Help!: vijfde ziekte en/of hand, mond en voetziekte en zwangerschap

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door lucky2012, 29 jun 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. lucky2012

    lucky2012 Lid

    5 mei 2012
    28
    0
    0
    :$ in de kleuterklas waar ik fulltime werk zijn een aantal gevallen van vijfde ziekte en/of hand, mond en voetziekte. Heeft iemand ervaring met deze ziektes tijdens de zwangerschap?? Ik maak mij best een beetje zorgen, omdat de kleuters nou niet gelijk de meest hygienische mensjes zijn. Ik heb zelf wel extra vaak mijn handen gewassen en probeer wat meer afstand te houden van de kids, maar met 32 kinderen in de klas is dat heeel lastig. Verschillende meningen te lezen op internet. Heb me inmiddels al wel laten prikken op antistoffen.... Gelukkig is het nu weekend. Even de zorgen loslaten :) 10 weken zwanger nu! Weet iemand wat de risico's zijn??
     
  2. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    5e ziekte is helaas alleen besmettelijk VOOR de vlekken zichtbaar zijn en niet meer als de vlekken er zijn
    Had er laatst een topic over:

    http://www.zwangerschapspagina.nl/zwangerschap/359465-angstig-voor-oplopen-bijv-de-5e-ziekte.html#post12784547

    Voor de 20 weken 8-10% kans op spontane abortus, en na de 20 weken kans op bloedarmoede bij de baby waar bloedtransfusies voor de baby nodig kunnen zijn

    Veel sterkte meid, ik duim voor je dat je het al eens hebt gehad. Zo niet, over 2 weken weer prikken, dan kunnen ze zien of je de 5e ziekte nu hebt doorgemaakt
     
  3. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    Van het RIVM

    Verwekker: Parvovirus B19.
    Transmissieroute: aerogeen, druppelinfectie.
    Incubatietijd: 1-3 weken.
    Symptomen: exantheem, beginnend in het gezicht (appelwangen) soms koorts, algemene malaise of gewrichtsklachten.
    Besmettelijke periode: 1 week voorafgaand aan het exantheem; na het begin van het exantheem is de patiënt niet meer besmettelijk.

    Risico's
    Risico voor ongeboren vrucht
    Bij niet immune zwangeren leidt het doormaken van een infectie met parvovirus B19 in een deel van de gevallen tot verticale transmissie. (Volgens Brits onderzoek uit 1998 leidt infectie tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap in 9% van de gevallen tot spontane abortus of intra-uteriene vruchtdood).

    Intra-uteriene infectie zeer vroeg in de zwangerschap kan spontane abortus veroorzaken, waarbij multipele congenitale afwijkingen bij de foetus worden gevonden. In het tweede trimester van de zwangerschap - wanneer het foetale bloedvolume sterk toeneemt – kan:
    - een intra-uteriene infectie met parvovirus zich manifesteren als hydrops foetalis.
    - In milde gevallen kan hydrops foetalis spontaan herstellen, in ernstigere gevallen kan het leiden tot intra-uteriene vruchtdood.

    Bij de kinderen die levend ter wereld kwamen, zijn er geen aanwijzingen gevonden voor een relatie tussen parvovirus B19-infectie en congenitale afwijkingen.

    Advies
    Veel volwassenen hebben de ziekte als kind al doorgemaakt en zijn levenslang beschermd. Overleg metde verloskundige, huisarts of gynaecoloog als gezinsleden of kinderen ophet werk mogelijk de vijfde ziekte hebben. Geïnfecteerde moeders kunnenhet ongeboren kind laten onderzoekenop bloedarmoede en mogelijk laten behandelen.
     
  4. tulip

    tulip Niet meer actief

    hand voet en mond ziekte is niet gevaarlijk.

    5e ziekte is wel spannend, heb zelf net 2 bloedtesten achter de rug, gelukkig niks.

    Absoluut niet gaan werken maandag en eerst bloedtest afwachten of je immuun bent.

