Recepten voor de slowcooker

Discussion in 'De lounge' started by gate, Mar 6, 2021.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. gate

    gate Bekend lid

    Jun 12, 2014
    726
    508
    93
    Sinds een tijdje ben ik in het bezit van een slowcooker. Helaas blijft het voorlopig bij het maken van stoofpotje, hachee en draadjesvlees. Ik heb zelf niet zoveel inspiratie en ben benieuwd wat jullie er allemaal mee maken!
     
  2. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    Nov 17, 2016
    18,943
    14,996
    113
    Ik zal vanavond wat recepten zoeken als ik enigzins nog wat tijd vrij heb van dochter (is ziekkies) maar alvast een paar die je direct op naam al kan vinden:
    poor mans stew
    zwolsche runder stoof
    stoofperen
    bbq pulled pork
    bbq pulled chicken (hier favoriet)

    focaccia heb ik ook geprobeerd maar mijn recept kwam tot t nokkie, leek meer op zo'n brunch breekbrood. Niet vies maar niet wat ik als beeld heb van focaccia.
     
  3. Sado

    Sado VIP lid

    May 16, 2016
    19,043
    17,012
    113
    Er staan hier enorm veel topics over,hier in de Lounge. Met de zoekfunctie kom je vast een heel eind :)
     
  4. tuc

    tuc Niet meer actief

    Wat ik er allemaal mee maak:
    - pindakip
    - zoetzure kip
    - stoofvlees
    - gehaktballen
    - pastasauzen
    - pulled beef
    - pulled chicken
    - pulled pork
    - carnitas
    - drumsticks
    - gevulde paprika's
    - spareribs
    - babi ketjap
    - babi spek
    - rendang
    - draadjesvlees
    - ratatouille
    - hele kip
    - butterchicken
    Enz

    De recepten haal ik van: eetspiratie, Ashley Willems, eefkooktzo, lekkerensimpel...
     
    citroenrasp likes this.
  5. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,264
    25,721
    113
    #5 Adje, Mar 6, 2021
    Last edited: Mar 6, 2021
    Mijn favoriete website met veel slowcookerrecepten: eetspiratie.nl

    En ik heb even gezocht waar ik al eerder wat favoriete recepten heb gedeeld (scheelt typewerk):
    Deel je slowcooker recepten

    en dan nog dit:
    Pulled bbq chicken volg ik mijn ‘eigen’ recept:
    kipfilet met cola (geen lightversie), knoflook en ketchup in de slowcooker 4 uur op low. Daarna uit elkaar plukken en mengen met zelfgemaakt bbq-saus volgens recept van Julius Jaspers: https://www.heerlijkboek.nl/2017/01/31/klassieke-bbq-saus-uit-de-bbq-bijbel-van-julius-jaspers/
    Lekker op ciabatta met rucola en peen julienne

    Sinaasappelworteltjes:
    Bospeen of andere wortel in de slowcooker met naar smaak sinaasappelmarmelade en wat honing. Paar uur op low (of prik even tussendoor wanneer het gaar is, ik vergeet altijd te checken hoe lang het nou duurde).

    Bolognese saus van Matt Preston is zoooo lekker. En in de slowcooker wordt hij dus echt nog lekkerder. Daar laat ik alleen wel de bouillon weg en voeg alleen het bouillonblokje toe. En de tomatenblokjes vervang ik voor passata en hij gaat 8 uur op low.
    Ik heb het kookboek, maar hier kan je het recept ook vinden: https://www.firmamama.nl/pasta-zelfgemaakte-bolognese-saus/

    En ik maak sowieso van alles wat een stoofgerecht is of kan zijn een slowcookergerecht. Vaak alleen een kwestie van de hoeveelheid vocht aanpassen (en de tijd natuurlijk). Deze is bv heerlijk uit de slowcooker.
    https://familieoverdekook.nl/gehaktballen-in-kruidige-cola-jus/
     
    GossipGirlxoxo and citroenrasp like this.
  6. gate

    gate Bekend lid

    Jun 12, 2014
    726
    508
    93
    Had ik op gezocht maar niet een specifiek topic gevonden.

    Bedankt voor jullie reacties, staan al een heleboel dingen!
     
  7. gate

    gate Bekend lid

    Jun 12, 2014
    726
    508
    93
    Ah, daar staat een topic! Kwam dus niks tegen maar moet zeggen dat ik ook niet alles heb doorgezocht, daar kreeg ik gewoon simpelweg te veel zoekresultaten voor.
     
  8. gate

    gate Bekend lid

    Jun 12, 2014
    726
    508
    93
    Ik vind het dus lastig om recepten die ik altijd in de pan deed, nu in de slowcooker te doen. Want je hebt veel minder vocht nodig, maar ja hoeveel minder?
     
