Kraamtijd

Hoe kies je voor goede kraamzorg?

Hoe kies je voor goede kraamzorg?
Hoe kies je voor goede kraamzorg?
Je bent dolblij met je kindje. Toch moet je in het begin even wennen aan de nieuwe situatie. En juist dan wil je dat er goed voor jou en je kindje gezorgd wordt. Goede kraamzorg is daarom erg belangrijk.
De kraamtijd is een tijd vol nieuwe ervaringen. Je maakt kennis met je baby, herstelt van de bevalling en je kindje staat volop in de belangstelling. De kraamverzorgende zal je de eerste week na de bevalling verzorgen en op weg helpen. Het is daarom belangrijk dat ze goed past bij jou en je gezinssituatie. Lees ook ons artikel over de kraamverzorgster.

Hoe kies je kraamzorg?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende kraamzorgbureaus waaruit je kunt kiezen. Als eerste is het belangrijk dat je een organisatie kiest die bij je past. Informeer daarom bij je huisarts of verloskundige naar de verschillende organisaties bij jou in de regio. Zij hebben veel ervaring met kraambureaus en kunnen inschatten welk bureau bij jouw situatie past. Heb je een specifieke voorkeur voor een organisatie met een bepaalde identiteit? Geef dit dan op tijd aan bij je verzekering. Zij kunnen je vertellen welke specifieke kraamzorg vergoed wordt.

Vormen kraamzorg

Als moeder vind je het belangrijk dat er, tijdens de kraamdagen, goed voor jou en je baby gezorgd wordt. Je kunt daarvoor je eigen familie inschakelen, of de zorg volledig overlaten aan de kraamverzorgende. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Om de keus volledig bij jou te laten liggen, zijn er diverse vormen van kraamzorg samengesteld.

Volledige kraamzorg

De meeste aanstaande mama’s kiezen voor volledige kraamzorg. In dat geval staat de kraamverzorgster gedurende acht dagen, acht uur lang voor jou en je gezin klaar. Ze geeft je advies, doet de was en de strijk, ze verzorgt de kinderen en ontvangt bezoek. Daarnaast geeft de kraamverzorgster jou advies over de voeding of verzorging van je kindje. Ze controleert of alles goed gaat met jou en de baby en houdt in de gaten of je baby genoeg drinkt en of jouw lichaam goed geneest.

Minimale kraamzorg

Wil je niet zo betutteld worden, dan kun je kiezen voor minimale kraamzorg. Bij deze vorm van kraamzorg komt de kraamverzorgster een aantal dagen twee keer drie uur per dag. Na een aantal dagen gaat dat over naar drie uur per dag. Tijdens deze bezoekjes controleert ze jou en je kindje en geeft ze je advies over de voeding en zorg. Daarnaast maakt ze de badkamer en het toilet schoon en natuurlijk de kraamkamer en babykamer.

Beperkte kraamzorg

Naast deze twee vormen is er nog een derde variant mogelijk; de beperkte kraamzorg. Deze variant is eigenlijk een soort tussenvariant. Bij de beperkte kraamzorg komt de kraamverzorgster vijf aaneengesloten uur per dag. Tijdens deze momenten draagt ze zorg voor jou en je baby en doet ze enkele huishoudelijke taken naar keuze.

Kraamhotel

Soms is het door omstandigheden niet mogelijk om thuis te bevallen. In dat geval kun je terecht in een zogenaamd ‘kraamhotel’. Het kraamhotel is eigenlijk hetzelfde als een thuisbevalling, maar dan met extra hulp. Je kunt in een kraamhotel terecht zonder dat je om medische redenen niet thuis kunt bevallen. In het kraamhotel wordt alles voor je geregeld. Het bezoek wordt ontvangen, je kindje wordt verzorgd en de kraamzorg is dag en nacht bij de hand. Wanneer je in een kraamhotel wilt bevallen, is dat vaak niet duurder dan wanneer je thuis bevalt. Bovendien vergoeden veel verzekeraars deze zorg. Maar vraag het voor de zekerheid even na bij je verzekering.