Gewicht van je baby: 800 gram
Alweer een weekje verder. Je kindje is nu bijna ‘levensvatbaar’. Dat betekent dat het, mocht het geboren worden, meer dan 50% kans heeft om te overleven. Natuurlijk is het vele malen beter voor je kindje als het nog een paar weekjes lekker ronddobbert in jouw buik. Jouw lichaam biedt je kindje de optimale omstandigheden om verder te ontwikkelen.
Mama
Je buik begint al een flinke toeter te worden. Neem genoeg tijd voor jezelf en laat je regelmatig verwennen. Tegelijkertijd is het belangrijk goed voor jezelf te blijven zorgen. Vooral je huid kan erg kwetsbaar zijn tijdens de zwangerschap. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van couperose, een huidaandoening, die meestal verdwijnt na de zwangerschap. Als je last hebt van couperose, zijn de bloedvaatjes in je gezicht goed zichtbaar. Couperose wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Tijdens je zwangerschap wordt er namelijk meer bloed rondgepompt in je lichaam. Daarnaast verwijdt het hormoon progesteron je bloedvaten. Hierdoor is je huid beter doorbloed. Door de sterke bloedstuwing knappen er soms wat kleine vaatjes in je huid. Hierdoor krijg je een rode blos, die ook wel couperose wordt genoemd.
Er zijn vrouwen die in deze periode van hun zwangerschap last krijgen van bekkeninstabiliteit. Onder invloed van je hormonen worden de banden en het kraakbeen slapper, waardoor de drie bekkengedeelten kunnen gaan schuiven ten opzichte van elkaar. Dit kan pijn en instabiliteit geven. Oefeningen bij een fysiotherapeut of een gespecialiseerde bekkentherapeut kunnen helpen om de klachten zoveel mogelijk te voorkomen.
Je kindje
Je kindje dobbert ondertussen heerlijk verder in jouw buik. Het ziet er nu ongeveer hetzelfde uit als bij de geboorte. Alles is aangelegd, en je kindje moet alleen nog wat dikker worden. In deze tijd worden de botjes, die eerder uit een soort flexibel kraakbeen bestonden, steeds harder. Dit is nodig om straks sterk genoeg te zijn om geboren te worden. Daarnaast worden de spiertjes steeds steviger. Je zult het wel merken aan de schopjes die je kindje geeft. Je kindje zal, nu het groter wordt, steeds meer een vaste positie aannemen. Uiteindelijk wordt de ruimte in je buik zo beperkt dat het niet meer terug kan uit deze positie. En dat is maar goed ook, want het zou vervelend zijn als je kindje vlak voor de geboorte besloot nog een rondje te draaien.
Tip: Tijdens je zwangerschap verandert het hele lichaam. Je borsten worden groter en ook je buik groeit flink. Wist je ook dat je speciale zwangerschapslingerie hebt?