Wijkverpleegkundige, consultatiebureau, etc.

Discussie in 'Na de bevalling' gestart door Gelukkig11, 17 dec 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Gelukkig11

    Gelukkig11 Niet meer actief

    Zo aan het eind krijg ik steeds meer informatie over wat er gebeurt na de bevalling. Nu heb ik weer gehoord dat de wijkverpleegkundige 8 - 10 dagen na de bevalling bij je thuis komt om de gehoortest en hielprik uit te voeren. Maar ook dat zij je eventuele hechtingen controleert. Weet iemand hoe vaak zo'n wijkverpleegkundige bij je langs komt na de bevalling. Ik zit eigenlijk niet te wachten op bezoek van mensen die ik niet ken.

    Daarnaast vertelde een collega van mij dat zij van het consultatiebureau een vragenlijst heeft gekregen met allemaal vragen over haar relatie. Of zij zich wel prettig voelt in de relatie, of zij en haar partner oneenigheid hebben over de opvoeding, maar ook of er geweld is binnen het gezin, etc. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit vrij ver vind gaan als er geen aanleiding is om dit soort vragen te stellen. Hebben jullie ook zo'n vragenlijst gehad? En wat gebeurt er als je weigert het formulier in te vullen?
     
  2. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.227
    7.275
    113
    Vrouw
    Brabant
    De wijkverpleegkundige komt je hechtingen niet controleren hoor, die is er alleen voor je kindje. Volgens mij is het op uiterlijk dag 5 dat de hielprik en de gehoortest gedaan moeten worden, als de kraamhulp er nog is. De kraamhulp controleert evt. wel je hechtingen.

    Die vragenlijst hoef je niet in te vullen als je niet wil, maar kan voor het consultatiebureau wel fijn zijn om inzicht te hebben in het gezin. Je hoeft niet naar het consultatiebureau als je niet wil, maar het is toch wel fijn om daar wat te kunnen vragen en de groei van je kindje wordt bijgehouden. En ze letten op of het allemaal goed gaat in het gezin. Niet elk cb of wijkverpleegkundige/cb arts is goed, er zitten wat vreemde vogels tussen, maar over het algemeen ben ik heel tevreden.
     
  3. Gelukkig11

    Gelukkig11 Niet meer actief

    Ooooh ik dacht dat en de kraamverzorgster en de wijkverpleegkundige je kwam controleren en dan ook nog naar het consultatiebureau. Vond het al een drukke bedoening en leek mij te veel voor in de kraamtijd. Hoe kom je in hemelsnaam aan je rust toe??

    Maar goed rond dag 5 de wijkverpleegkundige. Humm zal maandag bij de intake van kraamzorg navragen hoe dat zit, aangezien ik na de bevalling 8 dagen in het kraamhotel ga verblijven.

    En gelukkig dat je het formulier niet hoeft in te vullen. Vind het nogal een aanslag op je privacy. Aan de andere kant hoe sneller ze erbij zijn als het niet goed gaat, hoe beter natuurlijk.
     
  4. misa

    misa Niet meer actief

    Wij hebben nog in de tijd dat de kraamzorg er was iemand anders van de kraamzorg gehad om het gehoor te testen. De hielprik werd bij ons door de kraamverzorgende gedaan.
    De kraamzorg en eventueel de vk checkten de hechtingen. Na dat de kraamzorg weg was, kwam er alleen nog een keer iemand van het cb voor kennismaking en uitleg.
    De eerste paar keer bij het cb kreeg ik ook een vragenlijst, maar meer over hoe ik mij voelde. Heel erg gericht op het onderscheppen van mensen die ernstige emotionele/ psychische klachten hebben na de bevalling. Stelde niet veel voor. Daarna keek de verpleegkundige of arts het even door en vroeg nog wat dingen.
    En als je een lijst of wat vragen krijgt waar jij niet nodig van vind om het in te vullen, dan doe je het toch niet?
    De mensen die bij je thuis komen of het cb waar je naar toe gaat is allemaal niet verplicht. Uiteindelijk bepaal jij of je het oke vind.
    En vooral het cb: niet alles aannemen, maar zelf ook je gevoel blijven volgen!
     
  5. jada08

    jada08 VIP lid

    14 jan 2009
    7.567
    332
    83
    Bij ons is de wijkverpleegkundige thuis geweest voor de bevalling.

