Ik vind dat ook opvallend, zo zag ik gisteren op Facebook iemand die van "houd" mooie dingen maakte en iemand die een "fons" (vondst) had gedaan. Je moet je ook niet vergissen dat 60% van de mensen taalniveau b1 of minder heeft. Woorden zoals "echter" en "gewoonlijk" vinden deze mensen moeilijk of kunnen ze niet lezen. Ik schrok daar zelf best van.
Slechte spelling: het is een combinatie van meer dyslectisch mensen en ander onderwijs. Basis onderwijs is zo veranderd, de kinderen moeten nu zoveel en de leraren zoveel meten en rapporteren. Daar gaat ten kosten vh onderwijs. HBO en hoger schrijven nog wel redelijk netjes, maar VMBO leerlingen, dat is vaak een drama. Overigens, we hebben MBO leerlingen die een opleiding deden waarbij ze veel bezwaarschriften en brieven moesten schrijven. Nou, dat kunnen ze totaal niet. Ik maak ook veel fouten hoor, maar goed: ik ben dan ook dyslectisch. Ik heb gewoon zoveel mogelijk woorden uit me hoofd geleerd. De oudste heeft specifiek dyslectisch bijles gehad. Een speciale methode: en ik moet zeggen. Dat heeft gewerkt. Alleen dan denk ik: waarom gebruiken ze dat niet standaard op basisscholen. En waarom, moet leren lezen, schrijven en beginnen met rekenen allemaal in groep 3 en in 1 jaar? En dan ook nog in klas met andere kinderen uit andere groepen 2. Dan moeten ze ook nog aan elkaar wennen.
Ik herken mezelf altijd enorm in ass (sta aan het begin van een diagnose-traject) en dit herken ik dus ook echt enorm. Ik struikel over fouten, als iemand bv schrijft ‘de pond vaart naar de overkant’ dan ben ik al in de war. Bij sommige spelfouten wel minder, het ligt aan de context. Ook taalfouten zoals omwisselen van mits en tenzij... ik struikel erover en moet echt even ‘terugspoelen’ om het te verbeteren in gedachten.
Ik zie ook wel spelfouten van collega's en ik had zelfs een dyslectische collega. Ik krijg er de kriebels van...
Behalve dé grootste irritatie ooit onder de spellingspolitie dan (Sorry! Ik hoop dat je de humor ervan kan inzien )
Bij jou ligt het dan net even anders, en in dat geval kan ik het mij voorstellen dat jij dit als storend kunt ervaren. Ik denk dat @Eenkadootje een goed punt heeft, het onderwijs is anders, kinderen moeten al erg veel terwijl de klassen vaak bomvol zitten en de werkdruk van een juf/meester erg hoog ligt. Ook vertrouwen mensen soms blind op hun autocorrectie.
Een collega van mijn moeder die al niet bijster goed kon spellen deed dat ook eens. Ze moest eens naar hun baas, genaamd Onno, een belangrijke mail sturen. Spellingscontrole nam het heel serieus en maakte er dus 'beste Onnodig' van...
Heel goed. We hebben op dezelfde scholen gezeten. Zelfde onderwijs gehad. Zijn vrijwel samen opgegroeid. Ik weet dat ze het wel weet. Vraag me alleen af waarom je dat bewust gaat doen.
Vind ik knap. En echt, een d of t maak ik me niet druk over. Maar echt in complete zinnen 5 of 6 woorden verkeerd spellen? Dat valt me steeds meer op.
Er worden nog nauwelijks brieven geschreven naar elkaar. Boeken worden veel minder verslonden dan vroeger. De school methodes veranderen.
Maar roep jij dan gewoonlijk 'ach, wat maakt het uit, je begrijpt toch wat er staat?' of zeg je gewoon eerlijk dat je het moeilijk vindt zoals je nu doet? Want daar zit wel verschil in. Natuurlijk is het voor een aantal mensen moeilijk vanwege dyslexie, opleidingsniveau of niet Nederlandstalig opgevoed zijn. Maar volgens mij doe jij wel moeite om het goed te doen terwijl je het moeilijk vindt. Maar volgens mij zijn er tegenwoordig echt zoveel mensen die gewoon geen moeite meer doen en dus roepen 'Wat maakt het uit, je begrijpt toch wat er staat'. Pure gemakzucht dus en dat vind ik zo'n verloedering van onze taal Zoals het feit dat het straks misschien gewoon goed is om 'hun zeggen' te zeggen in plaats van 'zij zeggen'. Alleen maar omdat het op een gegeven moment zoveel gebruikt wordt dat het dan maar normaal wordt Verder ook volledig eens met @Juul75 . En trouwens, bij die mensen die dan roepen 'je begrijpt toch wat er staat' : nee sorry, vaak moet ik een paar keer lezen voordat ik enigzins begrijp wat er staat.
