Vena cava inferior
De vena cava inferior is een belangrijk bloedvat dat onder andere loopt tussen je baarmoeder en je ruggengraat. Het wordt ook wel de onderste holle ader genoemd. Deze ader brengt het bloed vanuit de buik en de onderste ledematen naar het hart. Dit grote bloedvat passeert eerst de darmen en komt dan uit in de lever, waar het wordt verwerkt.
Druk op bloedvat door baarmoeder
Bij het vena cava inferior syndroom ontstaat druk van buitenaf op het bloedvat zelf. Daardoor wordt het vat nauwer en kan het bloed minder goed passeren. Tijdens de zwangerschap kan deze druk ontstaan door de groeiende baarmoeder. Vooral vanaf de tweede helft van de zwangerschap wordt deze zwaarder en als de vrouw op haar rug ligt, drukt de baarmoeder op bloedvaten in het bekken en in de rug (vena cava inferior). Hierdoor is de terugstroom van bloed naar het hart verminderd en ontstaat er een sterke daling van de bloeddruk.
Verschijnselen
De plotselinge bloeddrukdaling in je lichaam veroorzaakt direct duizeligheid, een vreemd gevoel van onbehagen, zweten en misselijkheid. Soms verschijnen er zwarte vlekken voor de ogen en gaan je handen tintelen. Wanneer je niet direct ingrijpt, kun je zelfs flauwvallen. Ondanks dat het vena cava syndroom niet gevaarlijk is kan het wel heel lastig en beangstigend zijn. Je baby merkt er ook niets van omdat deze het bloed toegevoerd krijgt via een andere ader.
Zijligging
Wanneer je merkt dat je duizelig wordt, zoek dan een plekje op waar je even op je zij kunt gaan liggen. Je baby kantelt in die houding weer naar voren, waardoor je holle ader weer volledig open komt te staan en de bloedtoevoer weer op gang kan komen. Wanneer je baby’tje vrij ver naar achteren gekanteld ligt, kun je ook in zittende positie last krijgen van het vena cava inferior syndroom. Vertel mensen om je heen, dat als je flauwvalt ze je nooit op je rug neer mogen leggen maar op je linkerzij met je bovenlijf ietsje naar voren gebogen.
Kussentje
Je kunt weinig doen aan het vena cava syndroom, behalve rekening houden met je houding. Vermijd de rugligging en ga slapen op je linkerzij. Wanneer je een tijd moet zitten kun je een kussentje in het holle gedeelte van je rug stoppen. Daardoor kantelt de baarmoeder naar voren en zul je weinig last hebben van het syndroom. Omdat het vena cava syndroom direct samenhangt met je zwangerschap, zullen de verschijnselen na je bevalling vanzelf verdwijnen.