Bevalling

Het verliezen van de slijmprop

Het verliezen van de slijmprop
Het verliezen van de slijmprop
Voor iedere vrouw begint de bevalling anders; bij de één begint deze met het breken van de vliezen, en bij de ander met weeën of juist met het verlies van de slijmprop. De slijmprop is niet echt een prop maar dik slijm dat naar buiten komt samen met wat bloed. De slijmprop is een taai, glazig propje van twee tot drie centimeter. Het doet geen pijn als je de slijmprop verliest.

Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door een zogenaamde slijmprop. Dit is een stukje weefsel, dat eigenlijk als een soort stop op je baarmoeder functioneert. Op die manier kunnen er geen bacteriën of andere schadelijke stoffen bij je kindje komen. Deze slijmprop blijft zitten totdat de bevalling op gang komt; zo gauw je baarmoedermond ontsluit, dus wijder wordt om je kindje door te laten, valt de slijmprop uit de baarmoedermond. Je zult dan een klein slijmerig sliertje of propje in je ondergoed vinden. Vaak zitten er in dat propje ook wat roze of rode bloedstreken. Dit is heel normaal. Je moet pas aan de bel trekken, als je meer dan twee theelepels helderrood bloed verliest. Dit kan het teken zijn van een bloeding die zo snel mogelijk behandeld moet worden.

Het kan ook zijn dat het propje niet in een keer, maar in gedeelten uit je baarmoedermond verdwijnt. Waarschijnlijk merk je dan het verlies van de slijmprop niet eens op.

Wanneer verlies je de slijmprop?

Het is niet duidelijk hoe lang je voor de bevalling de slijmprop verliest. Sommige vrouwen verliezen hem al vroeg in het laatste trimester van hun zwangerschap. Dit komt omdat de baarmoedermond bij hen al een beetje open gaat staan, onder invloed van de druk die de baby uitoefent op de baarmoedermond. Andere vrouwen verliezen de slijmprop pas als de bevalling al begint. Er kunnen dus weken tussen het verlies van de slijmprop en de bevalling zitten.

Kwetsbaarheid

Wanneer je de slijmprop eenmaal hebt verloren, hoef je niet meteen de verloskundige te bellen. Het kan immers nog een tijd duren voordat de bevalling daadwerkelijk begint. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de kwetsbaarheid van je baarmoeder; door het verlies van de slijmprop wordt je baarmoeder niet meer direct afgeschermd voor schadelijke invloeden van buitenaf. Het is daarom verstandig om heftige vrijpartijen even achterwege te laten.

Wanneer je de slijmprop meer dan twee weken voor de uitgerekende datum verliest óf wanneer het verliezen van de slijmprop gepaard gaat met het verlies van (veel) helderrood bloed, kun je het best contact opnemen met de verloskundige of arts, om zeker te weten wat er precies aan de hand is.