    De gevolgen die daantje schreef kloppen, maar de kans is heel klein, deze percentages kreeg ik van de vk:

    65% van de volwassenen is immuun (hoorde ik helaas niet bij)
    van de 35% die niet immuun is loopt maar 9% van de volwassenen het daadwerkelijk op wanneer ze aan besmetting bloot gesteld worden en van die 9% geeft maar 30% het weer door aan het kindje. Dat is dus echt heel weinig, maar ik snap je gevoel
     
  5. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    Je bent volgens de wet/cao ook niet verplicht om te werken op een KDV/PSZ/school als jij niet immuun bent voor de vijfde ziekte of waterpokken

    Jij moet dan de hele zwangerschap op een andere locatie geplaatst worden of thuis blijven volgens de wet/cao

    Wijs hier je werkgever ook op mocht je geen antistoffen voor vijfde ziekte of waterpokken hebben
     
  6. linde90

    linde90 Niet meer actief

    Ik had bgrepen dat de mond, hand ziekte in het eerste en laatste trimester wel gevaarlijk is. Ik zou het wel navragen als ik jou was....
     
  7. Mamavan2schatte

    Mamavan2schatte Actief lid

    8 jun 2011
    320
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik was er ook erg bang voor,en ja hoor,mijn dochter kreeg 5e ziekte toen ik 28 weken zwanger was.
    Gelukkig heb ik het niet gehad,volwassene krijgen meestal geen vlekken maar wel spierpijn en goedverkouden en kan blijven de schade hebben aan de spieren.
    Heb met 32 weken een echo gehad,i.v.m laag liggende placenta,en toen vroeg ik haar ook nog even over die 5e ziekte.
    Zij was blij dat ik het vroeg,want al had ik het dus wel gekregen en er niks van gemerkt krijgt het kindje heel veel vocht in het lichaam(in de laatste termister en dat is dus niet goed.!

    Mijn zoon kreeg toen ik 16 weken zwanger was mond/hand/voetziekte.
    Ik dacht eerst de waterpokken (omdat het er heel erg op leek)
    Later bleek het mond/hand/voetziekte te zijn.
    Heb toen vk gebelt en die vertelde mij dat het niet gevaarlijk was voor het ongebore kindje.
     
  8. Eevie

    Eevie Fanatiek lid

    7 mrt 2010
    2.491
    0
    0
    NULL
    Brabant
    Je moet eigenlijk de vk even bellen, zodat zij kan checken of alles goed is. Er zal n bloedtest gedaan moeten worden. Heb je toevallig al gebeld?
     
  9. vogel92

    vogel92 Lid

    25 apr 2012
    53
    0
    0
    NULL
    NULL
    toen ik zwanger was, mocht ik steeds niet werken op het kdv als er 5e ziekte heerste, heb ook geen antistoffen. zou t dus wel even in de gaten houden en de verloskundige bellen...
     
  10. Laris

    Laris Fanatiek lid

    27 jun 2008
    1.917
    2
    0
    Ff voor de zekerheid, na de 20 weken kan de 5e ziekte geen kwaad meer. Het risico is er voornamelijk voor de 20 weken en dan nog is de kans dat je het krijgt zeer klein. Maar ik snap je bezorgdheid heel goed hoor.
     
  11. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.494
    13.964
    113
    Vrouw
    Op het kdv van mijn zoontje is er nu ook een uitbraak, 2 vriendinnetjes die de zelfde dagen er zitten hebben het gisteravond gekregen.

    Hier kan ik niets doen behalve afwachten of ik het krijg is het advies van de gyn. Kans is namelijk groot dat zoonlief al besmet is. Zodra ik ziek word moet ik gelijk aan de bel trekken.

    Na de 20 weken is de 5e ziekte overigens ook nog gevaarlijk! Kan zorgen voor ernstige bloedarmoede bij de baby. Als de baby niet behandeld wordt kan hij zelfs overlijden.
     
  12. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief


    nou, dat is echt verkeerde info hoor

    ik ken iemand die het na de 20 weken kreeg en ze moest dagelijks naar een ziekenhuis aan de andere kant van het land omdat de baby foetale bloedarmoede had en bloedtransfusies moest ondergaan

    zie site RIVM

     
  13. Laris

    Laris Fanatiek lid

    27 jun 2008
    1.917
    2
    0
    Ik ben zelf in het ziekenhuis geweest ervoor en daar zeiden ze dat het na 20 weken echt geen kwaad meer kon. Tuurlijk heb je altijd uitzonderingsgevallen. Maar zowiezo is de kans op besmetting zeer klein (gros van de volwassenen is resistent), daarbij de kans dat je het op je baby overbrengt nog kleiner. Ik zeg niet dat het niet kan, maar de kans is erg klein.

