vitamine D tekort

Discussie in 'De lounge' gestart door AnneThamar, 5 feb 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    In Amerika slikken ze idd 6000 eenheden, zelfs tijdens de zwangerschap, en hier in NL doet men al moeilijk over 800 eenheden ;)
     
  2. AnneThamar

    AnneThamar Niet meer actief

    Geen idee, kwam er vandaag niet doorheen, morgen weer eens bellen.
     
  3. kvinna

    kvinna Niet meer actief

    Ik van 51 naar 89 in twee maanden. Kost niks, veel effect. Ietwat off topic: in een ander topic las ik over magnesium, ook heel belangrijk maar minder makkelijk aan te tonen.
     
  4. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    #104 Arevinol, 11 feb 2013
    Laatst bewerkt: 11 feb 2013
    Was dat naar mij bedoeld?
    Het advies van 10mcg was toen ze mijn waarde niet wist, alleen dat het vorig jaar rond de 40 was en eind zomer weer gestegen.
    Ik heb nu met haar overlegd en omdat mijn vit D nu 33 blijkt te zijn, moet ik minimaal 3 maanden 25mcg nemen.
     
  5. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Mijn vit D was vorig jr febr 40 en einde van de zomer 59. Hoezo haal je het niet omhoog met zon/meer buiten zijn dan?

    Tjonge wat een aanvallen allemaal zeg. Ik geloof alleen niet in superhoge concentraties die genoemd worden en dat iedereen opeens een vitamine D tekort heeft.
    Ik geloof zeker dat ik met mijn tekort meer moet nemen dan standaard, daarom heb ik het ook overlegd met de dietiste en dat advies is nu bijgesteld.
     
  6. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Zekerrrrrr wel!
    Vanaf april
    Vanaf zonkracht 3
    Vanaf 10 minuten per dag
    Armen en gezicht ontbloot (meer ontbloot is natuurlijk beter)
    Maak je zo tot 5000 IU aan!
    Twee keer per week die 10 - 15 min. is voldoende.
     
  7. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Men kot er nu pas achter dat een groot deel van de Nederlandse bevolking veel te lage D-waardes heeft. Heeft te maken et veranderende inzichten (vroeger ging het vooral om het voorkomen van rachitis, nu ontdekt men dat vitamine D bij veel meer aandoeningn een rol speelt) en met een veranderde leefstijl. Te veel mensen komente weinig buiten, pakken de auto i.p.v. de fiets, werken niet meer buiten etc.
    Daarnaast, tussen november en april staat de zon te laag en bereiken de stralen die je huid aanzetten tot het maken van vitamine D de aarde niet. Gedurende die maanden moet je het doen met de reserves die jetussen april en november aangelegd hebt.
     
  8. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Dat snap ik wel hoor, maar betekent niet dat iedereen daadwerkelijk een 'tekort' heeft en daar last van heeft of gaat krijgen. Dat t de oorzaak is van klachten (zal natuurlijk best kunnen in sommige gevallen) en je daar direct iets aan moet doen met die hele hoge doseringen.
    Ik vind het nu wel een beetje op een hype lijken. Dat zo'n hoge dosering niet direct toxisch is, zal best. Maar of het op de lange termijn schadelijk is, zal nog moeten blijken waarschijnlijk.

    Ik ga mijn waarde het komende jaar in de gaten houden en kijken of ik het naar iets van 80 kan krijgen (en houden). Maar ik denk niet dat ik daar 5000 IE per dag voor nodig heb. Maar we zullen zien ;)
     
  9. memv2

    memv2 Actief lid

    17 feb 2012
    331
    2
    0
    NULL
    NULL
    Hoi Dames,

    Ik weet zelf niet of ik een tekort heb, maar in de herfst ben ik ook vit D gaan slikken, omdat ik weinig energie had en ik had weinig zin in dingen te ondernemen. Toen las ik over vit D en hoeveel invloed dat had op lichaam en geest.
    Nu slik ik een paar maanden en voel me echt beter, lichamelijk en geestelijk.
    Ik slik de vit D for kids van de kruidvat. Kan ik zonder problemen te krijgen hiermee doorgaan? Ik slik nu 1 pilletje per dag want durf ook niet teveel te nemen. Of is het beter om 2 pilletjes te slikken? En is het beter om door te slikken tijdens de zomermaanden? Want mijn plan was om dan te stoppen en als de dagen dan weer korter worden om dan weer te beginnen.
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Op onze breedtegraad maken wij geen vitamine D aan uit zonlicht tussen oktober en mei. Je kan per dag max 10.000 IU aanmaken. Je lichaam soupeert de voorraad vitamine D op in max twee maanden. Dus als je een goede voorraad hebt opgebouwd, zal je toch moeten suppleren.
     
