Klachten
Meestal hebben kinderen niet veel last van een liesbreuk en zie je alleen de zwelling. Sommige kinderen voelen een brandering, zeurend gevoel, zijn wat misselijk en braken. Als je kind een zwelling in de liesstreek heeft en huilerig is, niet goed drinkt, last heeft van misselijkheid, koorts en een opgezwollen buik heeft, kan het duiden op een beklemde liesbreuk. Dan moet er direct geopereerd worden. Neem dan dus contact op met je huisarts.
Behandeling
Een liesbreuk geneest niet vanzelf en zal geopereerd moeten worden. Gelukkig is het een redelijk simpele ingreep. Bij de operatie wordt er een kleine snede van 3 tot 5 cm. boven de lies gemaakt. De chirurg brengt een gedeelte van de buikinhoud weer terug in de buikholte en verwijdert de uitstulping van het buikvlies. De wond wordt onderhuids gesloten met oplosbare hechtingen, deze hoeven later dus niet verwijderd te worden. De operatie vindt plaats onder algehele narcose, in dagbehandeling. Je kind mag dus waarschijnlijk dezelfde dag weer naar huis.
Complicaties
Een liesbreuk is ondank dat het een kleine ingreep is, toch een operatie. Met het risico op complicaties. Neem altijd even contact op met de behandelend arts als je je zorgen maakt, de wond begint te bloeden, gaat ontsteken of als de plek waar geopereerd is flink opzwelt.