    Ze kwam ook met allemaal rare vragen aan, zoals wat is je salaris, hoe was je jeugd, heb je met mishandeling te maken gehad. Dus ik zei ook dat ik deze vragen ronduit onbeschoft vond en het niet aan haar was om dit te stellen. Ze legde me toen uit dat ze zo hopen om een bepaald beeld te krijgen bij een gezin. Ze gaf toen als voorbeeld het kindje van Nulde aan, wat vermoord is door haar moeder. Als zij een goed beeld hebben bij een gezin kunnen ze eventueel hulp bieden. Had er toen wel meer begrip voor maar toch vind ik niet aan de hand van een paar vragen dat je al een beeld krijgt bij een gezin wat voor het eerst een kindje krijgt.
     
  6. Assje

    Assje Fanatiek lid

    8 okt 2010
    1.440
    1
    0
    Hier kwam iemand na ongeveer 2 weken (testen waren in het ziekenhuis gedaan omdat mijn zoontje daar 10 dagen lag) om te vertellen hoe ht op het consultatiebureau zou gaan. Geen rare vragen gesteld, alleen uitgelegd hoe het bureau werkt en wat vragen over mijzelf en de bevalling, o.a. of ik vond dat het goed gegaan was, of ik vond dat het herstel goed liep en hoe ik me voelde. Niets wat ik te ver vond gaan, ze zei ook een paar keer dat ik niet hoefde antwoorden als ik dat wel vond. Later op het bureau zelf ook dergelijke vragen, normaal gesteld en er werd ook niet gereageerd met een oordeel. Er is ook benadrukt dat het niet verplicht is om te komen.

    Dingen vertellen, invullen of afspraken maken is dus niet verplicht! Kies wat je zelf wilt. Als je het gesprek niet prettig of te intiem vindt dan kun je gerust zeggen dat je je niet op je gemak voelt daarbij :)
     
  7. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.809
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Die lijst is om probleemgezinnen vroeg op te sporen. Sommige CB's zeggen dat die lijst anoniem is voor de Universiteit van Maastricht voor een grootschalig onderzoek.

    Dat is onjuiste informatie, althans, niet volledige informatie.

    De lijst gaat idd anoniem naar Maastricht, maar pas nadat de antwoorden in de computer zijn gezet en aan het mapje van je kindje zijn gekoppeld.



    Tsja, ik vind het goed dat ze bij 'halve garen' dingen op tijd willen opsporen. Ik vind het alleen jammer dat als je een rottige jeugd hebt gehad, maar nu een volledige normaal (wat is normaal?? ;)) leven leidt, je wel als potentiële 'kindermishandelaar' te boek gaat staan.
    Dus... Ik heb een perfect volmaakte en gelukkige jeugd gehad!!

    ;)

    Ik kan er niets en dan ook niets aan doen wat mij vroeger is overkomen en hoef niet jaren na dato nogmaals moeten lijden onder wat mij vroeger is aange/misdaan. Ik heb dat verwerkt, ik ben (redelijk ;)) normaal, heb een leuke relatie (en nee, niet sinds vorige week ;)) er zit geen agressie in mij of in mijn vriend (hij heeft echt een warme en veilige jeugd gehad) en zorgen als de besten voor ons kindje. Nee, ik hoef geen stempel als potentieeltje.
     
  8. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Ik heb nooit zo'n vragenlijst gehad en ook nooit 'rare' vragen....hier kwam de verpleegkundige na een dag of 10 geloof ik voor de intake CB en dat was gewoon vragen als wat voor ziektes komen er in de familie voor etc. Dus het zal per CB nog wel verschillen ook.
     
  9. Birgitte

    Birgitte Bekend lid

    13 jul 2010
    792
    0
    16
    De dienstverlening van het consultatiebureau is met name gericht op bepaalde achterstandsgroepen. Maar die groepen kunnen ze niet rechtstreeks aanspreken/schrijven omdat dat stigmatiserend zou werken. Wij wonen in Rotterdam dus achterstandsgroepen hebben we hier helaas genoeg. Wat ik wel weet is dat hun communicatie gericht is op die groepen. Ik ben bij het eerste gesprek al afgehaakt en wij hebben besloten om alleen voor de vaccinaties naar het consultatiebureau te gaan. Je hebt dus zelf in de hand welke dienstverlening je wel en niet afneemt bij het consultatiebureau. Ik heb geen zin in al die bemoeienissen maar mocht ik ooit met een prangende vraag zitten dan weet ik wel dat ik daar terecht kan. Dat is dan wel weer fijn.

    Oh en de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau die heb ik op het bureau zelf gesproken na het afnemen van de gehoortest. Ik hoef haar echt niet bij me thuis te hebben.
     
