Zwangerschap

Aambeien tijdens de zwangerschap

Aambeien tijdens de zwangerschap
Aambeien tijdens de zwangerschap
Je had je voorgenomen om intens te genieten tot de laatste dag van de zwangerschap. Helaas wordt je genieten verstoord door een hele vervelende en storende kwaal.

Aambeien

Aambeien zijn bloedvaten in het rectum die onder een te hoge druk komen te staan, waardoor de vaatwand uitzet. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als je teveel druk uitoefent bij de ontlasting. Nu je zwanger bent en je baby elke dag groeit, ontstaat er een druk die elke dag alleen maar zal toenemen. Aambeien tijdens de zwangerschap is dan ook iets wat heel veel voorkomt. Ook de veranderingen in je hormoonhuishouding hebben een negatief effect op de elasticiteit van de vaatwanden. Waarschijnlijk worden de vaatwanden na de bevalling weer sterker en verdwijnt deze nare kwaal weer. Aan bloedverlies bij de ontlasting merk je vaak het eerst dat je aambeien hebt. Daarnaast is jeuk, branderig gevoel en irritatie een hinderlijk gevolg van aambeien.

Wat te doen

Wat kun je doen om het ongemak van aambeien tot een minimum te beperken, zodat je optimaal van je zwangerschap kunt blijven genieten; Neem een warm zitbad dat tevens lekker ontspant en de aambeien soepel en schoon maakt. Duw met je vinger de aambeien die uitwendig zijn terug de anus in. Er zijn zalven die het rectum verzorgen en verzachten, zoals Curanol of Hamameliszalf van A. Vogel.

En meer

Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen en te drinken. Dit zal de ontlasting in ieder geval soepel laten verlopen wat extra druk voorkomt. Soms komt het voor dat de uitzetting van de vaatwand gaat uitzakken en dat er een bloedklont ontstaat. Dit is erg pijnlijk, maar kan door de huisarts gemakkelijk verholpen worden. Hij geeft een kleine incisie in de uitzakking en verwijderd de bloedklont. De ingreep staat niet in verhouding tot de pijn en zal je direct verlichting geven. Uiteraard is hygiëne na een dergelijke ingreep extra belangrijk om infecties te voorkomen. Badedas classic is hiervoor uitermate geschikt. Naast de verzorgende, reinigende werking ruikt het ook nog eens heerlijk.