    Adje likes this.
  9. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,264
    25,721
    113
    Dat is ook een beetje een kwestie van uitproberen en uiteindelijk ervaring. Als iets na bereiding toch nog te vochtig is, is ook geen ramp. Je kan het dan wat indikken met maïzena of nog wat inkoken en dan weet je voor de volgende keer dat er nog minder vocht in moet.

    In ieder geval goed om te onthouden dat uit groentes (en toch ook het vlees) echt veel vocht komt.
    Ik ga meestal your van ongeveer de helft van het vocht. Maar als er veel groentes inzitten en er maar heel weinig vocht toegevoegd wordt in het originele recept, laat ik het ook weleens helemaal weg en vervang het voor een bouillonblokje oid.

    Bv.
    Mijn recept voor bolognese gaat bv 0,5 liter wijn een bouillon in. En moet er eigenlijk ook nog twee blijken tomatenblokjes in. Dat is echt veel vocht.
    De wijn kook ik vooraf tot zeker de helft in. De bouillon laat ik het water helemaal weg en doe dus alleen een blokje erbij.
    En de tomatenblokjes vervang ik tegenwoordig voor passata want dat is al wat dikker, en met de tomatenblokjes was de saus echt te nat.

    En ik ben nu Boeuf bourguignon aan het maken. Ook hier moet een 0,5 liter wijn en een 0,5 liter bouillon in. De wijn laat ik wel zo en de bouillon wordt weer alleen een bouillonblokje.
     
  10. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    Mar 5, 2017
    3,309
    2,677
    113
    Female
    NB
    @Adje
    Help!!
    :eek:Ik kan niet meer op de site :cry::cry:
    Heb jij het recept nog ergens??
     
  11. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,264
    25,721
    113
    Oh wat stom dat die pagina het niet meer doet...
    Ik heb even 2 foto’s gemaakt uit mijn kookboek. Volgens mij is het zo goed leesbaar.
     

    Attached Files:

    Neskio likes this.
  12. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    Mar 5, 2017
    3,309
    2,677
    113
    Female
    NB
    Oh wat lief tnx!
    Ja stom he...
    Volgens mij stond er in het recept op die site ook iets van de korst van de parmezaanse kaas
    Gebruik je dat ook?

    Ik ben even zo vrij geweest om hem voor mezelf uit te typen dan kan ik hem altijd vinden met de tips die jij eerder had gegeven voor het recept in de slowcooker, klopt het zo?

    Recept bolognese voor de slowcooker

    Ingrediënten:
    - 2 middelgrote wortels
    - 3 uien gesnipperd
    - 4 plakken bacon of gerookt ontbijtspek, fijngesneden
    - 2 strengels bleekselderij, fijngesneden
    - 1 el bruine basterd suiker
    - 4 tenen knoflook
    - 2 pakjes passata (500gr)
    - 3 el tomatenpurree
    - 1kg rundergehakt
    - 500cc rode wijn (goed ingekookt)
    - Flinke scheut citroensap , evt stuk schil vd citroen
    - 3 laurierblaadjes
    - Een scheut worcestersaus
    - 1 blokje runderbouillon, verkruimeld
    - Zout naar smaak
    - Evt een stuk van de korst van de parmezaanse kaas


    Bereiden:
    Kook 500cc rode wijn flink in. Doe alles in de slowcooker en zet 8 uur op low.
     
  13. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,264
    25,721
    113
    Graag gedaan :D

    En ik bewaar korstjes van Parmezaanse kaas vaak in de vriezer, zodat ik er inderdaad eentje bij de bolognese saus kan laten meetrekken.

    En als aanvulling op je recept. Ik bak alles nog wel even aan. Volgorde varieert een beetje. Maar ik bak meestal het spek eerst uit en haal dat uit de pan. Dan bak ik in dat vet het gehakt rul. Dat gaat dan in de slowcooker. Dan bak ik de groentes een paar minuutjes en aan het eind bak ik de knoflook en de tomatenpuree mee en ook dat gaat dan in de slowcooker.
    Dan tot slot blus ik die pan af met de rode wijn en kook die in tot zeker de helft en daar gooi dan het bouillonblokje (al verkruimeld) in en de passata aan toe en dat roer ik door alles in de slowcooker heen. Samen nog met de laatste paar ingrediënten (basterdsuiker, worcestersaus, laurierblaadjes en citroen)
     
    Neskio likes this.
  14. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    Mar 5, 2017
    3,309
    2,677
    113
    Female
    NB
    #14 Neskio, Mar 9, 2021
    Last edited: Mar 9, 2021
    Thanks voor de tips! Van dat invriezen had ik ook al bedacht ja anders moet je steeds een nieuw stuk kopen.
     
    Adje likes this.

Share This Page