Baby en kind

Werkt dat: Rust, Reinheid en Regelmaat?

Rust, reinheid en regelmaat
Rust, reinheid en regelmaat
Waarschijnlijk heb je er al weleens van gehoord; de drie belangrijkste woorden in de opvoeding van je kindje: Rust, Reinheid en Regelmaat. Klinkt leuk natuurlijk. Maar waar komen die drie woorden eigenlijk vandaan? En zijn ze daadwerkelijk zo belangrijk als het gaat om de opvoeding van je kindje?

Als je een kindje krijgt, doe je natuurlijk je uiterste best om zo goed mogelijk voor je kindje te zorgen. Je leest over opvoeding, struint het internet af naar informatie en zoekt andere moeders op om samen uitgebreid te kletsen over de opvoeding van jullie kinderen. Prachtig natuurlijk. Maar wat zeggen professionals over opvoeden? En wat werkt eigenlijk wel, en wat werkt niet in de opvoeding?

Waar komen rust, reinheid en regelmaat vandaan?

Er zijn in de loop van de jaren talloze boeken geschreven, over de opvoeding van onze kinderen. In deze boeken vertellen talloze pedagogen en psychologen hoe wij het best voor onze kinderen kunnen zorgen. In de jaren rond de oorlog ontstond voor het eerst de term ‘rust, reinheid en regelmaat’. In deze tijd waren de gezinnen vaak groot en golden er strenge regels. Door rust, reinheid en regelmaat toe te passen, zorgde men voor structuur en hygiëne in het gezin.

Dr. Spock

In de loop van de jaren zestig dook er echter een andere visie op. De beroemde opvoedgoeroe dr. Spock beweerde dat we onze kinderen meer vrijheid moesten geven, wat meer moesten verwennen en minder waarde moesten hechten aan de strenge regels van rust, reinheid en regelmaat. De kritiek op deze manier van opvoeden was echter dat steeds minder ouders grenzen durfden te stellen aan hun kinderen en ze te veel verwenden.

Rust, reinheid en regelmaat

Toch heeft de tijd bewezen dat die rust, reinheid en regelmaat helemaal zo gek niet is. Zo heeft je kindje genoeg rust nodig om alle prikkels van buitenaf te verwerken en rustig te kunnen ontwikkelen. Daarnaast is een schone en opgeruimde omgeving nodig om gezond te blijven. Ook betekent regelmaat uiteindelijk niks anders dan structuur, wat op zijn beurt weer zorgt voor een veilige en geborgen omgeving.

Opvoeden zoals bij jou past

Hoewel alle boeken en adviezen best verrijkend kunnen zijn, gaat het er uiteindelijk om dat je je kindje opvoedt op een manier die bij jou én je kindje past. Het ene kindje heeft nu eenmaal meer structuur nodig dan het andere. Volg vooral je hart en zorg voor voldoende grenzen. Je zult zien, dat dat uiteindelijk de beste manier is om je kindje op een liefdevolle manier groot te brengen.