Zwanger worden

Zwanger worden? Slik foliumzuur!

Zwanger worden? Slik foliumzuur!
Zwanger worden? Slik foliumzuur!
Vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden is het verstandig om extra foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Het slikken van extra foliumzuur verkleint namelijk de kans op een baby met een ernstige aandoening door een neuraalbuisdefect.

Eerste weken van de zwangerschap

De neuraalbuis is een opening in het ruggetje van de ongeboren baby. Uit die opening groeien, in de eerste weken van de zwangerschap, de hersenen en het ruggenmerg. De buis hoort zich te sluiten maar wanneer dit niet gebeurd kan je baby geboren worden met een open ruggetje (spina bifida). Ook kan je baby geboren worden met een hersenbreuk (encefalocèle). Baby’s met een hersenbreuk hebben een spleet in hun schedel, net boven de nek op het achterhoofd, waaruit een stukje van de hersenen en het hersenvlies naar buiten steekt. In het ergste geval mist de baby (een deel van) de hersenen (anencefalie). Baby’s die (een deel van) de hersenen missen worden dood geboren of sterven vlak na de geboorte.

Gezonde voeding

Ook bij een gezond en voldoende gevarieerd dieet krijg je te weinig foliumzuur binnen. Begin daarom zo snel mogelijk na het stoppen van de anticonceptie met het slikken van foliumzuur en probeer minimaal 4 weken foliumzuur geslikt te hebben voordat je zwanger raakt. Geadviseerd wordt foliumzuur minimaal de eerste twee maanden van de zwangerschap te slikken.

Dosering

Dagelijks een tabletje van 0,4 of 0,5 milligram is voldoende. Er zijn ook multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen verkrijgbaar waarin de juiste hoeveelheid verwerkt is. Beiden zijn zonder recept verkrijgbaar bij een drogist of apotheek. Volgens nieuw onderzoek zou het te lang slikken van foliumzuur de kans op obesitas bij het kind vergroten. Overleg met je apotheek naar de mogelijkheden voor het slikken van foliumzuur bij een uitblijvende zwangerschap.

Als je eerder een kind hebt gekregen met een open ruggetje of neuraalbuisdefect, of als jij of je partner is geboren met een open ruggetje, neem dan vóórdat je zwanger wordt contact op met een arts, verloskundige of gynaecoloog. Je hebt dan een hogere dosering nodig die alleen op recept verkrijgbaar is.

Toevoeging

Uit onderzoek is gebleken dat het slikken van extra foliumzuur ook de kans op autisme bijna halveert.