  10. Loesje86

    Loesje86 Niet meer actief

    Hier is de hielprik gewoon door de verloskundige gedaan in de kraamweek. Als de kleine meid twee weken is, moeten we voor een gehoortest naar een zorggebouw naast het ziekenhuis, as vrijdag dus. De wijkverpleegkundige zou binnenkort bellen dacht ik, maar dus nog niet gezien hier. Hoorde ook van mijn kraamhulp dat het nog eeg verschillend is per woonplaats, wat de vk doet en wat de wijkverpleegkundige doet.
     
  11. iMama

    iMama Actief lid

    21 okt 2011
    445
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wij moesten beide keren zelf naar het consultatiebureau voor de gehoortest. Bij de oudste is de hielprik in het ziekenhuis gedaan (ivm opname couveuseafdeling) en bij de jongste thuis door de verloskundige.

    Hechtingen worden alleen door kraamverzorgster en/of verloskundige gecontroleerd. Wijkverpleegkundige hoef je dus niet naar je onderkant of buik te laten kijken (het is maar net welke uitgang je kind uiteindelijk heeft genomen ;))

    Bij ons is beide keren maar één keer een wijkverpleegkundige langs geweest. Dat was om te vragen hoe het gegaan was (geboortegegevens genoteerd en dingen als gewicht, voeding e.d.) en om even wat uitleg te geven over wat het cb nou allemaal inhield. Ook de beruchte vragenlijst hebben we hier gekregen. Ik heb 'm de eerse keer wel ingevuld, maar je weet zelf ook wel of je een risico vormt of niet.

    De tweede keer vroeg ze of ik dacht dat het nog nodig was om zo'n vragenlijst in te vullen of dat er niets veranderd was. Niets veranderd dus (op een kindje erbij na) dus verder niet ingevuld.

    Bij ons stond bij de jongste wel ineens de huisarts op de stoep om de kleine te bewonderen. Verloskundige had wel aangegeven dat de onze dat meestal wel deed, maar goed bij de oudste was ie ook niet gekomen. Was wel even een oeps momentje, want kraamverzorgster was weg, man weer aan het werk en het was een beetje (lees: bestwel) een troep en ik liep in een niet matchende pyamabroek en jasje. Dat vond ik wel genant haha. Gelukkig was ie gauw weer weg.:D
     
  12. angel229

    angel229 Niet meer actief

    Hier is op de 5de dag een wijkverpleegkundige geweest voor de gehoortest en de hielprik. Toen onze dochter een week of 3 oud was is een ander wijkverpleegkundige op huisbezoek geweest. Ze kwam uitleggen hoe het CB werkt, keek de kleine meid op een aantal punten na (o.a. naveltje, spruw en wat reflexen meen ik, niks schokkends i.i.g.), vroeg naar onze beleving van de bevalling. Die was behoorlijk heftig geweest voor mij en mijn man, dus daar nam ze echt de tijd voor. Verder vroeg ze nog naar voorkomende ziekten/allergieën. Vragen over onze jeugd o.i.d. hebben we niet gehad. Ik heb zelf ook nooit het idee gehad dat ze ons tot een risico gezin zouden rekenen.

    En de kraamverzorgster ziet ook dingen. De onze vertelde ons, dat als zij weggaat bij een gezin en ze heeft een 'niet-pluis' gevoel dat ze altijd het kraamzorgbureau inschakelt!

    Het gesprek met de wijkverpleegkundige heb ik als heel prettig ervaren, later hebben we haar nog een keer gehad op het CB en toen was dat ook fijn! Gewoon even vragen hoe het met ons ging etc. Ons CB geeft wel adviezen maar ze laten je als ouder ook gewoon in je waarden.
     
  13. Linana

    Linana Niet meer actief

    Zit je ook echt op te wachten na de bevalling ;)
    Ik zou er ook begrip voor hebben, maar iemand die psychisch zo ver is dat ze haar eigen kindje vermoordt spoor je denk ik echt niet op a.d.h.v. zulke vragen.... Zulke gevallen ontdekken ze vaak pas wanneer het veel te laat is
     
  14. fairy2011

    fairy2011 Fanatiek lid

    28 nov 2010
    3.509
    295
    83
    Wat een vreemde vragen allemaal. Bij ons was de hielprik en gehoortest in de kraamweek.

    De intake van het CB was hier thuis en kreeg alleen vragen over bv ziektes in de familie en hoe de kraamweek en bevalling was geweest. Verder werd ze even bekeken en gewogen en weg waren ze weer...
     

Deel Deze Pagina