  11. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Hoe deden de mensen dat vroeger dan, toen er nog geen supplementen waren?
     
  12. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Nooit van de lepel levertraan gehoord?:p
     
  13. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Ok. Maar levertraan is ook een supplement. Dus hoe zat t daarvoor/van nature of gebruiken ze dat al eeuwen?
    En hoeveel vit D zit/zat er in levertraan?
     
  14. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    1 lepel levert 10mcg.

    Maar toen wisten ze nog net wat ze nu wel weten over vitamine D. Het is een essentieel prohormoon.

    Vitamine D en andere aandoeningen

    Vitamine D staat momenteel enorm in de belangstelling. Er is tegenwoordig een goede onderbouwing voor de relatie tussen een slechte vitamine D status en een verhoogd risico op ontstekingen, osteoporose, periodontale ziekten, hypertensie, psoriasis, multiple sclerosis, hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker, reumatoïde artritis, spierklachten en darmziekten en mogelijk zelfs tegen diabetes, depressie en tuberculose.

    Een verhoging van de gemiddelde vitamine D spiegel in het bloed van 50 naar 100 tot 150 nmol/l zou het risico voor ernstige ziekten - waaronder talrijke soorten kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, bacteriële en virale infecties, auto-immuunziekten, osteoporose, dementie en hartinsufficiëntie - met 50% verminderen. Bovendien zou het sterftecijfer bij deze ziekten 23% dalen.

    Infectieziekten: Onderzoek van de laatste jaren heeft laten zien dat vitamine D een belangrijke functie vervult in de afweer tegen infectieziekten, waaronder ook griep en verkoudheid. Immuuncellen maken een lichaamseigen antibioticum alleen aan wanneer ze beschikken over voldoende vitamine D. Een van die lichaamseigen antibiotica is de stof cathelicidine, welke in staat is tuberkelbacillen te doden. Wellicht dat een simpele, goedkope en makkelijk toepasbare therapie van TBC uit vitamine D suppletie bestaat.

    Griep en verkoudheden zijn seizoensgebonden ziektes. Griepepidemieën vinden plaats in de gematigde klimaatstreken, zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond in de zes zonarme maanden. Zou dit te maken kunnen hebben met een verlaagde vitamine D status in die maanden? Uit een onderzoek bleek dat de groep zwarte vrouwen, die een jaar lang 800 IE vitamine per dag kreeg, driemaal minder griep en verkoudheid voorkwam dan bij de controlegroep, die geen extra vitamine D kreeg. De genoemde dosis deed de seizoensinvloeden volledig verdwijnen. Bij een subgroep vrouwen die 2000 IE per dag kreeg, verdwenen bovendien alle infecties van de bovenste luchtwegen. Deze onderzoekers stellen dat in het geval van een komende epidemie een dosis van 2000 IE/kg/dag vitamine D gedurende drie dagen nodig is om voldoende cathelicidine (lichaamseigen antibioticum) aan te kunnen maken. Uit onderzoek blijkt een significant hogere vatbaarheid voor bovenste luchtweginfecties (waaronder griep en verkoudheid) bij een lage vitamine D status. Voor mensen met reeds chronische luchtwegaandoeningen, zoals astma, COPD en longemfyseem, blijkt een lage vitamine D status een nog grotere impact op het risico van bovenste luchtweginfecties te hebben. Zwangere vrouwen die een hoge inname van vitamine D hebben, hebben een lagere kans op het krijgen van een kind met astma in de vroege jeugd.

