@Adje dankjewel voor je antwoord, ja je hebt ook gelijk natuurlijk dat alleen een pan aardappelen (nu kook ik die nooit, die meelballen vinden we geen van allen lekker hier ) of rijst oid sneller / makkelijker is dan wanneer je nog alles moet gaan doen. En het verdelen over de dag is geen probleem aangezien ik thuismama ben. Hmm... toch maar eens m'n vent lief aankijken haha. Ik hou zelf erg van stoofgerechten, en stamppotten. M'n man houdt dan weer niet van stamppotten maar er zijn natuurlijk vele andere opties. Ik zou dan graag de Russel Hobbs 6 liter willen, aangezien meerdere van jullie hier erg tevreden over zijn en met name mijn man nogal een grote eter is, en zoontje ook al aardig onderweg is haha. Wat die af en toe eet, man. Gelukkig lijkt het erop dat hij m'n man z'n bouw heeft, lang en slank . Ik ga dit topic in de gaten houden, ik hou normaal niet zo van koken maar hiermee kan het nog weleens leuk worden .
Ik vind het gemak ervan ook fijn. Vorige week met zwemles moest ik mee zwemmen. Man was in de tuin bezig en er zijn dan nog 2 kinderen thuis. En zwemles is van 17:00-18:00 uur. Altijd zo'n stressmoment. Had er nu voor gezorgd dat ik pasta en rijst al gekookt had. Kwestie van even opwarmen. En de slowcooker deed de rest. Houd het netjes warm tot we aan tafel gaan. Ik werk thuis dus ik hoef niets voor werktijd klaar te maken maar toch vind ik het een fijn ding.
Nog een vraagje: Ik denk dat ik het bij sommige gerechten handig vind om een extra grote hoeveelheid te maken (bv pastasaus) en dan in te vriezen, doe ik nu nl ook. Maar bij sommige dingen wil ik ook wel eens een "gewone" hoeveelheid koken, kan dat dan ook in zo'n grote pan? Moet tie niet voor een goede werking een minimale hoeveelheid vol zitten of zeg ik nu iets geks?
Ik heb er 1 van 6 liter en die heeft nog niet vol gezeten. Maar kleiner wou ik niet want we zijn toch met 5 en vaak mee eters.
Alles wat het koken makkelijker maakt doorheen de werkweek zou voor mij een aanwinst zijn, maar ik vraag me sterk af of een slowcooker dit (in mijn geval) wel kan realiseren. Ik vind de ochtendrush doorheen de week nu al lastig. Ik zie me echt niet 's ochtends vroeg nog een hele vracht groenten schillen... Als ik toch eens de kans heb om 's ochtends het eten al voor te bereiden (bv. half dagje verlof en 's ochtends al spaghettisaus maken) warm ik de saus (of een portie ervan) 's avonds gewoon even op en dan hoef ik ook niet meer tijdens de avondrush groenten te snijden etc. ... Als je overdag thuis bent, kan het misschien handig zijn omdat je dan minder moet opletten dat je eten niet aanbrandt (en je tijdens het koken dus gemakkelijker met je kinderen kan spelen of iets anders doen). Anderzijds... als ik dat wil bereiken, leg ik de groentjes van bv. mijn spaghettisaus in mijn stoomkoker en dan hoef ik er ook niet naar om te kijken totdat ze gaar zijn… Het voordeel is meteen dat de vitaminen en de smaak dan ook beter behouden blijven dan wanneer ik de groenten rechtstreeks in de pot doe (ik heb het dan over een klassieke pot, geen slowcooker) én dat ik het stoomvocht van de groenten nog in mijn saus kan verwerken. Ik zie dus voorlopig niet echt de winst op het vlak van kookgemak/tijdsinvestering, maar misschien zie ik iets over het hoofd? De grootste investering blijft voor mij altijd het wassen, schillen, snijden van de groenten (ik gebruik wel altijd héél veel groenten in mijn eten, dus ik doe het mezelf ook wel wat aan ). Moesten ze dáár nu eens een oplossing voor verzinnen! (ok, er bestaat wel zoiets als voorgesneden groenten, maar die gebruik ik om één of andere reden dan ook weer niet zo vaak )
Nee hoor, je zegt niks geks. Maar je kan prima kleinere hoeveelheden erin bereiden. Alleen is mijn ervaring dat het dan wel wat sneller gaat, voor zover dat kan als je het over slowcooken hebt. Maar dan duurt iets bv 7 uur ipv 8 uur. Is overigens geen ramp als je het wel langer doet bij dat soort lange bereidingen en je leert vanzelf wel hoe lang iets moet, zodra je iets vaker maakt.
Als ik echt 's morgens vroeg iets op wil zetten, doe ik de avond ervoor al het snijwerk al. En dan ook nog eens heel lui voor de tv
Zo doe ik het ook doordeweeks! ‘S avonds alles snijden, slowcooker vullen, in de koelkast, ‘s morgens voor ik naar m’n werk ga uit de koelkast en in het stopcontact Echte tijdswinst, nee, maar ik kan daardoor wel ‘koken’ op een voor mij makkelijk moment (wanneer de kinderen op bed liggen en ik lekker op de bank zit) ipv in de avondspits
Ik ben idd thuis overdag en mij zou het dus al schelen om het bv om 9.00 uur te kunnen doen als het hier rustig is ipv aan het einde van de middag. En ik zie het mijzelf ook wel a vonds voorbereiden, in de koelkast en dan de volgende ochtend in de slowcooker doen.
Ja, precies! Het is niet per se sneller (integendeel zelfs ), maar het is een aanpassing van het tijdstip waarop je de werkzaamheden doet, waardoor je minder spitsuurgevoel hebt. Eigenlijk kook ik altijd wel gespreid over de dag, sinds zoon er is (ook de niet-slowcookergerechten). Toen zoon nog klein was tijdens zijn dutjes al het snijwerk doen en evt andere voorbereidingen, en nu als hij even een chillmomentje heeft voor de tv. Veel fijner om niet alles tijdens de avondspits te moeten doen als iedereen moe en hongerig is (en ik dus ook).
Ik heb hem vanmorgen om 10 uur aangezet met gehaktballen. Als ik straks thuis kom zijn de ballen gaar. Ik heb het ingesteld op 8 uur op de laagste stand. Hij gaat dan automatisch nog een uur op warmhoud stand en gaat daarna uit. Ik heb geen starttimer. Maar moet zeggen dat ik die ook niet mis.
Volgens mij ben jij stiekem al om Het is trouwens ook heel handig als je (veel) gasten voor het avondeten krijgt. Dan kan je weer meer bij je gasten blijven en hoef je dus ook niet veel meer de keuken in. Ik zet hem dan ook zeer regelmatig in, en dan kan je toch nog gevarieerd blijven in wat je ze voorschotelt. Bv de ene keer pasta bolognese, dan Indische rendang of babi ketjap, Thaise curry, Franse boeuf bourguignon, Hollandse hachee of zuurvlees, pulled pork of chicken op broodjes, Mexicaanse carnitas (ook een soort pulled pork) etc. Echt succes gegarandeerd
Ik ben ook om! Deze week bestel ik er 1. Zal toch wat zijn als ik straks nog verander in een keukenprinsesje
Ik snij vaak 's avonds groenten voor. Zeker voor pastasaus ed. Sommige groenten koop ik ingevroren (broccoli, boontjes, erwten). Als er een aanbieding is van een bepaalde groente die ik vaak gebruik of afgeprijsd omdat het op de dag zelf op moet koop ik vaak wel meer. Die snij ik dan en vries ze in. Ook aardappelen durf ik 's avonds al te schillen en dan als ik opsta ze koken. Dan zijn ze goed gekoeld om 's avonds te bakken. Soms spendeer ik op zaterdag veel tijd aan snijden en voorbereiden om in te vriezen. Zeker als het slecht weer is. Dan maak ik een grote kom popcorn voor de kinderen en kijken ze een film. Dat geeft mij de tijd om rustig in de keuken bezig te zijn zonder elke 2 minuten 'mama mama' te horen.
Zeker Ik doe het veelal op gevoel, dus hoeveelheden zijn ongeveer - 1 kg appels (ik gebruik vaak een zak buitenbeentjes van AH) geschild en in blokjes gesneden - 250 gr rozijnen - 300 gram (glutenvrije) haver - kaneel, ongeveer een eetlepel (niet te zuinig in ieder geval) - +- 800 ml vocht; dit kan volledig melk of water zijn, of een combinatie van deze twee naar wens - Er moet genoeg vocht in zitten zodat alle ingrediënten onder staan. - eventueel nog 2 rauwe eieren voor een iets vollere smaak - suiker en/of honing naar wens - ik doe meestal ongeveer 100 gram bruine basterdsuiker; gezoet vind ik het zelf wat lekkerder Dit zet ik op de lage stand aan voordat ik naar bed ga en de ene keer staat het 5 uur op, de andere keer 7 uur, afhankelijk van hoe lang ik slaap Het is altijd goed als ik wakker word in ieder geval! Het wordt hier graag als ontbijt gegeten, als middagsnack na school en 's avonds (warm) met een bolletje vanille ijs als toetje. Het is dan ook altijd binnen 2 dagen weer op