Bevalling

Zelfhypnose tijdens de bevalling

Zelfhypnose tijdens de bevalling
Zelfhypnose tijdens de bevalling
Een bevalling doet pijn. En daar kun je flink tegenop zien. Je weet misschien niet zeker of je het wel kan en of alles wel goed gaat. Een goede voorbereiding kan je helpen om al vroeg te leren omgaan met deze onzekerheid en pijn. Door het aanleren van zelfhypnose, kun je leren vertrouwen op je intuïtie en daardoor op een efficiënte manier leren omgaan met je pijn.

Het klinkt misschien eng, maar het tegendeel is waar. Zelfhypnose is een eenvoudige en doeltreffende manier om je lichaam om te leren gaan met pijn en volledig te ontspannen. Hierdoor maakt je lichaam extra endorfinen en oxytocine aan. Deze stofjes zorgen ervoor dat je spieren makkelijk ontspannen, waardoor de ontsluiting wordt versneld. Endorfinen en oxytocine zorgen ook voor vermindering van de pijnprikkel. Hierdoor zal je sneller én makkelijker bevalling en zul je bovendien ook snel herstellen.

Jouw kindje en hypnotherapie

Ook voor het kindje in je buik werkt hypnotherapie positief. Jouw kindje reageert sterk op hoe jij je voelt. Zo merk je waarschijnlijk dat je kindje onrustig reageert als jij gespannen bent. Je kindje wordt rustig als jij ontspant of als je met je kindje praat of zingt. Op die manier werkt hypnotherapie ook direct door op je kindje; als jij je goed ontspant, zal je kindje zich ook vertrouwd en rustig voelen in de baarmoeder. Daarnaast zorgt hypnotherapie ervoor dat het hartritme van je kindje mooi stabiel blijft tijdens de bevalling. Baby’s die zijn geboren met hypnose zijn vaak rustiger en meer ontspannen, waardoor ze minder huilen en beter drinken.

Hoe leer je zelfhypnose?

Je kunt zelfhypnose leren tijdens een cursus hypnotherapie. Deze cursus wordt gegeven door een hypnotherapeut. In de therapie wordt gebruikgemaakt van de methodes uit de Hypnobirthing (een methode die in de VS veel wordt toegepast) en de in Nederland ontwikkelde methode van Barbara Corsetto. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van ontspannings- en spierversterkende technieken uit de yoga.

Voor wie is hypnotherapie?

Zelfhypnose tijdens de bevalling is voor vrijwel iedereen mogelijk. Bovendien is deze therapie bijzonder geschikt voor mensen die een dramatische bevalling hebben gehad. Zij kunnen leren om op een ontspannen manier de nieuwe bevalling tegemoet te gaan.
Hypnotherapie helpt je om trauma’s te verwerken, angst en pijn te verminderen en het zelfvertrouwen te versterken. Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap kun je starten met de cursus. Als je tijdens je zwangerschap last hebt van vervelende klachten zoals slaapproblemen of pijn is het zinvol eerder aan de cursus te beginnen. Ook wanneer je erg bang bent voor de bevalling kan een cursus hypnotherapie een positief effect hebben.

Samen met je partner

Om je partner bij de bevalling bij de ontspanningsmethoden te betrekken, zal er ten minste één sessie samen met je partner plaatshebben. Zo leert je partner de principes van hypnotherapie en begrijpt hij waar jij mee bezig bent tijdens je bevalling.

Kies de cursus die bij je past

Wat betreft de voorbereiding voor de bevalling; die is voor iedereen persoonlijk. Kies daarom een cursus die het best bij je past. Hypnotherapie is slechts één van de vele cursussen die jou kunnen helpen ontspannen. Het gaat er vooral om dat het voor jou natuurlijk aanvoelt. Pas dan kun jij op een mooie en ontspannen manier de bevalling beleven.