    De info hierover wordt heel eenzijdig gebracht en direct van het ergste scenario. Tuurlijk was ik ook bezorgd, maar ook wel gerustgesteld door de daadwerkelijke cijfers. Wat hetgeen jij beschrijft is eerder uitzondering dan regel.
     
  14. Laris

    Laris Fanatiek lid

    27 jun 2008
    1.917
    2
    0
    Als je de vijfde ziekte in je zwangerschap doormaakt kan dit gevaarlijk zijn voor je kindje. Zeer vroeg in de zwangerschap kan een infectie met de vijfde ziekte een miskraam veroorzaken. Tot 20 weken kan de vijfde ziekte een infectie van de baby veroorzaken. Bij een infectie met de vijfde ziekte na 20 weken zwangerschap is er geen verhoogd risico voor de baby.
     
  15. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief


    waarvan heb je dat? Raar dat het RIVM hier anders over bericht, en dat is toch ''de'' info site van NL , en daar staat dus dat het weldegelijk kwaad kan, en daarbij heb ik het helaas van dichtbij meegemaakt dat iemand met 27 weken zwangerschap telkens bloedtransfusies moest ondergaan bij de baby omdat die foetale bloedarmoede had opgelopen doordat die besmet was met de vijfde ziekte.
     
  16. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.494
    13.964
    113
    Vrouw
    Laris, ik weet niet welk ziekenhuis jij zit? Want ik heb toch echt andere informatie van mijn ziekenhuis gekregen, namelijk precies zoals hierboven staat bij de informatie van het RIVM.

    Daarnaast is maar 60% van de volwassenen resistent, een groot deel dus ook niet.

    Waren ze niet in de war met de 6e ziekte in jouw ziekenhuis?

    Zodra ik dus klachten krijg moet ik gelijk contact opnemen met mn gyn.
     
  17. Laris

    Laris Fanatiek lid

    27 jun 2008
    1.917
    2
    0
    Dit staat op vele andere sites hoor. Mijn vk heeft ook nog bevestigd dat het voor mij echt geen kwaad meer kon, ik was toen 33 weken zwanger (dus zeer recent). Er staat overigens niet dat het niet kan, maar dat er geen verhoogd risico is voor de baby na 20 weken.

    Zoals ook tegen mij gezegd zijn er altijd uitzonderingen op de regel en helaas worden die vaak aangehaald als zijnde 'bewijs dat het altijd gevaarlijk is'. Ook op de link die je aangeeft staat de kans van 9% dat het in het eerste trimester fout gaat, 91% kans dus van niet! En die 9% is als je besmet raakt, de kans dat dat gebeurd is nog lager. Er wordt ook alleen gesproken over het eerste en tweede trimester. Over het 3e trimester, vanaf 28 weken, wordt niks gezegd.

    Daarmee wil ik aangeven dat de risico's die er zijn, wel klein zijn. De kans is vele malen groter dat je het niet krijgt, dan wel. En hoewel ik ook direct ben gaan bellen nadat het op het kdv van mijn zoontje heerste, ben ik ook gelijk gerustgesteld door de feiten en cijfers.

    Al met al moet je ook een beetje relativeren ;)
     
  18. tulip

    tulip Niet meer actief

    een vriendin van mij is dus besmet en door de gyn in het erasmus werd ook duidelijk gezegd dat het na 20 weken geen verhoogd risico voor de baby geeft. Voor 12 weken is het gevaarlijkst en dan heb je nog een risico tot 20 weken.
     
  19. Jnine89

    Jnine89 Lid

    22 jan 2012
    38
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hey lucky, beetje rare vraag maar zit jij toevallig bij de vk in Geldermalsen?
     
  20. Laris

    Laris Fanatiek lid

    27 jun 2008
    1.917
    2
    0
    Het Erasmus en nee hoor, geen verwarring met de 6e ziekte ;).
     

Deel Deze Pagina