Teruglopende productie bij 10 maanden + kolven

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Roosje-5, 10 jan 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Roosje-5

    Roosje-5 Actief lid

    27 jun 2017
    302
    475
    63
    Vrouw
    Hallo dames,

    Ik heb een dochtertje van ruim 10 maanden die ik nog borstvoeding geef. Dat wil ik ook nog graag blijven doen voorlopig. Op mijn vrije dagen drinkt ze 4x aan de borst en daarnaast eet ze per dag 1-2 boterhammen (met dun beleg), 1-2 stuks fruit, 100-150 gr groente en 50 gr pasta/aardappel. Soms nog een beetje Griekse yoghurt of rijstwafeltje tussendoor. Ik geef haar nog niks anders te drinken, omdat volgens het borstvoedingsvriendelijke voedselintroductieschema van Stefan Kleintjes dat in het eerste jaar in principe niet nodig is. Op de 3 dagen dat ik werk kolf ik nog 1x (allebei de borsten 15 min). Voor de kerstvakantie leverde dit al veel minder op dan eerder (+/- 90 ml), maar na de kerstvakantie krijg ik er nog maar 45 ml in totaal uit... :( Ik merk ook echt dat m’n borsten nooit meer ‘vol’ zitten. Als m’n dochter bij de oppas is krijgt ze die gekolfde melk bij de lunch en verder voed ik haar dan nog 3x op die dag (om 7.00 uur, 17.15 uur en 19.00 uur).

    Ik zit nu op een lastig punt... Ik vraag me ten eerste af of ze op mijn werkdagen genoeg vocht binnen krijgt of dat ze er nog iets extra’s bij moet krijgen. En zo ja, wat dan het best is (water/thee of kunstvoeding)? Verder twijfel ik of ik niet ‘beter’ kan stoppen met kolven. Aan de ene kant denk ik; alles wat ze nog mee kan krijgen is mooi meegenomen, maar aan de andere kant geeft het nu steeds een beetje stress dat ik er zo weinig uit krijg :( Rationeel weet ik dat het logisch is dat ze minder drinkt nu ze meer eet en dat het ook nog verder zal afnemen, maar gevoelsmatig word ik er toch wel een beetje verdrietig van :$

    Hopelijk kan iemand mij van tips of advies voorzien :)
     
  2. MaritS

    MaritS Actief lid

    5 dec 2015
    469
    398
    63
    Ik denk dat de teruglopende kolfopbrengst te maken heeft met haar leeftijd! Op een bepaald punt wordt je melkproductie 'flexibel', waardoor je alleen nog maar melk produceert als het kind drinkt. Je borsten laten zich ook wat minder goed voor de gek houden door te kolven.
    Zelf ben ik met 9 maanden gestopt met kolven. Toen hadden we een lange vakantie, toen hij een jaar was ben ik weer gaan werken. Hij kreeg vanaf dat moment overdag water te drinken.

    Nu is jouw dochter natuurlijk nog wat jonger, dus ik begrijp je dilemma. Is het een optie om haar 's avonds/ 's morgens, 's nachts (buiten je werktijden dus :p) een extra voeding te geven? Dan is de vocht inname wel op een ander moment, maar krijgt ze het in ieder geval wel. Voor de beeldvorming: mijn zoontje is een flesweigeraar geweest en dronk (als baby) soms bijna de hele dag niks. 's nachts haalde hij dat in, en het is goedgekomen met hem.
    Verder zit er in yoghurt en fruit ook vocht. En anders toch overwegen wat water (of met water verdunde yoghurt?) bij te geven.

    Zo lang ze nog die 4 voedingen per dag krijgt, kunstvoeding niet nodig zijn voor de voedingsstoffen.
    Succes!
     
  3. Roosje-5

    Roosje-5 Actief lid

    27 jun 2017
    302
    475
    63
    Vrouw
    Hoi Marit,

    Superbedankt voor je reactie! Ik had idd al gelezen dat de melk nu live aangemaakt wordt als erom gevraagd wordt ipv de hele dag door, en dat de kolf dat minder goed kan dan die kleine :) Dat relativeert alles al wel iets, maar het is echt zo'n lastig overgangsmoment nu.

    Mijn dochter is altijd een 'bescheiden' drinker geweest; ze vroeg er zelf weinig om. Daarom voed ik ook meer op de klok dan op haar verzoek. Maar soms weigert ze nu al een voeding als ik thuis ben, of ze drinkt dan maar heel kort. Ik vermoed daarom dat ze een extra voeding ook niet pakt. 's Nachts sowieso niet denk ik, want ze slaapt gemiddeld van half 8 tot half 8 :) We zijn al vrij snel gestopt met de nachtvoeding en de voeding van 23 uur, omdat ze OF niet goed wakker werd en dus niet goed dronk OF heel chagrijnig werd en moeilijk weer in slaap kwam ;) Heel sporadisch wordt ze 's nachts huilend wakker en dan helpt voeden wel, maar dat gebeurt 1x per 2 maanden ofzo.

    En idd, wat je zegt over yoghurt en fruit besef ik me ook. We houden de luiers ook goed in de gaten. Gelukkig is het nu geen 37 graden meer buiten, dat scheelt ook ;) Nogmaals bedankt, je reactie helpt me heel erg! :D
     
  4. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Hier met 10 maanden ook een dip gehad. Paar keer aan powerkolven gedaan en zo weer een beetje opgekrikt. Je kindje heeft steeds minder bv nodig en logisch dat t afbouwt. Hier uiteindelijk tot 15 maande doorgevoedt.
     
  5. Roty

    Roty Actief lid

    22 apr 2015
    449
    74
    28
    Hier ook hoor bij mijn eerste, ik had een voorraadje in de vriezer die ik meegaf. Maar bij 1 jaar wilde ze bij de opvang niet meer mijn melk hebben.alleen nog live.
    Ik zou misschien nog even doorgaan met kolven, en dan meegeven wat je kolft. En dit aanvullen met water, of thee. Dochter dronk thee met mijn melk erin. Over een maand nog eens bekijken wat je doet.

    Ben je misschien weer aan het ovuleren, dit gaf mij vaak een dip?
     
  6. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.397
    5.494
    113
    Vrouw
    Roosje-5 vindt dit leuk.
  7. Roosje-5

    Roosje-5 Actief lid

    27 jun 2017
    302
    475
    63
    Vrouw
    Bedankt voor je reactie! Wat versta je onder powerkolven? Misschien kan ik dat nog proberen... Of misschien accepteren dat dit idd het natuurlijke afbouwen is :) Het is goed om me te beseffen dat dit niet direct het einde van de borstvoeding betekent, dat blijkt maar weer bij jou!
     
  8. Roosje-5

    Roosje-5 Actief lid

    27 jun 2017
    302
    475
    63
    Vrouw
    Bedankt voor je reactie! Helaas is mijn vriezervoorraad niet zo groot :( Ik denk dat ik het kolven idd nog maar even blijf proberen, totdat er echt niks meer van over is. Thee met eigen melk is ook wel een goed idee!:thumup:
    Ovuleren zou best kunnen, tot nu toe heb ik nog geen menstruatie gehad sinds m’n bevalling, dus zou elk moment kunnen gebeuren. Ik hou het eens in de gaten!
     
  9. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Ik zou powerkolven even googelen. Er zijn meer methodes.
     
    Roosje-5 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina