Hoe geestelijk een miskraam verwerken?

Discussie in 'Miskraam' gestart door Indirab, 11 mrt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Indirab

    Indirab Lid

    26 dec 2018
    41
    12
    8
    Vrouw
    He hallo meiden.

    Vorig jaar november een miskraam gehad van de eerste. Deze ging met 5 weken en 4 dagen mis. Buiten dat ik lichamelijk veel pijn had ging ik kapot van binnen. Ik voelde me zwanger was zo gelukkig en ineens voelde ik me leeg en boos en verdrietig.

    Februari dit jaar weer fijn nieuws namelijk weer zwanger. Vandaag ben (was) ik 5 weken en 5 dagen zwanger en helaas is het weer mis gegaan. Ik voelde me vorige week zo goed zo fijn. Ik voelde het 2 dagen geleden al aankomen voelde me down voelde me verdrietig en mijn symptomen namen af toen wist ik het.
    Ik voel me zo boos zo verdrietig zo schuldig. Ik zie mijn vriend verdrietig en wil hem zo graag gelukkig zien. En hem een mooi gezond kindje geven.
    Nu is mijn vraag wie heeft dit ook? De schuld gevoelens het gemengde verdriet en hoe ga je hier mee om. Soms heb ik geen zin om te praten maar kan ook niet de hele dag huilen. En hoe kan ik ooit genieten van een nieuwe zwangerschap na 2 miskramen. Ben bang dat ik nooit moeder ga worden omdat 't nu weer mis ging. Ik zie het gewoon niet gebeuren gek he? Of stel ik me aan? Bedankt vast voor de reacties
    Groetjes indirab
     
  2. Roodborstje2

    Roodborstje2 Fanatiek lid

    18 mrt 2015
    1.211
    981
    113
    Vrouw
    Z-Holland
    Och lieve Indirab. Je stelt je helemaal niet aan, het is ook ontzettend zwaar en moeilijk. Ik heb zelf ook twee miskramen gehad, ik ben nu de derde keer wel succesvol zwanger. Ik voelde me echt wanhopig en leeg en zonder enig vertrouwen. Ik heb daar heel veel moeite mee gehad tot de eerste echo. Neem echt de tijd samen met je partner, om te rouwen en te huilen en te herdenken. Ga er even tussenuit met zijn tweeën als dat kan en focus helemaal op je relatie en liefde voor elkaar, dat deed mij enorm goed. Daarnaast is er een groepje op het forum waar ik heel veel aan heb gehad: https://www.zwangerschapspagina.nl/threads/zwanger-worden-na-een-miskraam-missed-abortion.682562/page-225#post-22187982

    Denk eraan dat je niet alleen bent in deze reis en dat er ooit een regenboog voor jullie zal komen. Ik hoop heel snel.
     
    Indirab en Flamingo1990 vinden dit leuk.
  3. MamaZijnIsDeBom

    MamaZijnIsDeBom Fanatiek lid

    10 apr 2018
    2.317
    1.660
    113
    Vrouw
    #3 MamaZijnIsDeBom, 11 mrt 2019
    Laatst bewerkt: 11 mrt 2019
    Ik heb het ook twee keer achter elkaar meegemaakt. Vooral het van intens gelukkig naar dood ongelukkig gaan en dat nog een keer trok ik heel slecht. Zwanger worden kost veel energie. Mentaal dan, want je bent er heel de tijd mee bezig. En wanneer het gelukt is voel je je zo fantastisch, het is bijna met niks te vergelijken. Dat gevoel dat er een mensje in je groeit, het dromen over alles wat komen gaat. Het is echt magisch. Maar als die euforische gevoelens dan in 1 klap weg zijn, en plaats maken voor gedachtes dat je weer terug moet naar eerst... wachten op je eisprong, je NOD en hele dagen met zwanger bezig zijn, dan doet dat ontzettend veel pijn. En bij een tweede komt daar dan nog een angst bij, namelijk die van: zal het nog wel lukken. Wat als deze twee miskramen geen toeval zijn???

    Ik denk dat het wel heel belangrijk is dat je onderscheid maakt tussen een voorgevoel en angst. Dat het voor jullie niet meer gaat lukken is duidelijk angst en geen voorgevoel. Logisch ook... want 2 keer zoiets meemaken doet gigantisch pijn. Mijn gyn zei tegen mij: de kans dat je dit meemaakt is 1 op 25. Geen idee of het klopt. Maar de kans op nog een miskraam was nog steeds erg klein, zei hij. Dat klopte. De volgende maand was het weer raak en ons kleine mannetje zal in april gezond geboren worden hopen we.

    Ik denk dat dat achteraf ook het enige was wat me er bovenop geholpen heeft. Opnieuw zwanger raken. Ik heb nu geen moeite meer met de miskramen. En ben vooral heel dankbaar dat dit kindje het kindje geworden is wat bij me mocht blijven. Het is vast de bedoeling op deze manier geweest. Ik zou het niet anders doen mocht ik die keuze hebben. Al denk dat het anders is als je op latere momenten je kindje nog moet verliezen.

    Ik snap dat het voor jou nu geen optie is het al zo te bekijken. Want jij zit in het stuk rouw. Maar op een dag, want die kans is ontzettend groot gezien jullie duidelijk vruchtbaar zijn samen, houdt jij je kindje voor het eerst in je armen en denk je: “ja! Dit kindje moest het zijn.... ik zou je nooit meer willen ruilen”.
     
    Indirab en jadie vinden dit leuk.
  4. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.028
    3.114
    113
    Overleven.
    Ik kon het pas accepteren toen de oudste geboren was..
     
  5. Nijntje01

    Nijntje01 Fanatiek lid

    2 dec 2012
    3.404
    362
    83
    Zuid-Holland
    Nee hoor, je stelt je niet aan! Het is ook ontzettend moeilijk en verdrietig, ik was ook zo bang dat het nooit zou lukken.

    Heel veel sterkte, ik hoop dat je snel weer zwanger bent en dan ook blijft!
     
  6. kimmaikel24

    kimmaikel24 Fanatiek lid

    22 nov 2012
    1.013
    638
    113
    Je stelt je echt niet aan !!
    Ik heb er helaas 6 gehad.. en was daarna ook helemaal kapot ervan..
    ik herken je gevoel van schuldig voelen , maar jij kunt er echt niks aan doen !
    Probeer positief te blijven & niet op te geven.
    Hier nu een prachtig prinsje van bijna 5 jaar in bedje ❤️

    Je kunt het echt waar.
    Ik hoop dat jullie snel weer zwanger mogen worden.
     
  7. mimi1988

    mimi1988 VIP lid

    7 apr 2015
    6.937
    4.152
    113
    Je stelt je niet aan. Miskramen zijn gewoon heel heftig! Zit momenteel in mijn 4e miskraam. Ben 6x zwanger geweest nu. 1 dochter* en 1 gezonde zoon.
    Wij lopen nu in het ziekenhuis voor de herhaalde miskramen.

    Ik praat ook in het groepje waar roodborstje het over had. Je bent altijd welkom! Daar zitten vrouwen die het begrijpen. Zij hebben ook 1 of meerdere miskramen mee genaakt. Wel praten er ook vrouwen mee die nu succesvol zwanger zijn. Ik zeg dit om je even te waarschuwen. Misschien vind je dit confronterend.

    Veel sterkte en een dikke knuffel!
     
  8. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Hier inmiddels 5x een ma gehad en ern gezonde dochter. Laatste ma 3x een goede echo gehad waardoor ik als de dood ben voor een volgende zwangerschap. Echo’s zeggen me nu helemaal niks meer..
    Ik krijg nu begeleiding vsn een psycholoog. Al bijna 5 jaar vooral ellende. De geboorte van mn dochtertje is echt een wonder nu. Maar zelfs dat heeft behoorlijke schade aangericht waarvoor ik nu nog bij de osteopaat loop. Zwanger zijn is dus niet echt mijn ding...

    Rouwen heb ik nooit gedaan en dat lijkt er nu uit te komen. Vooral niet wegstoppen. Je gevoel mag er zijn!
     
    Indirab vindt dit leuk.
  9. sarah28

    sarah28 Fanatiek lid

    14 feb 2013
    3.605
    1.913
    113
    Je stelt je zeker niet aan hoor, zo moet je absoluut niet denken!

    Zoals iemand al aangaf het groepje hier met lotgenoten is heel fijn. Geen veroordelingen, vooral veel begrip, herkenning en medeleven. Echt zo mooi!

    Heb je in je dagelijks leven ook vrouwen die een miskraam hebben meegemaakt? Ik krn er een aantal en ook dat is fijn om bij terecht te kunnen. Helaas zul je ook mensen hebben die zich totaal niet kunnen inleven, daar vooral afstand van houden, hoe jammer ook!

    Ik herken je gevoelens trouwens ook herl erg, al heb ik wel al een gezond kind. Het blijft allemasl zo ontzettend eng en onzeker, iedere kerr weer!
     
    Indirab vindt dit leuk.
  10. Indirab

    Indirab Lid

    26 dec 2018
    41
    12
    8
    Vrouw
    Wat een ontzettend lief en fijn bericht..
    Ik had nooit verwacht dat ik überhaupt op een forum terrecht zou komen maar ook nooit kunnen dromen dat er zo veel lieve vrouwen zijn die je steunen..

    Ik ga zowiezo eens kijken bij dag groepje lijkt me fijn bepaalde dingen te vragen en de delen. Heel erg bedankt voor de tip.
    En wat ontzettend fijn dat je zwanger bent. Het is je heel heel erg gegund.
    Liefs indira b (sabrina)
     
    Roodborstje2 vindt dit leuk.
  11. Indirab

    Indirab Lid

    26 dec 2018
    41
    12
    8
    Vrouw
    Jeetje wat omschrijf je het toch mooi.. Krijg er gewoon tranen van in m'n ogen..
    Wat je zegt is waar ik wil het graag zo bekijken maar het is nog "te vers" om die gedachten te hebben. Maar proberen doe ik het zeker ik hoop gewoon dat het bij ons "3 keer is scheepsrecht" is.

    Gevoel en verstand stroken op dit moment totaal niet.. Je weet wat goed voor je is maar zo voelt het niet ofzo.
    Veel lezen op internet en vrouwen horen die het zelfde mee maken werkt enigsinds wel. Het geeft me een warm gevoel om te lezen dat zoveel vrouwen je steunen en lieve woorden schrijven en dat terwijl je compleet onbekend voor me bent.
    Ik wil je hiervoor bedanken het doet me echt goed.

    En wat gaaf zeg bijna is het voor jullie zover heel byzonder hoor gefeliciteerd. ❤️
    Je verteld dat je de volgende maand weer in verwachting was mag ik vragen hoe je wist wanneer je je ei had? Normaal voel ik hem altijd heel goed maar de vorige keer na m'n miskraam heeft het zeker 3 rondes geduurd voor ik hem voelde. Als je dit te persoonlijk vind snap ik dat hoor maar denk ik kan het beter vragen ☺️

    Liefs sabrina (Indirab)
     
    MamaZijnIsDeBom vindt dit leuk.
  12. Indirab

    Indirab Lid

    26 dec 2018
    41
    12
    8
    Vrouw
    Ik ken wel wat dames in mijn omgeving maar er word al snel gezegd je kunt zwanger raken daar moet je blij mee zijn. Terwijl ik denk dat is Idd heel fijn als het dan ook maar blijft zitten.
    En het zijn natuurlijk goed bedoelde adviezen enz maar soms wil ik bepaalde dingen gewoon niet horen.

    Ik ga dat groepje zeker eens bezoeken het is echt fijn om zo te kletsen via dit forum had dit echt niet verwacht. Bedankt
     
    sarah28 vindt dit leuk.
  13. Indirab

    Indirab Lid

    26 dec 2018
    41
    12
    8
    Vrouw
    Pfff jeetje wat ontzettend heftig zeg en wat sterk dar je dat mij zo kunt vertellen. Het lijkt me zo'n rollercoaster als je emotioneel zoveel te voortduren krijgt. Ik zou niet weten wat te doen. Heb echt zoveel meer respect gekregen voor zwanger zijn en kinderen "krijgen" vooral omdat veel mensen zeggen we "nemen" een kind. Dan gaan bij mij al de nekharen rechtopstaan. Het is zo iets byzonders en zo'n wondertje.
    Ik wil jou ook veel sterkte wensen met het verlies ik ga zeker eens in dat groepje kijken zal me goed doen als ik dat zo lees.
    Ik wil je een hele dikke knuffel geven je bent een powervrouw. ❤️
     
    Beausecret en mimi1988 vinden dit leuk.
  14. sarah28

    sarah28 Fanatiek lid

    14 feb 2013
    3.605
    1.913
    113
    Ja klopt helaas zitten die er ook tussen, in zulke tijden leer je mensen echt kennen en dat valt soms vies tegen! Ik probeer van zulke mensen dan ook afstand te houden. Zag dat je t grorphe gevonden hebt!
     
    Indirab vindt dit leuk.
  15. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.082
    5.270
    113
    Het is echt moeilijk om te verwerken, eerst vraag je je af wat er mis is met je lichaam, en waarom nou. Later denk je bij elke maand verder ik zou zoveel maanden zijn geweest, bij de uitgerekende datum helemaal een naar gevoel. iedereen om je heen word zwanger en krijgt kinderen maar jij niet. En dat is zuur, enorm zuur. Je gunt het een ander enorm maar jezelf ook. Je had je zelf al met een kindje zien lopen, op internet/winkels al voor leuke spullen kijken.

    Praat er over, dat is iets wat ik niet doe. En daardoor denkt iedereen dat je er weer overheen bent en je weer verder gaat terwijl het soms wel fijn is om er even over te praten.

    Ik had een Buitenbaarmoederlijke zwangerschap, was na 20 maand eindelijk weer zwanger. Hele nare afloop heeft het gehad want het was over het hoofd gezien met gevolg 2 maand ziek ivm infectie/enorm veel pijn en 2 keer ziekenhuis opname. Dat is toch wel zwaar gevallen. Nu helaas alweer 2 jaar verder sinds wij voor ons 2de kindje wilden gaan. Wij zijn gezegend met een lief meisje en dat houd mij ook wel op de been.
     
  16. Curly85

    Curly85 Lid

    11 mrt 2019
    34
    12
    8
    Vrouw
    Hoop herkenbare dingen. Ik zit helaas nu in de wachtstand of het vanzelf komt. Dan zie je buiten alleen maar kinderwagens. Prive vreselijk veel vrouwen zonder issue zwanger en na 14 maanden krijgen wij een miskraam. De waarom ik vragen blijven maar komen.
    Ik hoop snel dat dit klaar is en we door kunnen. We willen eigenlijk weer direct doorgaan voor hopelijk snel een nieuwe poging.
     
  17. Loveischocola

    Loveischocola VIP lid

    11 jan 2019
    11.853
    12.332
    113
    Vrouw
    Vandaag 2 weken geleden kregen we te horen dat het hartje niet meer klopte. De dag ervoor hadden we een goeie echo met kloppend hartje in ziekenhuis en groen licht voor verder te lopen bij de verloskundige die afspraak stond al gepland en dat was de dag erna, je gaat enthousiast en toch met gezonde spanning er heen. En dan is het hartje gestopt met kloppen. In 24 uur van blijdschap na intens verdriet
    Hoe ga je hier mee om? Boos op mensen die het niet hadden gepland en toch zwanger zijn. Verdrietig waarom moet ons dat overkomen. Overleefmodus aan.. de dag van de curretage verdrietig, na de curretage 2 dagen niks voelen. Daarna komen de tranen bij alles niks kunnen hebben. Ene keer vind je schattig de baby foto’s andere keer word je er verdrietig van... het is en blijft ons eerste kindje. Hoe nu verder.. op dit moment per dag bekijken hoe het gaat. Hopend op zonneschijn letterlijk en figuurlijk. En testen hoe snel de hormonen uit me lichaam zijn.. en hopend op een nieuwe zwangerschap die wel goed gaat....
    Voor iedereen een knuffel voor in deze zware tijden.
     
  18. Curly85

    Curly85 Lid

    11 mrt 2019
    34
    12
    8
    Vrouw
    Veel liefs voor jou Love. Gevoel van onmacht - 'oneerlijk'- waarom het vliegt allemaal door elkaar. Hopelijk gaan de hormonen snel weg. xxx
     
    Loveischocola vindt dit leuk.
  19. MamaZijnIsDeBom

    MamaZijnIsDeBom Fanatiek lid

    10 apr 2018
    2.317
    1.660
    113
    Vrouw
    Ahh! Super lief zeg! Zie nu je reactie pas. Ik snap echt heel goed dat het voor jou te vers is en je er enkel verdriet bij voelt. Dat had ik ook!

    Natuurlijk mag je me dat vragen! Bij mijn eerste miskraam vroeg ik me ook af hoe ik mijn eisprong ging vinden. Want ik had nog veel hcg in mijn lijf en daar reageerden de ovulatietesten ook op. Ik was 11 weken zwanger maar vanaf 5 weken groeide er al niks meer. Toen het hcg weg was had ik binnen een aantal dagen weer een eisprong en dus een positieve test. Helaas ging dat dus ook mis... de testen liepen zo tot 4,5 week op, en daarna ineens weer af. Met 5 weken kreeg ik toen al een vroege miskraam. Omdat het zo vroeg was en de testen bij begin van bloeden al negatief waren ging ik er vanuit dat mijn cyclus “normaal” zou zijn. Ik ging op vakantie en ben de ovulatietesten vergeten die je in Italië dus nergens kan krijgen. We hebben het dus gewoon regelmatig gedaan rond de tijd dat ik normaal ook mijn eisprong had. Mijn miskraam als menstruatie gezien... en dat heeft gewerkt!

    Hoe gaat het nu met je? Vind het zo rot voor je dat je dit moet meemaken! Ik had nooit zoveel met het onderdeel miskraam. Scrollde er altijd snel voorbij. Tot ik het zelf had... en sindsdien blijf ik er altijd even kijken. Omdat ik net als jij het begrip van anderen als heel waardevol heb ervaren. Niemand begrijpt je zo goed als iemand die het zelf ook heeft meegemaakt.
     
  20. Sep16

    Sep16 Lid

    29 dec 2018
    29
    18
    3
    Vrouw
    Nee, je stelt je niet aan....
    Het is niet niks hoor!
    Ik ben nu zwanger van de derde, maar het is mijn 7de zwangerschap en onze jongste is met 16 weken geboren en dus ook overleden.
    Prachtig mooi jongetje.....
    Zelfs dat heet een ‘miskraam’.
    Het is in het leven gewoon niet vanzelfsprekend....
    Je vertrouwen krijgt een duw na een miskraam die een beste deuk achterlaat.
    Ik ben nu 27 weken zwanger, maar het vertrouwen begint nu pas een klein beetje te komen.
    Soms helpt het om er over te praten, soms helpt het om even lekker te huilen en jezelf verdrietig te voelen.
    Dat mag ook!
    Dat hoort er bij...
    Maar weet ook dat het wel kan....
    Je kàn zwanger worden. Ik heb in totaal 5 miskramen gehad (inclusief onze jongste zoon), maar we hebben wel een gezond mannetje van 3 en ben nu ook weer gelukkig zwanger.
    Geef de hoop niet op....
    Knuffel voor jou.
     
    Loveischocola vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina