Het klinkt misschien een beetje gek; maar een kindje hebben betekent niet alleen plezier. Het vraagt ook veel verantwoordelijkheid. En geld. Veel geld. Er is in de loop van de tijd veel onderzoek gedaan naar de kosten die het hebben van een kindje met zich meebrengt.
Wat kost een kind
Een van de bureaus die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de kosten van een kindje, is het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Uit dit onderzoek kwam naar voren dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Je kunt dit dus eenvoudig op jezelf toepassen. Wanneer je je eigen besteedbaar (gezins)inkomen wilt uitrekenen, moet je gewoon alle inkomsten bij elkaar optellen. Dus ook het vakantiegeld, de kinderbijslag en de toeslagen van de belastingdienst. Dat bedrag deel je door honderd en doet dat keer het aantal procenten dat hierboven genoemd is.
De grootste kosten van het hebben van een kindje zitten vooral in:
- minder werken (en dus een lager inkomen)
- meer boodschappen (vooral luiers en voeding)
- hoger water- en energieverbruik
- kosten van kinderopvang
- eenmalige kosten, zoals de uitgaven voor een nieuwe babyuitzet
Extra kosten
Daarnaast moet je ook al tijdens je zwangerschap rekening houden met extra kosten. Zo moet je bijvoorbeeld geld besteden aan positiekleding. Ook moet je soms je voedingspatroon aanpassen, wat meer geld kan kosten. Volgens het Voedingscentrum is het in principe niet nodig om meer te eten. Als je borstvoeding geeft, heb je wel extra energie en voedingsstoffen nodig. Je kunt dan uitgaan van extra kosten van ongeveer 1 euro per dag. Als je kunstvoeding gebruikt, ben je een stuk duurder uit.
Kosten babyuitzet
Op de website van het NIBUD vind je meer informatie over de kosten die het krijgen van een baby met zich meebrengt.
Kosten besparen
Niet alle babyspullen hoef je al voor de geboorte in huis te hebben. Zo kun je de box en de kinderstoel best later aanschaffen. Op die manier spreid je de kosten een beetje. Je kunt ook overwegen om spullen van vrienden of familie over te nemen, of tweedehands aan te schaffen. Vaak krijg je tijdens de kraamtijd babykleding cadeau. Om de kosten te drukken, kun je daarom zelf wachten met kleertjes kopen tot je kindje ze echt nodig heeft.