Volgens een vriendin van mij die de Pabo heeft gedaan is het niveau daar sowieso laag en als je slecht bent in taal of rekenen, dan wordt er wel een regeling getroffen waardoor je alsnog slaagt. Ze heeft ook collega’s gehad die zonder antwoordenblad geen grammaticatoetsen in groep 7 of 8 konden nakijken.
Ja geloof het ook gelijk. Kreeg gisteren ook zo'n vreemd mailtje van de leerkracht van de oudste. Een aantal ouders hadden gevraagd om gelijk de antwoorden te krijgen ipv aan het einde van de week, zodat je niet heel veel in 1 keer hoeft na te kijken. Die kregen we op voorwaarde " dat we er geen misbruik van zouden maken en de kinderen het niet zouden voorzeggen". Denk dat dat wat over hem zegt en ik kan zonder antwoorden ook wel voorzeggen wat er moet staan hoor. Pff.
Hoewel ik een fan ben van nette kloppende Nederlandse taal, denk ik hier toch echt anders over. Fouten in zulke offertes geven mij meer de indruk dat dit mensen zijn die met hun vak bezig zijn en niet met de spelling. Ik vind dat best een geruststellende gedachte.
Dat is iets waar ik mij ook niet druk om zou kunnen maken. Om een goede badkamer te maken hoef je niet foutloos Nederlands te schrijven. Wat ik dan wel verwacht van een juf of meester.
Haha ik moet hier zo hard om lachen. Net wat je zegt, daar heb je dan toch geen antwoordenblad voor nodig .
In het dagelijks leven kan ik me er niet druk om maken en probeer ik vooral te focussen op de inhoud van iemands woorden. (Op commercieel en professioneel gebied is het een ander verhaal...) Als "het er wel heel erg aan toe is" maak ik me persoonlijk eerder druk om hoe ik mijn eigen reactie het beste kan verwoorden zodat diegene het gewoon begrijpen kan. Ik produceer totaal geen literaire hoogstanden o.i.d. maar ik ben me er wel van bewust dat ik van nature geen "Jip-en-Janneke-taal" spreek en dit is, uiteindelijk gezien, dus vooral míjn "probleem". Als in: Allemaal leuk en aardig dat ik op een of ander niveau zit, maar dat betekent niet dat het beter zou zijn o.i.d. en/of dat iedereen maar op dat niveau zou moeten (kunnen) zitten. We kunnen niet allemaal overal in uitblinken Indien nodig pas ik dus mijn eigen reactie aan en let ik zelf zoveel mogelijk op mijn eigen spelling/grammatica/woordkeuze in de hoop dat de kern van het verhaal vooral zo duidelijk mogelijk overkomt. Uiteindelijk is dat (voor mij) het belangrijkste.
@nijn37 Mbt mensen die Nederlands als 2e taal hebben. Ik denk dat het vaak ook wel een slap excuus is hoor. Mijn man is op z'n 16e naar Nederland gekomen, je kan ook wel een beetje horen dat hij een andere afkomst heeft (gelukkig niet zo'n irritant kijkmijeensallochtoonzijn-accentje hoor). Maar het is toch best pijnlijk dat hij soms de spellingsfouten van autochtone Nederlanders moest verbeteren. Zijn baas zei bv eens 'nu maandag'. Mijn man: maar Nico, het is toch dinsdag vandaag? (LOL ) bleek hij dus 'aanstaande maandag' te bedoelen. Met nog de opmerking 'cursusje Nederlands erbij?' richting mijn man. Alsof mijn man dus fout zat met 'aanstaande maandag'. Echt, tenenkrommend gewoon...
Dat ligt aan de situatie. Soms word er heel neerbuigend gedaan erover en dan heb ik idd zoiets van, je weet toch wel wat er bedoeld word?
O wat erg. Omdat hij dus zelf dialect spreekt en 'nu maandag' zegt in plaats van 'aanstaande maandag' beweert hij dat je man het niet kan omdat hij hem niet begreep. Ik vind het een logische opmerking van je man bij deze manier van uitspreken, nu is toch nu? Ik zou daar heel boos over kunnen worden. Het zelf 'fout' doen en een ander ermee te kakke zetten.