is gemaakt van eiwitten in hun eenvoudigste vorm, de aminozuren. Deze bouwstenen van eiwitten zijn zodanig opgebouwd, dat het lichaam van je kindje hier niet allergisch op kan reageren. Een voorbeeld van aminozuurvoeding is Neocate van Nutricia. Deze voeding is speciaal ontwikkeld voor kinderen met een koemelkallergie of meervoudige voedselallergie. Je kunt Neocate niet zomaar in de winkel kopen. Het moet worden voorgeschreven door een arts of diëtist.

Sojamelk of geitenmelk

Sojamelk en geitenmelk zijn overigens niet geschikt als alternatieve voeding voor allergische kinderen onder een jaar. Eiwit in geitenmelk lijkt sterk op het eiwit in koemelk, waardoor de kans groot is dat je kindje alsnog een allergische reactie krijgt. Kinderen met een allergie voor koemelk beginnen overigens, net als andere kinderen, tussen vier en zes maanden met eerste hapjes, zoals fruit- en groentehapjes of brood.