    Winterdepressie en chronische vermoeidheid: Ook seizoensdepressie werd succesvol behandel met vitamine D. In het onderzoek werd de ene groep behandeld met vitamine D en de andere groep met 2 uur per dag in een speciale lichtkamer. In de groep met de vitamine D behandeling verdween de depressie compleet, maar niet in de lichtkamer-groep. Veel stress kan overigens de behoefte aan vitamine D (of UVB licht) en calcium verhogen. Doordat weinig vitamine D kan bijdragen tot chronische vermoeidheid en depressie, kan dit per ongeluk aangezien worden voor fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom.

    Overgewicht: Sommige mensen kunnen alles eten wat ze willen zonder dik te worden, terwijl anderen erg veel moeite moeten doen om hun gewicht te behouden of te verminderen. Het antwoord hierop kan liggen in de vitamine D en calciumstatus. Vitamine D normaliseert de inname van voedsel en normaliseert de bloedsuiker. Mensen met een normaal gewicht hebben over het algemeen een hogere waarde vitamine D en voldoende calcium. Overgewicht daarentegen wordt geassocieerd met een vitamine D gebrek. In feite hebben zwaarlijvige personen een verslechterde productie van door UVB gestimuleerde vitamine D en verslechterde opname uit voedsel en supplementen.

    Hormoonstoornissen: Het premenstrueel syndroom kan verdwijnen door toevoeging van calcium, magnesium en vitamine D3. Ook menstruele migraine wordt in verband gebracht met weinig vitamine D en calcium. Daarnaast wordt ook vruchtbaarheid geassocieerd met weinig vitamine D. Vitamine D ondersteunt de productie van oestroegeen bij mannen en vrouwen.

    Overdosis vitamine D Extreem hoge doses vitamine D kunnen tot verlies van calcium uit de botten leiden. Men heeft ook aanwijzingen voor een verhoogde kans op een hartinfarct of aderverkalking gevonden. In extreem hoge doses kan vitamine D toxisch en zelfs dodelijk zijn. De maximaal veilige dosis (bij chronisch gebruik) voor vitamine D3 is momenteel 50 mcg (2000 IE) per dag. Volgens een risico-analyse uit 2007 kan deze waarde zonder bezwaar worden vervijfvoudigd tot 250 mcg (10.000 IE) per dag. Dit is 100 maal de huidige ADH voor personen tussen de 4 en 50 jaar. Bij kortdurend gebruik kunnen veel hogere doseringen worden gegeven. Zo werd na het geven van injecties met 15 mg (600.000 IE) vitamine D de calcidiolspiegel verhoogd van 2 nmol/l naar 54 nmol/l bij tien ouderen, zonder enige aanwijzing voor toxiciteit. Dergelijke doses zijn niet alleen veilig, maar worden ook aanbevolen voor ouderen om vitamine D deficiëntie in de winter te voorkomen.

    In Nederland is het vrijwel onmogelijk om toxische hoeveelheden vitamine D3 binnen te krijgen via voedingssupplementen. Vitamine D3 heeft pas toxische effecten bij serumwaarden van 250 nmo calcidiol per liter of meer. Dergelijke waarden worden pas bereikt bij chronisch gebruik van meer de 250 mcg (10.000 IE) vitamine D3 per dag. Dit betekent een inname van minstens 16 hooggedoseerde supplementen vitamine D.

    In onderzoek is diverse malen aangetoond dat lage bloedspiegels van vitamine D algemeen voorkomen, zelfs bij personen met een ogenschijnlijk adequate inname via de voeding. Hieruit blijkt dat het risico op een chronisch tekort op vitamine D vele malen groter is dan het risico op een overdosis.
     
  15. Babyliz

    Babyliz Fanatiek lid

    4 feb 2011
    1.038
    0
    36
    NULL
    Devaron kan wel degelijk prima helpen hoor.
    Ik had in september (na de zomer dus!) een waarde van 39. Moest toen 2 pilletjes per dag (800ie) dus en na een aantal maanden zat het op 80.
    Ohja ik slik al 2.5 jaar zwangerschapsvitamines waar ook vitd in zit, maar dat heeft dus blijkbaar weinig effect.
     
