Baby en kind

Wanneer wordt mijn kindje zindelijk?

Wanneer wordt mijn kindje zindelijk
Wanneer wordt mijn kindje zindelijk
In het begin is het schattig; die kleine volgeplaste luiertjes. Je kijkt er vertederd naar en verschoont ze met liefde. Maar naarmate je kindje ouder wordt, verlang je er steeds meer naar dat jouw kindje gewoon zelf naar het toilet gaat. Maar daarvoor moet het eerst goed zindelijk zijn. Hoe help je je kindje daarmee? En zijn er manieren om de zindelijkheid van je kindje een klein duwtje in de rug te geven?

Als eerste is het belangrijk om te stellen dat elk kind zich ontwikkelt in zijn eigen tempo. Dat betekent dat je veel stapjes in de ontwikkeling van je kindje niet kunt forceren. Een peuter doet iets wanneer hij er echt aan toe is. Datzelfde geldt voor zindelijkheid. Je kunt een kindje al vanaf zijn tweede verjaardag trouw op het potje zetten, maar dat garandeert niet dat hij ook snel zindelijk wordt. Zeker bij jongetjes heeft dit vaak wat extra tijd nodig.

Fysieke ontwikkeling

Om zindelijk te kunnen worden, moeten de bekkenbodemspieren van je kindje voldoende ontwikkeld zijn om plas en poep op te houden. Vaak is dit rond tweejarige leeftijd het geval. Je kindje voelt vanaf deze leeftijd ook zelf dat het naar het toilet moet. Daarnaast moet je kindje ook cognitief toe zijn aan deze stap. Het is natuurlijk best spannend om op zo’n potje te gaan zitten en je behoefte te doen terwijl iedereen om je heen dartelt. Je kunt de zindelijkheid van je kindje stimuleren door een veilige omgeving te creëren, waar het op eigen tempo kan en mag leren.

Dwing je kind niet!

Zoals al eerder gezegd moet je kindje zowel lichamelijk als cognitief toe zijn aan de volgende stap in zijn ontwikkeling. Dwing je kindje daarom nooit om op een potje te zitten of een plasje te doen. Als je hem dwingt, forceer je hem en kan dit leiden tot angst voor poepen en plassen. Daarmee ben je nog veel verder van huis.

Zorg voor een veilige omgeving

Om je kindje te stimuleren zijn behoefte op het potje te doen, is het belangrijk dat je zorgt voor een ontspannen en veilige omgeving. Zo kun je het potje gewoon eens midden in de kamer zetten, om mee te spelen. Daarnaast is het helemaal niet erg als hij toekijkt terwijl je andere zoon of dochter een bezoekje aan het toilet brengt. Zo leren ze dat het heel normaal is om op die grote pot te gaan zitten en dan ook nog iets te doen.

Maak het toiletbezoek een feest!

Wanneer je kindje gewend is aan het potje of het toilet, zal het vanzelf een keertje willen proberen. De eerste keer op zo’n grote pot kan best eng zijn. Zorg daarom voor een comfortabel zitverkleinertje, waar je kindje stevig op kan zitten. Een paar boekjes in het toilet kunnen ook goed helpen. Zo kan je kindje lekker ontspannen en wordt het toiletbezoek een feest.

Misschien helpt de stickerkaart

Als je kindje de 3 jaar gepasseerd is, is het oud genoeg om zindelijk te worden. Bovendien nadert de tijd dat het naar school gaat, en dan is het belangrijk dat het zijn behoefte netjes op het toilet kan doen. Omdat sommige kindjes het wel makkelijk vinden als ze verschoond worden, zullen ze weinig moeite doen om zindelijk te worden. Je kunt deze kindjes stimuleren met een stickerkaart. Je kunt op internet talloze plaskaarten en beloningskaarten vinden. Het is overigens wel belangrijk dat je deze consequent inzet, en je peuter duidelijk vertelt wanneer hij wel of geen sticker ontvangt. Zo kan je kindje bijvoorbeeld een sticker krijgen voor elke keer dat hij succesvol naar het toilet is gegaan. Geef hem altijd een stevig compliment als het is gelukt. Kinderen zijn erg gevoelig voor complimenten, en elk compliment voelt voor je kindje als een grote beloning.