Baby en kind

Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte
Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte is een ongevaarlijke, maar zeer besmettelijke virusinfectie dat pijnlijke blaasjes in de mond en op de handen en voeten veroorzaakt. Het gaat om het Humaan Enterovirus (HEV-A). Het komt voornamelijk voor bij kinderen onder de tien jaar.

Besmetting

Besmetting komt meestal door hoesten of niezen. Kleine druppeltjes worden dan ingeademd. Na de besmetting duurt het meestal drie tot zes dagen voordat je ziek wordt. Wanneer je besmet bent geweest met dit virus ben je niet immuun. Dit betekent dat je niet voor de rest van je leven beschermd bent en nogmaals ziek kan worden.

Hand-, voet- en mondziekte is niet gevaarlijk tijdens de zwangerschap.

Symptomen van hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte herken je aan pijnlijke, rood omrande blaasjes in de mond en op handen en voeten. De blaasjes beginnen als een rood plekje en die later blaasjes worden.

Klachten

De eerste symptomen zijn meestal niet erg duidelijk. Je kindje voelt zich niet lekker, heeft bijvoorbeeld last van buikpijn, keelpijn, misselijkheid of braken en een lichte koorts. Later ontstaan er in de mond rode plekjes die kleine blaasjes (2-5 mm) worden, gevolgd door blaasjes op handen en voeten. Sommige kinderen krijgen ook plekjes op de billen.

Behandeling

Meestal gaat hand-, voet- en mondziekte binnen één tot twee weken vanzelf over.
Behandeling is niet nodig, maar wanneer je kindje door de pijnlijke blaasjes in de mond niet wil eten of drinken, kan je huisarts een verdovende gel voorschrijven. Soms helpt een paracetamolletje je kind om zich net wat beter te voelen.
Goede hygiene is erg belangrijk om verspreiding te voorkomen. Was daarom regelmatig je handen, gebruik iedere dag een schone handdoek en maak dagelijks het speelgoed schoon.

Risico’s

Hand-, voet- en mondziekte is niet gevaarlijk, maar wanneer een baby binnen twee weken na de geboorte besmet raakt met het virus kan het ziekteproces ernstiger verlopen. Ze kunnen hoge koorts krijgen. Door de koorts en de pijnlijke blaasjes in hun mond kunnen ze snel uitdrogen.

Wist je dat…
hand-, voet- en mondziekte is niét hetzelfde als mond- en klauwzeer.