  16. Assi

    Assi Fanatiek lid

    2 mrt 2008
    4.519
    46
    48
    Ik heb de afgelopen 3 weken iedere week 1 zo een spuitje vit d genomen. 3 spuitjes zijn nu alweer op. Merk nu al dat ik me beter voel!!
    De apotheek gaf er geen briefje bij, maar wel receptbriefje. Denk dat ik dus nieuwe spuitjes moet halen. Na die 3 weken is het 1 spuitje per maand. Dat klinkt zo weinig.

    De kids krijgen hier elke dag 10 druppels vit d, dat flesje van davitamon. Ze vragen er elke dag om, zo lekker vinden ze het.
     
  17. Kristel86

    Kristel86 VIP lid

    4 feb 2008
    8.631
    851
    113
    Vrouw
    #117 Kristel86, 11 feb 2013
    Laatst bewerkt: 11 feb 2013
    Ik heb niet alles gelezen hoor...
    Hier een aantal maanden geleden ook een vit D tekort geconstateerd; waarde was 52 ondanks dat ik al heel lang vit D gebruik, dagelijks 2.000 IE.
    Ik kreeg toen 8 weken lang elke week 25.000 IE om de waarde zsm omhoog te krijgen.
    Vorige week is er opnieuw bloed geprikt om de waarde te controleren dus het is even afwachten wat deze nu zal zijn (uitslag was vandaag nog niet binnen).

    Een bijkomend voordeel voor mij tijdens het gebruik van de spuitjes was dat mijn menstruatieproblemen als sneeuw voor de zon verdwenen!
    Jarenlang had ik 3 vd 4 weken (gevoelige) baarmoederkrampen en de eerste 3-4 dagen van mn menstruatie leefde ik op hoge dosis naproxen en/of diclofenac en nog had ik pijn..
    Tijdens de vit D kuur nergens last meer van en alleen de eerste dag van menstruatie nam ik 1 pijnstiller, that's it!

    Ik ben de bronnen even kwijt, maar er zijn dus studies geweest/gaande dat menstruatiepijn voorkomen/verminderd kan worden door ongeveer 1 week voor de menstuatie 30.000 IE vit D te nemen.
    Ik heb mijn ervaring uiteraard aangegeven aan mijn huisarts en sindsdien krijg ik 1x per maand nog steeds een "spuitje" vit D, 30.000 IE en ik heb geen pijnstillers meer nodig; ik ga nu fluitend mn menstruatie door :)

    Niet helemaal ontopic dit laatste, maar wellicht hebben anderen hier ook wat aan :)


    edit: Misschien nog een tip:
    Ik gebruik trouwens de vit D van Bonusan Bonusan / Vitamine D3 25 mcg / 1000 IE grootverpakking - Orthomoleculaire therapie
    Ik gebruik meerdere supplementen en allemaal van dit merk, ik voel me hier prettig bij omdat er zoveel mogelijk van natuurlijke stoffen gebruik gemaakt wordt welke beter opgenomen worden.
    Ik ben niet zo'n fan van synthetische "rommel" ;)
    Voor mn kinderen heb ik ook multivitaminen hiervan en ook de vit D in druppelvorm.

    Het is niet goedkoop, maar als je via vitatheek.nl besteld krijg je standaard 10% korting en als je voor 75,- of meer besteld 25%, dat scheelt een hoop! :)
     
  18. loetje

    loetje VIP lid

    6 jun 2006
    7.445
    1.843
    113
    Vitamine D wordt opgenomen mbv magnesium. Aangezien er ook veel te weinig magnesium in onze voeding voorkomt, zijn er ook hiervan tekorten in het lichaam. Als je dan extra vitamine D gaat slikken, loopt dit tekort dus nog op.. Daarom is het handig om samen met het extra vitamine D slikken, er ook een goed magnesium supplement te nemen..
     
  19. Meril

    Meril Bekend lid

    3 mei 2008
    671
    0
    0
    Hi, weer even up!
    Mijn waarde 2 maanden geleden was 33 en nu 'dankzij' die super calci chews 30!! Wat ik al dacht dus...
    Moet nu ook elke week een spuitje gedurende 4 weken en dan weer prikken, hoe hoog is die dosering van het spuitje of kan dat verschillen? (dat dat ze 50.000 ie zei)..???
     
  20. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Welke Calci-Chew? De gewone of die met D3?
     

Deel Deze Pagina